Imatges retrospectives d'una ciutat

Presentació del Quadern 23 del Centre d’Estudis

El 28 d’octubre passat es presentava l’últim número dels Quaderns del Centre d’Estudis de l’Hospitalet, el 23, amb dos treballs, un de M. Pau Trayner i Miguel Ángel Montón sobre els presos i preses de l`Hospitalet (1969-1976), i un altre d’en Josep Ribas sobre els Bombardeigs i els refugis a la ciutat (1937-1939). 

Us deixo el vídeo de la presentació que va fer Josep Ribas, on fa una explicació del seu treball.

 

REFERÈNCIES:

Centre d’Estudis de l’Hospitalet

6 responses

 1. Roger Bastida

  Ostres! Dons els meus avis tenien un refugi propi al jardí, al Carrer Mas…

  4 Abril 2011 a les 8:45 pm

 2. i què esperes a contar-nos coses!?!

  5 Abril 2011 a les 11:22 pm

 3. Roger Bastida

  Doncs no sóc cap expert, pq la casa ja no hi és… però bé, els meus avis vivien en una planta baixa noucentista al carrer Mas… era una planta baixa amb terrat; tenia rebedor, quatre habitacions, menjador, cuina econòmica (hi havia una carboneria al mateix carrer, tot i que després van passar al petroli per poc temps, ja que arribà el gas butà), un cel obert… i al darrera de la casa, en un terreny que feia d’hort hi havia el galliner (que era molt gran), un espai per al compostatge, una habitació-safareig per cosir, un traster i la trapa per al refugi… el meu pare recorda una figuera i un magraner molt grans… resulta que al mateix jardí el meu besavi (el meu avi era a la guerra) va excavar un refugi amb escales (propiament excavades a la terra), dues habitacions i un rebost… el meu besavi va ajudar a excavar el refugi dels propietaris de la casa del costat, i, fins i tot, en alguna època es van arribar a comunicar per un túnel (l’anècdota és que, tot i que el meu besavi va excavar l’enorme refugi, mai hi entrà quan vingueren les bombes, feia entrar a tota la família, però ell es quedava a la casa)… la casa dels meus avis, per tant, tenia una casa habitada a l’esquerra, tot i que a la dreta no hi havia res, era un terreny buit… aquest refugi va durar per sempre, fins que la casa desaparegué per fer-hi pisos, ja q els meus avis se la vengueren, tot i que quan els pisos van estar fets van anar a viure al principal del mateix bloc, i les seves filles tingueren un pis per a cada una a dalt mateix…

  6 Abril 2011 a les 4:25 pm

 4. Huala! si és el que està descrit aquí,… hi ha un dibuix i tot,… mira, mira la pàgina 60

  Click to access Bombardeigs%20Q23.pdf

  Gràcies per la teva descripció!

  8 Abril 2011 a les 11:25 pm

 5. Roger Bastida

  Ostreees! Ostres, ostres, ostres… no saps l’alegria que li donaré al meu pare… és la casa dels MEUS avis! Ramon Bastida i Mercè… no m’ho puc creure… estic de pedra jajajaja si no queden ni fotos! Moltes gràcies!!!

  9 Abril 2011 a les 3:13 am

 6. De res,… i sobre les fotos de la casa dels teus avis pot ser pots trobar alguna a l’Arxiu municipal. Has de preguntar per l’expedient d’obres del edifici que van construir després. Era molt habitual que dins es conservi una o varies imatges de l’edifici anterior.

  Pot ser et facin anar als serveis municipals del carrer del Migdia a buscar alguna dada de localització de l’expedient, ja que a vegades hi han canvis de numeració en els carrers i la cosa es complica,… Pots fer un intent trucant per telèfon a l’Arxiu.

  També hauries de parlar amb aquest grup
  http://memoriadebarrilatorrassa.blogspot.com/
  és possible que conservin alguna imatge,… i mira’t aquestes,…
  https://picasaweb.google.com/memoriadebarri/FotografiesEnBLANCINEGRELAbans#

  9 Abril 2011 a les 8:40 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s