La Carpa, 1975
“Can Serra havia de ser, segons deien els diaris del moment, L’Hospitalet del futur, ciutat residencial, el Pedralbes de l’Hospitalet. Però aviat començaren noves modificacions sobre el Pla Parcial del 61.
La immobiliària “Amaltea” va comprar el terreny de la Carpa, solar més cèntric del barri, per construir 13 blocs de 14 plantes. L’associació de veïns de Can Serra no acceptava aquest projecte i en canvi volien fer un mercat, un ambulatori i una escola donada la gran quantitat de nens que havia al barri.
Per aconseguir tots els objectius es feien reunions a la casa de la Reconciliació i a l’Associació de Veïns de Can Serra. Finalment s’arriba a un acord. Fruit d’innombrables hores de reunió amb representants polítics i tècnics de l’Ajuntament, la Corporació Metropolitana i l’Associació de veïns. Assembles obertes al barri, manifestacions, noves recollides de firmes, accions legals i accions il.legals. Es per això que a Can Serra, el nom de “la Carpa” tenen un caràcter mític. Ara, finalment, a la Carpa ja hi ha una escola de d’EGB, ara CEIP, que porta precisament aquest nom, un mercat municipal, una plaça i un parc.
En aquell descampat on volien fer aquest projectes hi havia dues carpes de ferro cobertes amb lona on feien espectacles, teatre. Desprès de molt anys de lluita i treball per part dels veïns liderats per L’Associació dels veïns, en Juny de 1976, finalment el barri va tomar possessió del solar. Es va netejar i es celebra per primera vegada la Festa Major coincidim amb nit de Sant Joan”
REFERÈNCIES
Fragment de la història del CEIP La Carpa de Can Serra
La primera imatge, de 1975, ha estat cedida per Pilar Massana, a més de veïna del barri, presidenta del Centre d’Estudis de l’Hospitalet. La segona, sense data precisa, ha estat cedida pel fotògraf Ramón Costa (encara que realment és del seu sogre) i va ser una aportació al grup de facebook que va generar molts comentaris. que incorporo a continuació, ja que alguns són molt interessants!
- Ramon Costa Bueno es una foto antigua ,no la hice yo ya que aun no habia nacido.Me la ha cedido mi suegro. La he retocado lo mejor posible ,espero os guste y a quien se acuerde que le traiga buenos recuerdos de su infancia
- L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Muchas gracias!! En ese parque estaban previstos otros 13 bloques de 14 plantas, conseguir que no se hiciesen fue una victoria vecinal de las épicas. En el libro “Cincuanta-quatre relats d’immigració” (1986) de Jaume Botey se explica con bastante extensión. Me lo voy leyendo a ratos pero aún no sé para qué se utilizaba la carpa???
- Agustin Martinez Padre Es posible que por el año 1969 ó 1970 se utilizara como teatro, recuerdo la asistencia de Fraga Iribarne, ministro de cultura? haber si alguien recuerda algo más.
- Miguel González DIOSSSS! Esto no tiene nada que ver con la actualidad! Segun me han explicado, las carpas estaban cubiertas con una lona. Era como un tipo de circo/teatro/centro cívico.
- Francisco Javier Galván Siles JO! yo me acuerdo de haber jugado mucho allí de pequeño. Creo recordar que eran de color verde. Y por lo que sé, decián que eran las carpas de un circo o algo así. JAJA! un día estabamos quemando un colchón creo y llegó un policía y tuvimos que salir corriendo! vaya tiempos! 😀
- Joan Rius Agustina Yo asisti con el colegio Eugeni D’Ors a varias funciones de teatro,estaba en la EGB,seria por el 1971 al 74 aprox.Tosa una señora excursion de Collblanc a Can Serra. Por cierto felicidades por este grupo,es genial!
- L’Abans de l’Hospitalet de Llobregat (Pàgina) Gracias Joan!,… así que se hacía teatro allí, y se cubría con toldos?
- Andreu Trias Era el “Teatro Popular Portátil del Ministerio de Información y Turismo”,anomenat popularment “La Carpa”. Jo hi era el dia de la visita d’en Fraga. Si no recordo malament, ens hi van portar a l’Institut Torras i Bages i vàrem anar a veure “Don Gil de las calzas verdes” de Tirso de Molina. El quadre escènic del Centre Catòlic hi va representar també alguna cosa. Buscant al google apareix l’hemeroteca de La Vanguardia que en diu alguna cosa.
- Miguel Angel Lara Madre mía que foto.Si era el teatro portatil,o más conocido como las tetas de la ramonas entre los niños del barrio fue desmontado de la Carpa i montado junto al CAN BOIXERES- campo Aguilarense, vamos donde ruedan ahora Pelotas, y alli murio siendo desmontada su estructura para su desaparicion que recuerdos. Comparto la foto con permiso es que es increible.
- Bgo Ampudia Mi padre me enseñó a montar en bicicleta en la Carpa!
- Miguel Medina Que foto y que de recuerdos !!! Nosotros que éramos del Barrio Sanfeliu, le llamábamos tetas marcianas, por su color verde.
- Oscar Cuesta Jajaja las tetas de la Ramona, sí señor. Yo ya solo las recuerdo en Can Boixeres y totalmente sin uso. En la Carpa llegaron a haber varios circos ambulantes, con sus payasos, pero no usaban ya esta estructura.
- Fernando Garcia Fernandez en mi barrio las tetas marisol jeje
This entry was posted on 8 febrer 2011 by eljuguetista. It was filed under Anys 70, Associació de veïns de Can Serra, Can Buxeres, Can Serra, Plaça de la Carpa and was tagged with associació de veïns de Can Serra, campo Aguilarense, casa de la Reconciliació, Fraga Iribarne, immobiliaria Amaltea, Jaume Botey, la carpa, Pilar Massana, Pla parcial, Ramón Costa, Teatro Popular Portátil del Ministerio de Información y Turismo, tetas de la ramona, tetas marcianas, tetas marisol.
ara tot continua igual. Menys serveis i més pisos.
8 febrer 2011 a les 7:11 pm
Sí, però darrerament hi vaig anar, per aquell barri, on vaig treballar fins el 1992 i vaig comprovat com s’ha atapeït de ciment tot plegat, és clar, per fer un poliesportiu i no sé què més, però la llum que tenia i conservava i els espais lliures s’han perdut força. I això en aquests darrers anys.,
16 Setembre 2011 a les 7:10 pm
Jo vaig créixer a Can Serra… veient les fotos de les cúpules de ferro he comprovat que una imatge que no sabia d’on venia era, en realitat, un dels meus primers records, vaig néixer al 74, al 76 era ben petita.
Un altre dels meus primers records és la visita a la presó que vam fer la meva mare i jo per veure un dels objectors de consciència que cuidaven nens al matí a la Casa de la Reconciliació i avis a les tardes. Era una època d’herois i heroïnes…
20 Setembre 2011 a les 6:05 pm
Doncs sí, encara he de parlar de moltes coses, mica en mica,…
http://www.sants.tv/?fit=10040800301367&sec=3
22 Setembre 2011 a les 10:42 pm
Creo que esas carpas son obra de Emilio Pérez Piñero, un arquitecto de mi pueblo, Calasparra (Murcia) . Hizo algunas para el Cinerama que recorrieron España y para otras cosas. En http://www.estructur-art.com puedes encontrar más información sobre él.
12 Novembre 2012 a les 9:29 am
Sí Antonio de hecho ayer contacté con la persona que lleva la página que comentas y ya me ha puesto deberes, averiguar donde fue a parar la carpa de l’Hospitalet cuando la desmontaron de Can Buxeres,… no sé por dónde empezar a buscar, ya que creo que eso sucedió en los años 80,…
Saludos, y gracias por el comentario.
12 Novembre 2012 a les 12:22 pm