Imatges retrospectives d'una ciutat

La plaça dels veïns, 1975

Primer de tot donar-li les gràcies a Manuel Domínguez, del Centre d’Estudis de l’Hospitalet per enviar-me la primera imatge que trec d’aquesta zona de l’Hospitalet, i el mateix agraïment per Bartomeu Fité, de l’Associació de Veïns  “Ildefons Cerdà” de Granvia Sud,  que m’ha explicat algunes cosetes.

A sota us deixo la situació d’aquest barri, just al límit (en verd) amb Barcelona, fent una bossa sota la Granvia. Aquesta situació va fer que durant molt de temps hi haguessin molts problemes al barri, sobre tot derivats de la dificultat dels habitants de comunicar-se amb la resta de la ciutat. Tant era així que moltes persones es sentien més de Barcelona que de la nostra ciutat, i utilitzaven els serveis de la Zona Franca, molt més propers.

El que veiem és la plaça dels veïns a l’any 1975, un solar de terra que servia d’aparcament i poc més. A la imatge superior ja la podeu veure pavimentada, amb un escenari i amb un edifici allargat on es troben les entitats, com per exemple l’Associació de Veïns citada.

Del mateix any també us mostro la imatge inferior on els veïns planten arbres reivindicant aquest espai com a públic, en comptes d’utilitzar-se per fer més edificis com estava previst.

També es pot observar el rudimentari pont que es feia servir per creuar la Granvia i que van construir els sapadors de la caserna de Lepanto. No sé quan de temps va durar però a l’any 1980 ja s’havia realitzat un més “decent”.

2 responses

  1. Roger

    Encara ara molts veïns de Gran Via Sud fan servir els serveis molt més propers de la Zona franca. Per exemple l’ambulatori de la Zona Franca “La Marina”, que queda just davant del límit entre Barcelona i l’Hospitalet, davant del carrer Arquitectura. Una llei permet triar l’ambulatori que hom vol, per això són molts els veïns de Gran Vias Sud que trien visitar-se en aquest ambulatori barceloní.

    27 Abril 2011 a les 9:10 am

  2. És lògic, La Granvia és un entrebanc, i l’ambulatori de Santa Eulàlia cau molt lluny. Abans, als anys 80, qui volia anar a l’institut s’havia de desplaçar fins Bellvitge, així que imaginat si l’Hospitalet els tenia marginats.

    30 Abril 2011 a les 11:11 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s