Imatges retrospectives d'una ciutat

Descarrilament del Carrilet, 17.07.1984

Fa uns dies Roger Sans em va enviar quatre imatges del fotògraf Joan Anton Solsona, que com veieu semblen fetes abans d’ahir, conserven tot el color. Són del descarrilament del Carrilet del dimarts 17 de juliol de 1984 a les 20:20 h, a tocar de la tanca dels jardins de Ca n’Arús, a la rambla de la Marina amb la plaça de la Verge de Montserrat.

L’accident es va produir quan s’estava soterrant el ferrocarril i provisionalment, a pesar de les queixes dels veïns,  es van traslladar les vies a només 60 cm d’aquest edifici. La causa es veu que va ser que un grup d’adolescents van posar pedres i un tronc d’uns 25 cm a sobre dels rails.

L’accident va deixar 11 ferits entre els passatgers, pràcticament tots lleus, excepte dos, un d’ells el conductor, que van ingressar a l’hospital, però que no van tardar molt en sortir.

El tren es va encastar contra un edifici d’habitatges que encara existeix, a sota de tot he deixat una imatge de fa uns cinc anys on es veu la reparació que es va fer. Es va tardar molts dies en poder treure el tren ja que el xoc va afectar a l’estructura de l’edifici, es va tenir que estintolar un mur i reforçar diversos pilars. El vagó encastat suportava un pes de 40 t abans de passar a reforçar l’estructura de l’edifici.

Al moment de l’accident l’edifici es va tenir que desallotjar i 150 veïns es van traslladar a un hostal o bé a viure amb els seus familiars durant pràcticament una setmana.

REFERÈNCIES

4 responses

 1. Que fort! Jo ho vaig veure amb només 3 anys i encara ho recordo!

  14 Març 2011 a les 11:31 pm

 2. Doncs jo tenia uns 7 anys i no recordo veure el tren descarrilat però sí el forat que va fer.
  Jo pensava que una mica més i s’hauria caigut l’edifici…
  En aquella época jo crec que ànavem a agafar el metro a l’avinguda carrilet perque encara no havia arribat a Bellvitge.

  Tota aquella zona de la rambla marina ha canviat molt desde llavors… Encara recordo el cementiri d’autobusos i el camp de futbol.
  allà ara hi ha un institut i una escola bressol o similar.

  15 Març 2011 a les 12:07 am

 3. Sí Arqueòleg, ja he llegit el teu bloc, i l’he enllaçat des del facebook,…

  Cementiri d’autobusos, allà?? que interessant,…

  21 Març 2011 a les 7:20 am

 4. Doncs sí, estava just on és ara un camp de futbol . On es troven la Rambla Marina i la Carretera del Mig abans d’això recordo els vells autobusos. I molt abans de poder unir la Rambla Marina i la Rambla Just Oliveras en un sol passeig abans hi havia al mig una casa, quasi ben bé una masi, just al costat del camp i d’aquest cementiri d’autobussos. Suposso que les persones que vivien allà no volien marxar i es van quedar fins que van volguer o van morir (no ho sé) però recordo que era molt curiós trobar una casa allà al mig.

  No tinc fotos que ho demostrin, però potser les saps trobar o algun internauta en té.

  21 Març 2011 a les 11:06 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s