Imatges retrospectives d'una ciutat

La Casa de la Torrassa (1)

Doncs no sé per on començar, pot ser dient que hi ha un bloc, UPAYA, de la Silvia i en David, on s’expliquen un munt de coses sobre la casa de la Torrassa. Van viure els avis i va neixer el pare d’en David i aquesta connexió li va fer investigar i arribar a conclusions, i també a dubtes que ens trasllada. Trobareu 11 articles escrits des de setembre del 2007 fins setembre de 2009 on ens explica les seves últimes troballes, les conferències a que assisteix i els seus contactes amb historiadors, la seva visita a la casa i les seves impressions. També hi ha comentaris d’usuaris del bloc on li envien el seu recolzament i alguns records de la casa. Us deixo l’enllaç al final però si el llegiu no oblideu l’article “algunas incógnitas de la Casa de la Torrassa” ja que comenta algunes dades que corregeixen la resta.

La Casa de La Torrassa és propietat del nostre ajuntament i es troba als números 123-129 de la Ronda del mateix nom. He posat aquesta imatge molt coneguda i que no sé datar-la, pot ser dels anys 60.

A la imatge superior encara es veu la torre sencera, no sé com va caure, o per què la van retallar, però com veieu ara ja no és tan alta i tampoc està la teulada.

Moltes persones creuen que aquesta casa rep el nom de la Torrassa per la seva torre, però això no és cert, al 1889 no en tenia i ja es deia així, com es pot comprovar a aquest dibuix de J. Roca. Com veurem a la segona part a l’any 1928 ja en tenia.

També  incorporo els plànols actuals, on es veu que a la planta baixa hi ha una habitació que es troba en contacte amb la roca.

A un dels comentaris al bloc UPAYA, Manel, un home de 75 anys que havia habitat allà molt de temps, ens diu “Yo recuerdo lo del agujero en la pared, pusimos un cable con una bombilla y vimos una habitación bastante grande, luego sé que se terminó de romper la pared y quedó como una habitación más de la casa, creo que sí que encontraron un jarrón o algo parecido con unos papeles que se rompieron al tocarlos, yo no estuve en aquel momento, no era mi casa yo vivia arriba y esto fue en la planta baja. También recuerdo el túnel o pasadizo que estaba en los bajos derecha de la casa, lo tenían cerrado con llave por estar dentro de la misma vivienda” De fet al treball de Josep Ribas Vinyals, aquest que tant menciono sobre refugis, ens diu que a les últimes investigacions s’ha trobat un refugi antiaeri que servia a dues families.

Bé, ja sabeu que a l’any 2008 es va realitzar a aquesta casa un descobriment molt important per la història i el patrimoni de la nostra ciutat, però com ja és tard intentaré explicar-lo demà. No espereu gran cosa del text, això sí, la imatge que us posaré és sorprenent, al menys per mi,…

REFERÈNCIES 

4 responses

 1. Laura López

  ja estem esperant ansiosos el proper post….una abraÇada d´una noia de La Torrassa que ara viu lluny!!!

  25 febrer 2012 a les 10:24 am

 2. Una abraçada Laura, avui tinc dia de contestar missatges, però demà tindràs un nou post! 🙂

  29 febrer 2012 a les 10:15 pm

 3. DOLORS GUINART MILA

  soc dolors guinart voldria saber mes de la TORRASA ya que hi va neixer la meva adrina alla per lâny1970.

  30 Març 2013 a les 6:57 pm

 4. DOLORS GUINART MILÀ

  LA MEVA PAQDRINA ERA NASCUDA A LA CASA DE LA TORRASSA DESDE EL 1970 APROX. FINS AL 1920 APROX I VA VIURE ELLA MÉXPLICABA COSAS TERRIB LES
  QUE ELS VAREN PASSAR ALS SEUS PARES I A ELLA, QUINA LLASTIMA QUE NO LA REHABILITIN TE MOLTA HISTORIA, AM FA PENA DE VEURELA COM ESTÁ. SEGONS M’EXPLICABA LA MEVA PADRINA QUE ES DEIA ANTONIA CASAS CARBO,
  ELS VAREN ENTRAR UNS LLADRES ALLÁ PER L’ANY 1990 ELS ROBAR TOT EL QUE TENIAN YA QUE NO TENIAN MITJANS DE DEFENSA ESTABAN SOLS A LA TORRASSA ELLA ERA PETITA Y DEL SUSTO VA A TARDAR DE PARLAR, Y PER POSTRES AL CAP DE POC AMB UNA TORMENTA ELS VA ENTRAR UN LLAM PER LA CUINA Y VA MATAR A LA SEÑORA QUE ELS AJUDABA AL CAMP YA QUE ELLSVIVIAN DE LESVINYES QUE HI HABIA A LA TORRASSA, I ALNY SEGÜENTE HI VA HABERI UNA PASSA DE VAROL-LA Y SE LI VAN MORIR DUES GERMANES BESSONES MÉS PETITES, Y MÉS HISTORIES QUE MÉXPLICABA DE LA SEVA ÉPOCA SERÍA PER FER UN LLIBRE I ENS QUEIXEM ARA ALESHORES SI QUE HO TENIAN MAGRA, VE FINS UN ALTRE Y PERDONIN LA EXTENSIÓ DEL M EU ESCRIT.GRACIAS PER TOT……………….FINS AVIAT…….

  17 Novembre 2013 a les 5:49 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s