Imatges retrospectives d'una ciutat

Densitat de població

He trobat aquest article de 1984 i m’ha semblat interessant per que fa una projecció de futur de la població de la ciutat, situant-la en 310.000 habitants al 2001, quan realment en aquella època es van superar en uns pocs milers els 240.000, per tant l’errada de càlcul va ser monumental. 

Actualment (segons l’anuari estadístic 2009 de l’ajuntament) la població ha disminuït respecte a l’any 1984, i ens situem en 266.999 habitants, però encara així, la densitat és de les més altes del món, 21.382 hab/km².

Per exemple per comparar amb les ciutats més properes (dades wikipedia):
Sant Adrià del Besòs: 8.931,48 hab/km²
Esplugues de Llobregat: 10.187,39 hab/km²
Badalona: 10.370,67 hab/km²
Cornellà de Llobregat: 12.430,89 hab/km²
Barcelona: 16.152,38 hab/km²
Santa Coloma: 17.126,9 hab/km²

A una llista que he trobat (errònia, ja que la nostra superfície és més petita, 12,49 km²), ens situem com els segons d’Espanya després de Mislata amb 21,241 hab/km², però resulta que mentre nosaltres hem pujat, Mislata ha fet el contrari, i ara té 20.836,19 hab./km² (2009, segons wikipedia).

Es a dir, que ara som la primera ciutat d’Espanya en densitat, i ens trobem dins de les 10 primeres d’Europa i de les 40 primeres del món (actualment és probable que dins de les 30). 

També és important dir que de totes les ciutats europees que estan per sobre nostre en densitat de població, som la tercera més gran i també la tercera més poblada, després de Paris i Atenes.

Com a consol, encara no hem arribat a les dades de l’antiga ciutat de Kowloon, situada a Hong Kong i que va arribar a 1.900.000 habitants per km² abans de ser demolida,… però compte!, que ara que crec que volen fer més pisos als terrenys de la caserna de la Remonta, i a Can Rigalt,…, no?

COMETARIS AL FACEBOOK

 1. Ignacio Pujana Fernandez He visto esta noticia, y el comentario sería cierto si se coje con las estadisticas administrativas. Lo que ocurria en aquel entonces, es que habitantes no censados, y viviendas que estaban ocupadas por temporada, no figuraban en el censo de Hospitalet, al estarlo en sus poblaciones de nacimiento, o por motivos fiscales o familiares. Aproximadamente eran unos 70.000 habitantes, sin ningún control administrativo Por ese motivo se hacian las previsiones a futuro.
 2. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) A esto se le llama información de primera mano. Gracias Ignacio. Es decir, que ya en 1984 calculas que la ciudad tenía unos 366.000 habitantes, de los cuales sólo estaban censados 294.033. Entonces la previsión hacia el 2001 de 310.000 habitantes tenía dos tendencias, era a la baja, es decir, se perderían 50.000 habitantes reales (quizás por lel regreso a los lugares de origen), y al alza de 15.000 habitantes censados (teniendo en cuenta que aflorarían los no censados que se establecerían definitivamente y también por el aumento del control administrativo hacia ellos). Es así?
 3. Jose Manuel Diaz Lopez En cuanto a la densidad de población, diria que es incluso superior al mencionado, el problema es llegar a saber la cantidad, precisamente por el gran volumen de inmigración que tiene Hospitalet y como consecuencia el gran numero de habitantes no censados.
 4. Manuel Domínguez López El que va passar és que a partir del 1980-85 es va produir un fenomen migratori del centre a les perifèries de les àrees metropolitanes, un fenomen molt comú a Espanya i bona part d’Europa. Dels atapeïts barris de Barcelona, l’Hospitalet, Cornellà, etc van migrar milers de persones a Sant Cugat, Pallejà, etc. (segons les seves possibilitats econòmiques). També, encara que de forma secundària, es va produir un petit retorn al poble d’origen, per part dels que van arribar uns anys enrera. Segur que coneixeu persones que van fer aquests canvis. El declivi demogràfic s’aturà vers el 2000, amb la nova onada immigratòria, la tercera en un segle, però no s’ha arribat ni de bon tros, a les xifres del 81.
 5. L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Moltes gràcies pels vostres comentaris, Aquest fenomen migratori del centre a les perifèries de les àrees metropolitanes també es va donar a partir de l’any 2000, no? ho dic per que pràcticament tots els meus amics del barri (Bellvitge) es van anar a Gavà, Viladecans, Olesa de Montserrat,… però molts tornen al poble els cap de setmana per portar els nets als avis.
 6. Manuel Domínguez López Sí, de fet va començar vers el 1980 i encara continua. En termes absoluts això provocava un descens de la població fins que al voltant del 2000 la immigració va començar a superar l’emigració i la població total va tornar a pujar; però això no vol dir que no es mantingui el corrent cap a Gavà, Olesa i cada vegada més lluny per part dels immigrants dels 60’s o dels seus fills. Personalment mai he entès l’argument de que a d’altres llocs hi ha “millor qualitat de vida”. Tot depèn de la vida que vols portar i de les hores de cotxe que estàs disposat a suportar…
 7. Carme Alcaraz Jaén El meu espos es nascut a l’Hospitalet igual que la seva mare, el pare era de Saragosa, jo soc nascuda a Barna, (era on hi habia l’hospital) i e viscut sempre a l’Hospitalet (Collblanch,Torrssa,Sta. Eulalia) i estem per marxar cap a Castelló de la Plana a viure, l’Hospitalet a cambiat molt en aquest últims anys, s’ha perdut calitat de vida hi ha com un descontrol amb l’inmigració, als blocs de pisos cada cop hi ha mes gent que no sap respetar als veins, ni la convivencia, cases “patera” a arribat el punt que no saps exactament qui viu a la teva escala, cada dia hi ha gent nova mobles amunt i avall, rascades a les parets, i nits sense poder dormir, perque no hi estan acostumats a la nostra manera de viure , son les 3 ó les 4 de la matinada i tenen la música o estan parlant a veu en crit, i si els hi dius quelcom et contesten amb males formes , amenazant etc. “COM NO EM DE MARXAR” si ens fan fora de casa? Que es cualitat de vida? viure i deixar viure, poder anar per el carrer sense por, jo en aquest petit poblede Castelló no tinc cinema ni grans superficies, pero e retrobat el veinatge, sortir de casa i anar saludan a tot-hom, donar un cop de mà a la gent gran, aigüa totalment natural. Sentir com el rellotje de l’esglesia et dona les hores, festes on participa el poble cadascú a la seva manera jo e retrobat aquesta cualitat de vida que habia tingut de petita a Collblanch
Anuncis

2 responses

 1. Manuel Domínguez

  Insisteixo, tot depen del que entenem per qualitat de vida. A cada lloc cadascú busca el que li agrada. Mentre menys gent tinguem al nostre voltant, menys ens molestaran, i si són rics, encara menys. La pobresa és molt molesta, i ho dic perquè jo també pateixo les conseqüències de la pobresa de molts conciutadans meus, com d’altres van patir la dels meus pares fa 50 anys, i d’altres la dels avis d’alguns/es altres hospitalencs/ques fa 90 anys.

  23 febrer 2011 a les 10:54 am

 2. Això és per que no ens necessitem, o per que això creiem,…

  23 febrer 2011 a les 11:36 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s