Imatges retrospectives d'una ciutat

La bòbila i l’aqüeducte del torrent de Can Nyac

Com sou tants els que voleu saber on es troba el refugi del torrent de Can Nyac, he dibuixat el camí per trobar-lo des de l’ascensor de la parada de metro Can Boixeres, però he pensat que ja que estem aquí també podia fer un petita explicació del patrimoni arquitectònic proper, tant del nostre com del d’Esplugues. Vila Victòria no es troba molt lluny, també la podrieu afegir a la visita.

Bé, la línia blanca és el límit entre l’Hospitalet i Esplugues de Llobregat segons el Pla Territorial Metropolità de Barcelona de 2010, avui no he ficat el límit de 1976 per tal de no emplenar tot de ratlles.

Des del primer punt verd podem veure l’aqüeducte del torrent de Can Nyac, que com el del torrent de Can Clota va ser construït per la Societat General d’Aigües de Barcelona a l’any 1888. Al PEPPA podem llegir la següent descripció “Acueducto moderno de una sobriedad y corrección de lineas apreciable. Arcos de medio punto en los ojos del mismo y estructura de piedra con los cantos reforzados”.

Posaré un parell de imatges, la primera està agafada des de la Ronda de Dalt i la segona és un detall des de l’altre costat.

Però a aquest mateix espai tenim les restes, una xemeneia trencada, d’una antiga bòbila. He recuperat un parell de imatges aèries antigues on es pot veure el creixement la fàbrica, tal com creixia la zona explotada.

He trobat també una imatge de 1962 on encara funciona la bòbila, i una altra de més moderna, pot ser dels anys 80, on s’ha transformat en una empresa de neteja de bidons, fins no sé quan (pot ser d’aquí venien els bidons que hem pogut veure dins del refugi antieri).

Deixo una imatge de la xemeneia, que com deia és la meitat de que era, la part superior va caure ja fa unes dècades. La podeu sencera a una altra imatge del bloc on surt un metro sortint de l’estació de Can Boixeres, deixo l’enllaç a sota.

També deixo una imatge dels materials que formaven el front d’extracció de les argiles que feien servir a la bòbila.

I demà, si és possible, farem una altra incursió al municipi d’Esplugues a veure l’altre aqüeducte, i el torrent de la Clota,… Per cert sabeu d’on bé el nom d’Esplugues?

REFERÈNCIES

8 responses

 1. Jesús

  He viscut tota la vida a Sanfeliu. Ens encantava caminar pel pont i passar a l’altre costat. Ara semblaria una bogeria.

  Tinc alguna foto més de la zona. Ja la passaré

  15 Abril 2011 a les 9:05 pm

 2. Doncs moltes gràcies! Si vols recordar-lo pots passar per damunt del de Can Clota, el paisatge és fantàstic!

  15 Abril 2011 a les 9:39 pm

 3. juan

  m´encanta, demá anire a fe un tomb si fa bon dia

  15 Abril 2011 a les 10:06 pm

 4. También lo pasaba a los 16 años ¡¡¡ hoy tengo 58 y hay que estar loco para hacerlo ¡¡¡

  16 Abril 2011 a les 8:40 am

 5. Jordi Fernandez

  A aquest aqueducte l’hi deiem el “petabul” ja que a principis dels 80 es practicava el “cruising” per gairebe tot el torrent…
  Per cert: Una espluga es una cova, oi?
  Salut i Castells!

  Pd.- No tinc accents a aquest ordinador de teclat angles… ho sento per que queda lleig…

  16 Abril 2011 a les 11:32 am

  • Sí senyor! cova o caverna en llatí és Speluncae i en grec Spelugs. El paisatge d’Esplugues es troba travessat per torrents i rierols, que al passar per sóls d’al·luvió fàcilment erosionables, permitien la formació de coves o balmes.

   16 Abril 2011 a les 11:42 am

 6. Carlos

  Bona nit!!

  Ja se que l’article es de fa uns anys, pero supòsso que mai no es massa tard per comentar-lo. Per cert, acabo de coneixer la teva pagina fa uns dies y et felicito per que em sembla molt interesant.

  Simplement volia felicitarte per la pagina y comentar que ahir vaig pasar pel metro de can boixeres y em vaig fixar que el cami que dius a l’article lan vallat y ja no es pot pasar. Algun dia daquests intentare anar a l’aqueducte pero intentare anar per la ronda, a vere si enlloc no lan vallat y si es pot pasar.

  Per acabar, perdoneu el meu catala que se que no es molt perfecte, pero per educació intento parlar en el mateix idioma en el que em parlen.

  31 Mai 2014 a les 11:17 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s