Imatges retrospectives d'una ciutat

Pati de la Casa Gralla, 1530

Aquest article a la pàgina de facebook es va presentar en dues entrades, a una es plantejava una pregunta i a l’altre és resolia. Aquí el presentarem tot junt:

Aquest edifici que veieu es trobava a Barcelona, a Ciutat Vella, i va ser construït al segle XV

Entre el 1517 i el 18 (o 1530 segons la font) es va reformar i enbellir la façana segons l’estil plateresc amb escultures i medallons, i també es va construir un pati voltat per un claustre de dos pisos d’arcs apuntats neogòtics, tot amb pedra de la cantera de Montjuïc.

Encara que estava considerat un dels palaus més elegants de la Reinaixença a Barcelona, va deixar d’existir al 1856 (o 1842) quan es va destruir per obrir un nou carrer. Els ciutadans van protestar però l’edifici amenaçava ruïna.

Però no tot es va perdre, la façana i les pedres del pati van se comprades per dues persones, una amb l’objectiu de reconstruir una casa a Sant Martí de Provençals, on avui es troba l’hospital de Sant Pablo, però no va ser possible, el comprador va morir sense arribar a construir res i totes les pedres es van dispersar, unes van anar a museus, unes altres a col·leccions privades

Un altre va adquirir el pati i al 1904 es va fer un hivernacle annex a la seva casa dal barri de Sant Gervasi, i amb el temps també la van destruir,… però el pati es va tornar a salvar, i desmuntat va anar de magatzem en magatzem,…

[Aquest palau va tenir tanta importància que al 1903 l’arquitecte Josep Puig i Cadafalch,va dissenyar a la Rambla Catalunya de Barcelona un edifici modernista basat-se en aquest del que escric i que inclús diuen que va fer servir pedres del primer comprador que cito]

… les 500 peces del pati finalment van anar a parar a un magatzem de Cornellà, l’ajuntament de la ciutat veïna va perdre l’oportunitat de fer-se amb elles i van anar cap a Màlaga a mans d’un antiquari, fins que després de tantes voltes va arribar a la nostra ciutat no fa molts anys,…

la pregunta és: on està ara aquest pati?

COMENTARIS AL FACEBOOK

 1. Jordi Ibañez Nielles On es???
 2. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Ahhhhh,… intriga, dolor de barriga,…
 3. M Carmen Izquierdo Alcaide com diu en ordi Ibañez, on és?????
 4. Anna Maria Parella Arcarons Més concretament, on estan col·locades aquestes pedres? vaaaa, diga-ho!
 5. Adolf Abella megusta
 6. Adolf Abella Es el pati de la casa Gralla. La Casa Gralla constituïa un excepcional edifici barcelonès, estava considerat com a un dels més elegants palaus del Renaixença. Estava situat en el carrer de Na Canuda (senyora de cabells blancs). Els seus origens es remunten a l’any 1306, en que Pere Desplà comprà a Maria Julià un terreny sobre el qual començà la construcció de la residència familiar. L’any 1461 en Francesc Desplà rebia, a la mateixa casa, el Príncep de Viana. El 1517 i 1518, els consellers de Barcelona concedeixen a Mossèn Miquel Joan Gralla pedra de la cantera de Montjuïc i aigua de la conducció municipal de Collserola en atenció a la gran obra que “fa fer en dita sua casa”. Es tractava de la reforma i embelliment de la façana i la construcció d’un pati voltat per un claustre de dos pisos. Sembla que la direcció dels treballs la va portar a terme Damián Forment. El 1856 la Casa Gralla, malgrat les protestes dels ciutadans, va ser enderrocada per obrir el carrer del Duc de la Victòria. A partir d’aleshores el claustre passa per molts llocs i moltes calamitats fins que Herbert Gut, fundador de l’empresa de seguretat PROSEGUR, el compra a un anticuari de Mijas (Màlaga) i el col·loca al bell mig de l’edifici, seu de l’empresa, a la Gran Via de L’Hospitalet número 175.
 7. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Molt be!!! no tens premi (la crisis), però la pròxima entrada serà del pati de Prosegur.
 8. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Aprofito per ficar un altre dibuix de la Casa Gralla: http://vacani.icc.cat/cdm4/item_viewer.php?CISOROOT=%2Fcuyas&CISOPTR=2521&CISOBOX=1&REC=1

 

questa imatge és la resposta a l’anterior entrada. El pati de la Casa Gralla es troba actualment a la nostra ciutat, concretament a la seu que té l’empresa Prosegur a la Granvia de l’Hospitalet, núm. 157.

Al text de l’anterior entrada mancaven molts noms propis, ja que volia dificultar una mica la recerca del nom de la casa, però l’Adolf Abella en poc temps a donat amb el nom i amb un text on explica gran part de la seva història. Quina velocitat!

A sota indico una sèrie d’enllaços per si us interessa conèixer més coses.

COMENTARIS AL FACEBOOK

 1. MuNh Radeac Aquesta casa, es gòtica original o es una réplica modernista
 2. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Segons diuen es troba a la transició entre el Gòtic i el Renaixement.
 3. MuNh Radeac pues pel que es veu es una joia, i està a l’Hospitalet (?) ens mas privades
 4. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) sí, sí,… com dius en mans privades, es a dir que es troba aquí, però l’any que ve pot estar en un altre lloc.
 5. Roman Ramirez Carmona yo trabajo en prosegur , os puedo decir que esta bien conservado por lo menos lo que es el patio , claro que quizas no era la actividad que tenian que haberle dado , pues seguramente , por cierto podeis pasar a ver lo cuando querais esta el departamento de formacion , no creo que tengais problemas por verlo.
 6. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Roman, pues no te digo que no, vivo cerca y ya pensaba ir la semana pasada, a ver si ésta me acerco. Gracias!
 7. MuNh Radeac Perdona, no había leido los comentarios anteriores y he vuelto a repetir lo que tu ya has dicho
 8. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) ya decía yo 🙂

4 responses

 1. Roger Bastida

  Aquesta escala s’estudia a Hª de l’Art a la UB.. 🙂

  12 Juny 2011 a les 1:22 am

 2. Lluís Rodriguez

  Hi ha un llibre editat per Prosegur l’any 1997 que es titula El Patio de la casa Gralla, una reconstrucción.
  És un llibre excel·lent amb un text i imatges molt acurades
  El recomano molt especialment si esteu interessats.
  Jo vaig trobar aquest llibre per casualitat en una fira de vell i és espectacular

  12 Juny 2011 a les 7:04 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s