Imatges retrospectives d'una ciutat

El nom de l’Hospitalet de Llobregat


Al llibre 25 imatges de la història de l’Hospitalet (1979), de lectura indispensable, Francesc Marcé i Sanabra ens diu:

El topònim oficial i correcte de la nostra població avui és L’HOSPITALET DE LLOBREGAT. Així fou aprovat pel Consell de Ministres el 23 de juliol de 1977.

L’anteposició de l’article, a vegades el, a vegades lo, el trobem normalment a partir de l’aparició del nom Hospital, qualsevol que sia la seva grafia. I fins ben avançat el segle passat es manté tant en català com en castellà. La seva desaparició no és provocada perquè la gent del veïnat hagi volgut fer un canvi en la denominació, sinó perquè les formes castellanitzades l’han adulterat artificialment. El nom “Llobregat” que li fou adjuntat per distinguir-lo d’altres Hospitalets el comencem a trobar en els llibre municipals a partir de 1873. La preposició de (no del), que uneix els dons noms, és la que hi correspon d’acord amb l’Institut d’Estudis Catalans, perquè el segon és el nom d’un riu, com s’esdevé per exemple amn Mora d’Ebre, Artesa de Segre i l’Espluga de Francolí.

El nom tal com és avui ja l’havia aprovat l’Ajuntament l’any 1933 i s’ajustava al nomenclàtor establert per la Generalitat de Catalunya. L’any 1939 això no fou respectat i l’article en tornà a despareixer.

Deixo un parell d’exemples que he trobat a l’ARCA

El primer fragment és del diari La Federación (Órgano de la Federación Barcelonesa de la Asociación Internacional de los Trabajadores) del 11 d’octubre de 1873; el segon correspon al calendari català de l’any 1877

9 responses

 1. La nostra ciutat de l’Hospitalet, com se n’ha dit sempre tradicionalment, no pot ser confosa amb cap altra ciutat. Al nostre país només hi ha un altre l’Hospitalet, a Tarragona, de 419 habitants, qui pot confondre ambdues poblacions? Algu confondria la ciutat de València amb València d’Àneu? Caldria dir-ne València de l’Horta per evitar confusions?

  1 Març 2011 a les 9:15 am

  • Jo he viscut en directe aquesta confusió: Varem convocar com a colla de diables de l’hospitalet a una de sant cugat (em sembla recordar) i es van presentar a l’hospitalet de l’infant (de fet no varen arribar doncs al trucar per a concretar on quedavem exactament van veure l’error que havien comès i van rectificar a l’alçada de Tarragona).

   4 Juliol 2011 a les 10:13 am

 2. El teu comentari m’ha portat a buscar altres l’Hospitalets,… i no és que vulgui argumentar el contrari del que dius,… que tens raó, que no n’hi ha confussió possible entre el nostre i la resta de topònims amb “L’Hospitalet”, el nostre és molt més conegut,… però ja t’ho vaig comentar, a mi m’agrada més el nom llarg.

  A part de que com veus ja fa 138 anys que s’utilitza així, veig bé que reculli el nom del riu que tant li va donar (i treure) a aquest poble. Un homenatge a un riu que van transformar en una claveguera allunyada de la població i que ara, mica en mica, anem recuperant i apropant.

  El que he trobat,…

  L’HOSPITALET DE L’INFANT (Nucli de població del Baix Camp)
  http://ca.wikipedia.org/wiki/L%27Hospitalet_de_l%27Infant

  L’HOSPITALET DE ROCA-SANÇÀ (Veïnat de Guardiola de Berguedà, Berguedà)
  http://www.enciclopedia.cat/fitxa_v2.jsp?NDCHEC=0033027&BATE=l%2520Hospitalet%2520de%2520Roca-san%25C3%25A7a

  L’HOSPITALET VELL (Poblat talaiòtic a Manacor, Mallorca)
  http://ca.wikipedia.org/wiki/L'Hospitalet_Vell

  L’HOSPITALET-PRÈS-L’ANDORRE (Municipi de l’Ariegè, a França)
  http://fr.wikipedia.org/wiki/L%27Hospitalet-pr%C3%A8s-l%27Andorre

  L’HOSPITALET DU LARZAC (Municipi de l’Avairon, a França)
  http://fr.wikipedia.org/wiki/L%27Hospitalet-du-Larzac

  L’HOSPITALET (Municipi d’Alpes-de-Haute-Provence, a França)
  http://fr.wikipedia.org/wiki/L%27Hospitalet

  1 Març 2011 a les 10:36 am

 3. Roger

  Benvingut sigui el Llobregat, no oblidem, però, que el Llobregat està situat en un extrem molt extrem de la ciutat i hi té en un recorregut molt curt. Per a la nostra ciutat no és pas com l’Onyar o el Tàmesis que creuen pel bell mig les ciutats de Girona o Londres. I malgrat això no tenim una Girona d’Onyar.

  Per curiositat ja també he cercat ciutats que comparteixen el nom de Barcelona, però que dificilment algú les confondrà amb la ciutat veïna:

  Barcelona, Anzoátegui, the capital city of Anzoátegui State in Venezuela
  Barcelona, Sorsogon, a town in the Philippines
  Barceloneta, Puerto Rico, a town in Arecibo, Puerto Rico]
  Barcelona, Aruba, a settlement in Aruba
  Barcelona, Cornwall, a hamlet in England
  Barcellona Pozzo di Gotto, a city in Sicily, Italy
  Barceloneta (disambiguation), various places
  Barcelonne-du-Gers, a town in Béarn, France
  Barcelonnette, a town in southern France

  1 Març 2011 a les 11:59 am

 4. Ara estava mirant el lloc web del nostre ajuntament, i pel que he vist sols surt el nom sencer a la direcció, a sota de tot en lletra petita.

  El que no s’utilitzi ni des de la nostra administració, fa més lògica la teva afirmació

  Ni tan sols es menciona a l’apartat “Conèixer L’H”, per no parlar del lamentable apartat d’història, que sembla fet per sols cobrir l’expedient,…

  http://www.l-h.cat/68407_1.aspx?id=1

  Investigant als llocs webs de partits polítics, institucions, entitats, etc. de la ostra ciutat també he observat que el Llobregat també “ha volat” a la gran majoria: al Centre d’Estudis, al Museu, a ERC, a EUiA, al PP, al PSC, a l’Arxiu, al Centre Catòlic, a La Farga, al Club Natació, al Centre d’Esports, al Consell Esportiu, als Castellers Colla Jove, a Hospi.cat, a Digital-h,…

  Però encara hi ha resistència a l’Ateneu de Cultura Popular, al Casino del Centre, a Ciutadans, a ICV, a CIU (encara que en petit)…

  De fet hi ha tan poca cosa que es digui “L’Hospitalet de Llobregat” a internet que si ho poses al google,… aquesta pàgina, amb quatre mesos d’antiguitat, ja surt en sisena posició!

  Crec que tens raó Roger, però em continua agradant més amb el Llobregat darrere, encara que formi part de l’excepció que confirma la regla 🙂

  1 Març 2011 a les 2:02 pm

 5. Roger Bastida

  L’Hospitalet de Llobregat queda maco… El pitjor de tot és que en molts llocs hi surt L’Hospitalet DEL Llobregat… q sona fatal

  14 febrer 2012 a les 7:24 pm

 6. A mi tampoc m’agrada!

  22 febrer 2012 a les 9:26 pm

 7. Encara que només tinguem 900 metres de riu, val la pena recordar que des del Carrilet cap a baix, tot són terres dipositades pel curs del riu Llobregat, la qual cosa justifica de per si que portem el cognom “de Llobregat”. El fet de no posar-lo estaria donant l’esquena a una realitat que, de sempre, ens ha lligat més al Baix Llobregat que al Barcelonès, al qual estem lligats més per interessos polítics que per realitat social.

  26 Octubre 2012 a les 4:27 pm

  • El municipi està una mica dividit, sí que és cert el que dius pels barris més propers al riu, però el sentiment es més favorable per Barcelona als barris més propers a la ciutat, sobre tot a Riera Blanca i Collblanc on canvies de municipi creuant un carrer.

   Salut!

   6 Novembre 2012 a les 1:15 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s