Imatges retrospectives d'una ciutat

Construcció del segon tram de la ronda Litoral, inici dels anys 80

Ahir vaig anar a dinar al restaurant La Marina de l’Hospitalet que es troba a una masia situada entre la ronda Litoral i la Zona Franca, abans envoltada de camps i ara de vehicles de segona ma i fàbriques. La masia es diu Cal Capellà i els seus menjadors es troben plens d’antics útils agrícoles, vells objectes comuns a altres èpoques, imatges de la Marina i de la família que porta el restaurant,…

Quan ja sortiem de dinar vaig preguntar si podia fer una fotografia a una de les imatges que tenen penjades (la que veieu aquí) i no van tenir cap objecció, tot el contrari, van comentar-me que aquesta imatge la va portar un obrer que va participar a la construcció del cinturó, la va trobar mig oblidada a un racó i va pensar que era un bon lloc per preservar-la. Després vam continuar parlant una estona de les masies properes, i de l’Hospitalet d’abans, però la veritat es que tenien molta feina, i em va saber malament destorbar-los,… però tornaré! 🙂

La imatge ja sé que no es veu massa bé, no vaig saber com evitar el reflex del vidre que cobreix la fotografia,… alguna cosa es veu, la podeu ampliar si voleu. L’edifici a l’esquerra de les obres són les cotxeres de TMB, i a la dreta trobem el restaurant sota els edificis de la fàbrica de pintures Akzo Nobel, just en mig es troba la ratlla que des de 1920 ens separa de Barcelona.

El primer tram de la ronda o cinturó Litoral, des del passeig de Colón, al peu de la carretera de Miramar, fins el passeig de la  Zona Franca, amb un total de 2,8 km, es va començar a fer el 16 de febrer de 1972 i es va finalitzar el 5 de maig de 1981 després de multitud d’endarreriments. El segon, de 3,73 km, fins l’autovia de Castelldefels, que veieu a la imatge del restaurant, es va començar el 18 de març de 1980 i  es va inaugurar el 10 de febrer de 1983.

He trobat algunes imatges a la Vanguardia sobre aquest segon tram, tampoc són molt bones però per ara és el que hi ha,… la primera, l’esquema, és del 12 d’octubre de 1979, la següent del 3 d’abril de 1981, i l’última és la portada del dia 25 de novembre de 1982.

També incorporo una imatge de finals de la dècada passada, on també es pot veure la cotxera de TMB i Cal Capella, el cinturó i l’autovia de Castelldefels,…

A principis de 1984 es va començar a construir el tram que paral·lelament al Llobregat, creua el nostre municipi, des de l’autovia de Catelldefels fins a la C-245, entre Cornellà i Sant Boi. Els 3,4 km es van inaugurar el 15 de juny de 1987, però això és altre article,…

REFERÈNCIES

Hemeroteca de La Vanguardia

6 responses

 1. interesant ¡¡¡

  6 febrer 2011 a les 5:18 pm

 2. Sergi

  Com a cambiat tot amb poc temps, molt guapo el blog!!!

  10 febrer 2011 a les 4:57 pm

 3. Només un petit detall: la foto no correspon a la fase inaugurada el 1983, sino a la posterior (la que esmentes al final). L’any 83 el cinturó no arribava a l’autovia, sino que desembocava en un vial de servei que anava a parar a Bellvitge (que encara existeix), com es veu a la imatge de la Vanguardia.

  10 Desembre 2012 a les 10:18 am

  • Buf, això el vaig escriure fa quasi dos anys, m’he tingut que repassar tot,… Crec que vaig pensar que entre la portada de la Vanguardia, de novembre de 1982 i la inauguració del segon tram, el febrer de 1983, van fer els 700 metres que es veuen a la fotografia en color, però la veritat es que a la foto de La Vanguardia no es veu el mínim moviment de terres a aquella zona. Gràcies per la puntualització!

   11 Desembre 2012 a les 6:37 pm

 4. Joaquim

  Ostres, doncs una vegada vam estar a punt d’entrar a menjar a aquest restaurant i tot mirar-lo des de fora ens va semblar un niu de mala mort, antihigiènic. Potser que l’hi donem una segona oportunitat. Va ser durant unes les obres de la pota nord o jo què sé, estava tot ple de fang i la masia semblava fins i tot abandonada.

  Salutacions,

  10 Desembre 2012 a les 7:59 pm

  • Està molt bé Joaquim, jo he anat moltes vegades. Normalment està ple, així que no t’oblidis de reservar.

   11 Desembre 2012 a les 6:19 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s