Imatges retrospectives d'una ciutat

Hospital de Bellvitge, 1970

“La construcció de l’Hospital, encarregada a l’empresa Dragados y Construcciones, es va iniciar a mitjans de l’any 1970 i va ser una de les grans obres d’aquells moments, juntament amb la Universitat Autònoma de Barcelona, a Bellaterra. 

Hi treballava una plantilla de 700 persones, 500 de les quals eren obrers i 200, tècnics. La jornada de feina dels obrers era de més de 10 hores diàries, pagades a 40 pessetes l’hora, en unes condicions de treball difícils que van provocar alguns accidents importants. Les pressions perquè es finalitzés l’Hospital al més aviat possible van comportar un enduriment de les condicions de treball, fet que va motivar demandes de millores laborals dels treballadors, que van acabar en vagues, i que van tenir com a resposta la intervenció de la policia i els primers acomiadaments.

Les pressions de l’Administració a la constructora perquè l’obra no es parés van concloure en unes negociacions en què els treballadors van obtenir una millora salarial, la possibilitat de tenir una representació sindical per tractar els acomiadaments indiscriminats, un plus per treballar en alçada, i la construcció de banys, dutxes i un menjador semisubvencionat. En canvi, no es va aconseguir el dret a fer vacances ni el pagament dels dies de vaga.

Aquests fets van servir d’estímul a la solidaritat entre els treballadors de l’obra i també per als treballadors d’altres empreses”

REFERÈNCIES

Imatge de Javier Otega Figueiral a Flickr
Text de la web de l’Hospital de Bellvitge

COMENTARIS AL FACEBOOK

  1. Alkezar Kelevra ‎40 años después, la zona sigue en obras.
  2. Jorge Gomez OOOoooooohhh!!! Que buena la foto!!!.
  3. Juanjo Serrano Lopez Parece que son las estructuras de los ascensores, y al pié de las mismas, la rotonda de la entrada.
  4. Jose Manuel Muñoz Quiñones A la derecha Urgencias, detrás los quirófanos, las torres altas son los ascensores y las dos cosas de debajo redondas a ambos lados de la estructura de los ascensores, son el hospital todavía sin levantar….
  5. Esther Cabello Que foto mas buena!! 🙂
  6. Max Plaza Todos esos campos que hay detrás del Hospital se convirtieron en huertos de particulares durante bastantes años. Actualmente está la ‘ciudad deportiva’ con el campo de futbol, de rugby, polideportivo, beisbol,etc,…
  7. Carme Ruiz Alcalá La lucha obrera SIEMPRE ha de existir!!!!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s