Imatges retrospectives d'una ciutat

¿La Torrassa?, 1933

Imatge aèria de principis dels anys 30. Es veu crec que el Torrent Gornal i per sobre La Torrassa-Collblanc on personalment no reconec res.

A Catalunya, la Torrassa va ser el focus de la revolució comunista llibertària de la CNT-FAI. Des del dia 8 de desembre de 1933, quan es va tallar la llum de tota la ciutat i es va intentar ocupar l’Ajuntament, fins el dia 12, quan després d’incendis, bombes, assalts, morts,… es sufoca el moviment revolucionari.

El dia 14 la ciutat es troba ocupada per més de 500 agents de diferents cossos de l’ordre i es produeixen més d’un centenar de detencions.

REFERÈNCIES

COMENTARIS AL FACEBOOK

 1. Marta Ez jo tampoc reconec res!
 2. Ireneu Castillo Per cert… el comentari de la foto, també te tela…
 3. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Entra al enllaç, entra,…
 4. Ireneu Castillo joeeeeer! Amb aquesta visió, no m’estranya que s’arribés a una guerra civil…
 5. Xavier Triano Hola. Jo vivia al carrer Florida, molt a prop del Torrent Gornal. Crec que aquesta foto no pertany a La Torrassa, i per tant, crec que tampoc es tracta del Torrent Gornal quand era torrent. Jo opino que la foto esta pressa desde La Torrassa mirant cap a Barcelona i desprès de comparar la foto amb Google Earth he arribat a la conclusió que es tracta de la Riera Blanca amb la confluencia de crta Collblanc-Sans i Avinguda de Madrid. Que opineu?
 6. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Hola Xavi, porto una estona donant-li voltes i tampoc reconec res al lloc on dius. Et deixo aquest mapa de 1947, ja sé que es 14 anys posterior però per ara no he trobat res més,… https://lhospitaletdellobregat.files.wordpress.com/2011/01/ctefa1947_1_10000c.jpg

2 responses

 1. Luis

  El comentari de la foto és patètic, cert, una vergonya, sembla tal qual el preludi de la urbanització brutal, desastrosa del barri als anys 50-70. Però és la mentalitat autoritària que hi havia a finals del segle XIX, i amb molta seguretat diria que es va perllongar fins la democràcia actual -molts cops penso que encara dura. El que estic dient és que molts plans urbanístics massius, de destrucció de carrers i fins i tot barris sencers i construcció de nous a finals del XIX i inicis del XX al Raval de Barcelona (carrer Migdia i voltants, a prop de Santa Mònica), a la Ribera (el pla urbanístic de la Via Laietana?) i a altres llocs de Barcelona es van fer en barris molt conflictius política o socialment, on els governs municipals es veien incapaços de “posar-hi ordre”, de solucionar el clima de violència, la idea era “netejar” els barris de gent problemàtica, fotre’ls fora!. Es destruïa tot, es tornava a construir amb una ordenació urbanística en principi més organitzada, o més fàcil de controlar per la policia, suposo que els preus pujaven de forma important i la gent s’havia de buscar un altre lloc. Més irracional i sobretot més classista no pot ser, clar, però és el que hi ha. Molts cops penso que aquesta política de “terra cremada” es va desenvolupar sistemàticament a l”Hospitalet de Llobregat i a altres ciutats de la perifèria.

  24 Agost 2012 a les 10:44 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s