Imatges retrospectives d'una ciutat

On i quan del barri de La Bomba

Lamentablement no vaig poder anar a la taula rodona sobre els barris de barraques de l’altra dia, no hi ha temps per tot,…  si hagués anat pot ser ara tindria més informació per fer aquest article, així que queda en quarantena a l’espera de més dades.

Per situar La Bomba geogràficament he agafat el seu contorn al 1947 i l’he traslladat a sobre d’un mapa de 1926 i a sobre d’una imatge actual. Es a dir, es situava més o menys on ara trobem el centre comercial Gran Via 2.

El barri va deixar d’existir entre 1976 i 1977, la data no queda molt definida ja que encara que la majoria dels habitants van marxar al barri del Gornal, unes desenes de families no van poder reunir els diners suficients per pagar, i es van quedar a les barraques, d’entre d’elles gent gran sense recursos.

Altre tema es que quan els habitants del barri deixaven les barraques els serveis municipals les tiraven a terra instantàniament per tal de que no fossin ocupades, ja que a les afores del barri hi havia families acampades que portaven anys a l’espera de poder disposar d’una barraca. Com es diu a la revista Destino del 28 d’octubre de 1976, eren els marginats dels marginats, que vivien en les pitjors condicions, buscant ferralla per vendre-la.

A la Vanguardia del 19 de novembre de 1976 es pot llegir que encara queden barraquistes, així que desconec en quina data concreta es va esborrar totalment La Bomba, i tampoc sé que va passar amb els veïns que no van poder accedir als pisos del Gornal, encara que sé de l’existència d’uns barracons propers que van durar molts anys, suposo que son els mateixos que es mencionen a la revista Destino.

L’origen del barri és més complicat, realment aquest plànol de 1926 (és la referència més antiga que he trobat, com podeu veure es descriuen dos nuclis de barraques, que amb el temps s’unirien per formar el barri. Vaig trobar una altra referència sobre les barraques a l’Hospitalet del 16 de febrer de 1924 on es diu que existien 600 barraques a Collblanc, Riera Blanca i voltants, pot ser les de La Bomba es van ficar dins d’aquestes 600, ja que la Riera Blanca no queda lluny, o pot ser es van tenir en compte al comptabilitzar les 2200 dels voltants de Montjuich, no ho sé.

Caldria fer una mica de recerca sobre aquest tema,… pot ser que l’exposició que han portat des de la ciutat de Barcelona, faci que els gestors de la nostra inverteixin uns pocs calerons en realitzar una exposició més pròpia, crec que les 15.000 persones que es considera que van passar per La Bomba s’ho mereixen,…

REFERÈNCIES

Si voleu més informació sobre el barri de la Bomba (trobareu les referències citades):

COMENTARIS AL FACEBOOK

  1. Carlos Cobos Tengo entendido que el nombre de La Bomba se debia a que allí estaban situadas la reserva del gas “Butano”, que penian una forma redonda, y grande, se asemejaba a la típica bomba explosiva, pero nunnca he leido mencion alguna. En este caso, la fuente creo que es fiable, la madre de un amigo nacio o vivio allí, tampoco dá esa imagen de “barrio marginal”,(teniendo en cuenla la época) y por las fotos mostradas aquí, columpios y parque.. y un pequeño fancine de la AVV como explica en el museo de Historia. Gracias !! Carlos C.
  2. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Yo tengo entendido que el origen es más simple,… existia una bomba de agua que era la que suministraba agua a todos los vecinos,…  Sobre los depósitos de gas y el accidente que los hizo desaparecer tengo que hacer un articulillo también,…. cuántas cosas!
  3. Carlos Cobos Ah !! La verdad es ke deberia leer algún libro sobre la historia, donde esté ordenado.. porque todo lo que tengo son “retales” algunos leidos, otros orales… Gracias !!
  4. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Sobre el barrio de La Bomba hay poca información en libros, como dices todos son retales. Encontrarás algo en los libros que hay sobre el Gornal y poca cosa más,…

10 responses

  1. C.Cobos

    Tengo entendido que el nombre de La Bomba se debia a que allí estaban situadas la reserva del gas “Butano”, que penian una forma redonda, y grande, se asemejaba a la típica bomba explosiva, pero nunnca he leido mencion alguna.
    En este caso, la fuente creo que es fiable, la madre de un amigo nacio o vivio allí, tampoco dá esa imagen de “barrio marginal”,(teniendo en cuenla la época) y por las fotos mostradas aquí, columpios y parque.. y un pequeño fancine de la AVV como explica en el museo de Historia. Gracias !!
    Atmte. Carlos

    5 Març 2011 a les 9:57 am

  2. Creo que ya he respondido este mensaje en otro sitio,… 🙂

    Yo tengo entendido que el origen es más simple,… existia una bomba de agua que era la que suministraba agua a todos los vecinos,…

    Sobre los depósitos de gas y el accidente que los hizo desaparecer tengo que hacer un articulillo también,…. cuántas cosas!

    5 Març 2011 a les 10:19 am

  3. Roger

    Veig que en el mapa del 1926 a la part nord de la Gran Via hi ha el Barri de la Marina, avui englobat dins del Barri de Santa Eulàlia (Sud). A tocar però al terme de Barcelona sí que n’han mantingut el nom i avui en dia trobem el Barri de la Marina: la Marina del Prat Vermell i la Marina del Port.

    6 Març 2011 a les 5:35 pm

  4. Sí, per mi ha estat sorprendent la troballa d’aquest plànol, i de la denominació d’aquesta part de Santa Eulàlia,… estic esperant aconteixements de persones mes “duchas” sobre aquest barri.

    6 Març 2011 a les 6:57 pm

  5. Richard_Zeta

    Trabajé 20 años en la empresa de bidones que había al otro lado de la Gran Vía, justo enfrente de la Bomba. Muchas personas que vivían allí, trabajan en la fábrica.
    FEMSA, posteriormente FEMBASA y posteriormente antes de trasladarse a Martorell, Blagden-FEMBASA.

    Estaba delimitada por Gran Vía, Blas Fdez., Transversal y Moderna. Y la calle Enrique Morera terminaba en la tapia posterior de la fábrica (creo que de forma no muy legal)

    para ir a trabajar, solo tenían que atravesar la Gran Vía donde habían semáforos a la altura de 26 de Enero ahora Castelao) o bien como pasaban pocos coches, cruzar sin más.

    2 Abril 2011 a les 11:38 am

  6. Gracias Richard, esta es una parte de la ciudad bastante desconocida. No sabía que muchos vecinos de La Bomba trabajaban en la FEMSA, me lo apunto!
    Sobre la Granvia algun vecino me comentaba que jugaban a fútbol en ella por la noche, de los pocos coches que circulaban.

    4 Abril 2011 a les 8:14 am

  7. amparo

    mi madre vivio unos años en la bomba, estoy escribierndo algo sobre ella y me gustaria saber como se adquirian las barracas,

    28 Mai 2013 a les 9:16 pm

  8. miguel frit morales

    ola soy miguel frit yo naci en la bonba y mi padre trabajo en la fensa el estaba en la zona franca cortando las chapas para hacer los bidones trabajo alli 25 años.

    8 Juny 2015 a les 8:16 pm

  9. yo naci en la bomba tengo 57 años mis padres vinieron a la bomba sobre el 1947 eramos de los mas antiguos el orijen del nonbre de la bomba viene de una bomba de agua que puso el abuelo de antonio jimenez macia que le apodaban el carbonero por que vendia carbon en un principio la bonba eran huertos donde la jente iva a pasar los domingos pero no havia agua para beber por aquel entonces el abuelo de antonio hera dueño del bar canuto y le pidieron que pusiera una bomba de agua para vever y asi lo hizo la puso en la plaza que havia en frente del bar y de ay viene el nonbre del barrio de la bomba

    17 Mai 2016 a les 12:11 am

Deixa un comentari