Imatges retrospectives d'una ciutat

Ca la Pepa

Com ja sabeu el que ara és el gran polígon industrial de la Zona Franca abans era una constel·lació de masies envoltada de camps que arribaven fins a la platja on encara continua el far del llobregat, la farola. D’aquest paisatge sols queden com a testimonis la citada farola, entre grans dipòsits de combustibles, i una masia, Ca la Pepa, protegida dins de la Nissan, que va optar per ampliar-la i adaptar-la per fer-la servi com a oficines i sala de convencions.

Ca la Pepa, també dita al llarg dels anys Cal Mariano Font i també Can Estrada, i…, es trobava a l’est del encreuament de la carretera de Cal Pau Radó amb la del Campàs. Allà a prop hi havien tres cases més, que es deien Cal Saio (o Sayo), Cal Ramon Saio (o del Sayo, o Cal Salvador Salvadó) i Cal Peret Isleny (o Can Papel Sayo, o Cal Manel Nolla). Com veieu això dels motius (o sobrenoms) és un embolic, i sobre tot si el que compares son 5 mapes amb uns quants anys de diferència.

D’aquest motiu en trobem dos origens: la Matilde Marcé ens diu que es deia així, per la Pepa, que era una dona de forta personalitat, i la Montserrat Cornelles, ens diu que a la gent d’aquesta casa els agradava “figurar” molt i les noies es pintaven molt, com a nines, i es veu que de les nines abans es deien pepes.

Anem a veure una imatge actual dins de la Nissan:

i ara una imatge més antiga, posterior a 1920, ja que a la façana mig esborrada encara es conserva la pintada “Propiedad del Consorcio del Puerto Franco”.

REFERÈNCIES

 • Cop d’ull als motius de L’Hospitalet” (1991) de Matilde Marcé i Piera, editat per l’Ateneu de Cultura Popular
 • Els motius de les antigues cases de pagès de l’Hospitalet” (1990) de Montserrat Cornelles i Pujol, editat per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat
 • “Imatges retrospectives de la Marina” (1997) de Julio Baños i Soria, editat per la Diputació de Barcelona.
 • La primera imatge aèria és de la web motor360.es
 • Els mapes utilitzats són els de sempre, els podeu trobar enllaçats aquí. Les dates són (1) anys 20, (2) 1914, (3) desconeguda, (4) desconeguda, (5) anys 40, (6) 1947, imatge de l’Institut Cartogràfic de Catalunya.
 • La imatge antiga és del llibre citat de la Matilde Marcé, encara que també la podeu trobar al de Julio Baños.

6 responses

 1. Saludarte desde Tot Barcelona. Me he apuntado a seguirte, puesto que una amiga me ha comentado sobre el blog que llevas hablando de Hospitales. Salut. Miquel

  31 gener 2011 a les 8:40 pm

  • Ah! Hola! te he robado un par de mapas y alguna foto,… espero que no te haya molestado. Tu página es muy interesante y la consulto a menudo. Saludos!

   31 gener 2011 a les 10:35 pm

 2. Lo que pasa es que hay una cosa que no entiendo en demasía, puesto que ha salido una página igual con el mismo nombre y con mi apellido, la del 8 de enero, por ejemplo, y yo solo tengo http://totbarcelona blogspot.com , que pertece a gmail. Y es curioso porque en la otra la contraseña es de hotmail. Hay algo que me desconcierta…Un abrazo, Miquel

  1 febrer 2011 a les 7:39 am

  • Pues sí que es raro, sí. Pues las que he copiado son las de wordpress, no sé si también están en blogspot. De hecho hay una de la granvia des de más o menos el Gornal hacia la plaça Cerdà que la tengo en borrador desde hace unas semanas.

   Si quieres utilizar las imágenes de este blog, ningún problemas, pero pon la referencia original, así si hay algún interesado en obtener más datos lo tendrá más fácil.

   Hasta luego, un abrazo.

   1 febrer 2011 a les 8:23 am

 3. http://totbarcelona.blogspot.com/

  Ese es el blog. Tengo más de 16.000 fotos, muchas de ellas de Hospitalet. Un saludo, Miquel

  1 febrer 2011 a les 7:43 am

 4. Jesus

  Si mireu la web del NO-DO i busqueu aquest enllaç
  http://rtve.es/v/1474983
  Surt una Masia de la Zona Franca; pot ser interesant.

  18 febrer 2016 a les 10:19 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s