Imatges retrospectives d'una ciutat

Plaça de la Cultura, 1977

L’altre dia vaig aconseguir el  llibre “Barrio” de Francisco Candel, un llibre curiós on el protagonista és un barri que parla en primera persona amb l’autor del llibre. Diu moltes coses interessants sobre els barris de moltes ciutats de Catalunya i també de la resta de l’estat i no més puc recomanar-lo encara que el llibre ja tingui 34 anys, és una manera de veure d’on venim, de tots els problemes que els eren comuns i del que es va lluitar per arribar fins on som. Està ple de imatges de Luis Viadel de diferents barris de l’estat i entre elles podem trobar aquesta de Bellvitge amb el Gornal al fons.

Concretament és l’actual plaça de la Cultura, on es troba el Centre Cultural-Biblioteca-Regidoria,… . Com veieu abans, a mitjans dels 70, existia un camp de futbol on jugaven els equips del barri i feien gimnàstica els alumnes de l’institut proper. Als anys 90, al traslladar-se el camp a la zona esportiva, es va transformar en un gran solar sense ús on aparcaven els cotxes i camions. Més tard es va fer un aparcament soterrani i fa pocs anys es va urbanitzar la plaça i es va construir el citat centre.

Hi ha una frase del llibre que m’ha agradat molt, diu “Els barris són els pobles de les ciutats”. Crec que es pot aplicar perfectament a molts barris de l’Hospitalet.

El llibre té dues edicions, jo tinc la primera, la del 77, però a la següent, la del 79, canvia de format, de número de pàgines i a més de portada,… suposo que als de Bellvitge de tota la vida us farà caure alguna llagrimeta, no? 🙂

REFERÈNCIES

La portada del llibre és de “guanachinerfe” a la web todocolección (Per si us interessa, a la mateixa web venen més còpies d’aquest llibre en les dues edicions citades)

One response

  1. Roger

    Als anys 60-70 es van fer moltes bestieses urbanístiques com la que es veu a la foto: fer un camp de futbol enganxat a uns edificis. Amb el temps es van subsanar i com és el cas el camp de futbol es va traslladar a una zona esportiva suficientment distanciada dels edificis més propers per minimitzar les molèsties acústiques i lumíniques que genera l’acitivitat esportiva futbolística quan està massa aprop dels habitatges.
    Paradoxalment ben recentment cap al 2009 l’Ajuntament sembla que no hagi comprès els errors del passat i decideix col·locar un camp de futbol (camp municipal Provençana) enganxat a un edifici. Aquest fet és una greu manca de sensibilitat cap el descans i la tranquil·litat del veïnat. Potser, és que anem endarrere i com als anys 70 els qui ens governen pensen més, per sobre d’altres consideracions, en l’especulació i l’afany de lucre.

    3 gener 2013 a les 10:24 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s