Imatges retrospectives d'una ciutat

Passadís del Carrer Mas, 108

La fotografia d’avui és d’un tipus d’habitatge típic del districte Collblanc-La Torrassa als anys 20, els passadissos. Aquest que veiem no és dels típics, ja que sols té habitatges a un costat del passadís, encara així l’he seleccionat ja que no fa gaire temps que el van tirar a terra, estava al carrer Mas, 108. 

Els passadissos van tenir el seu boom a l’any 1922, quan es van construir un total de 316. Es van començar a construir a l’any 1906, i es van deixar d’edificar a l’any 1926, aquest any inclús van començar a demolir-se, ja que ja no complien les ordenances municipals. Actualment queden pocs, però hi ha uns al final del carrer Progrés que es troben en molt bon estat.

Els anys 20 eren moments en que la demanda de treballadors per part de les indústries del proper Sants i de les obres que es feien a tota Barcelona van fer que el districte de Collblanc-La Torrassa passés espectacularment de 3.810 habitants a l’any 1920 a 21.185 a l’any 1930, una gran part vinguts de Murcia, però també d’Osca, de Terol, de Castelló,… . Els habitatges dels passadissos eren de lloguer, i els seus propietaris normalment eren comerciants de Barcelona, concretament de Sants, que buscaven una rendibilitat ràpida pels seus terrenys. En fi, jo crec que es millor que us llegiu el text que us deixo a les referències

Però abans una reflexió: avui llegint un diari m’he trobat un article que parlava,… millor que el llegiu també. Pot ser les coses no han canviat tant en quasi 100 anys

REFERÈNCIES

Fotografia i dades del treball “Els Passadissos de Collblanc-La Torrasa 1900-29. L’essència d’un barri dormitori” de Juan Fernández de Retana Lobo (1992)

COMENTARIS AL FACEBOOK

  1. Susana López el camí que feia sempre de casa meva a casa dels meus tiets passava per aquí i de petita sempre estaven oberts i em colava a dintre.
  2. Montse Baylach Piñol Jo també els conec!!!
  3. Teresa Gares Ortega la meva avia va viure en un passsadis d’aquest quan va venir a viure a catalunya
  4. David Mojedano yo trabajava en una lampisteria que teniamos en la calle llança esquina mas y e trabajado mucho por estos pasillos

Editat 24/02/2011 – Situació actual

3 responses

  1. C.Cobos

    Me gustaria saber algo sobre la calle o pasage “Molinés”, una calle peatonal, tras el museo de historia, ke enlaza bajando las escaleras de fa fuente con la Riera de L´Escorxador Tengo entendido que allí habia molinos de agua, de ahí el nombre, Can Riera y molinés( de molineros).
    Gracias !!
    Perdón si no es el espacio indicado.

    24 febrer 2011 a les 7:18 pm

  2. Mañana un detalle sobre la calle,… sobre el origen del nombre tiene que ver con Francesc Molines i Casadevall, el dueño del edificio donde está el museo en el siglo XVII, que llegó a llamarse Can Molines. El escudo de esta familia era una ruera de molino, por lo que no vas errado del todo.

    24 febrer 2011 a les 11:42 pm

  3. C.Cobos

    AH !! Gracias,Luis !!, No, yo solo se lo oí decir a un señor que pasaba, pero teniendo en cuenta que desemboca en una riera, la de L´Escorxador, tenia su sentido…. Aclarado !!

    27 febrer 2011 a les 8:58 pm

Deixa un comentari