Imatges retrospectives d'una ciutat

Montjuïc 1915-1923

Ja sé que Montjuïc no es troba a l’Hospitalet, encara que he llegit que a l’Edat Mitjana el nostre terme arribava fins al seus peus, ara som més petits… pel que vaig llegint el que tenim ara és una mínima part del que va ser el nostre terme, penseu que al primer terç del segle XX, Barcelona, entre queixalada per dalt de 50 ha, i superqueixalada de 900 ha per sota, ens va deixar a la meitat del que érem,… en fi,… és una mica tard per demanar qualsevol cosa, però que al menys no s’oblidi, que ningú ens expropií el record de que vam acceptar aquests retall pel progrés general a canvi d’un plat de llenties.

Com sabeu, la primera onada d’immigració, els mal anomenats murcianos (ja que de Murcia eren sols una part), van optar per viure a la nostra ciutat, per que hi havia molt de treball a Barcelona i establir-se aquí els sortia més barat. Hi havia feina per la construcció del metro, per la construcció a Montjuïc de l’exposició Universal de 1929, i també es van establir moltes indústries al nostre territori per abastir les obres citades, com les conegudes bòbiles del Samontà.

De 12.360 habitants al 1920 es va passar a 37.650 al 1930, això vol dir triplicar la població en 10 anys. l’Hospitalet es va convertir en la ciutat amb més tassa de natalitat i creixement absolut de tota Catalunya. Al 1930 el 78% de la població que vivia a l’Hospitalet era de fora, amb tots els problemes de convivència que provocava això. Actualment ens trobem a nivells del 25% i ja veieu,…

En fi, avui us presento un dels atractius que va fer que aquesta nova població, pot ser els vostres pares o avis, optés per quedar-se a prop de Barcelona: les obres de Montjuïc, i ho faig amb aquesta imatge que forma part d’una fantàstica exposició de fotografies que es conserven a l’arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona. Us deixo l’enllaç a sota.

Que dir de la imatge,… jardiners plantant “al borde del abismo” mentre a sota els picapedrers retallen les pedres de la cantera,… una fotografia magnífica, en la meva humil opinió

REFERÈNCIES

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s