Imatges retrospectives d'una ciutat

La Torre Serra, XIX-XX

El nom de Can Serra al barri li ve d’una masia que es deia així,  i a la masia li venia el nom de Josep Serra i Font, un navilier molt important del que estic recavant dades, però que encara em queda una mica-bastant,… deixo a sota algunes referències que he trobat per si algú també està interessat en aquest home.

Mentre, buscant a les pàgines de subhastes online, he trobat aquestes dues imatges de la Torre Serra, que es veu que és com li deien al canvi de segle XIX-XX.

Aquesta casa es va construir a mitjans del segle XIX com a residència d’estiueig, però l’any 1905 va succeir un fet tràgic: en una ventada va caure una de les xemeneies i va matar a tres membres i malferir un altre de la família que feia de masovera, els Pañella. A partir d’aquest accident la torre es va tirar a terra i en poc temps es va construir una altra més moderna al mateix lloc.

D’aquesta primera torre conec dues imatges més al llibre de la Mireia Mascarell i les dues es diferencien en el mateix que aquesta, en la balconada del primer pis. Basant-me en el treball de la Mireia, crec que puc dir que aquesta primera imatge és de finals del segle XIX, i la segona, amb una balconada continua a tot el pis, de principis del segle XX. Encara que els arbres no sembla que hagin crescut molt entre les dues imatges, no?


REFERÈNCIES 

REFERÈNCIES SOBRE JOSEP SERRA I FONT

2 responses

 1. Aarón

  Antes de nada, mi más sincera felicitación por su blog. Me ha resultado emocionante encontrar información histórica tan detallada del barrio de Can Serra en el que, por cierto, vivo.

  En relación al barrio de Can Serra y esas fotos de la Torre Serra, ya desaparecida por completo, quisiera hacerle un breve apunte. Y es que, si bien es cierto que de la construcción ya no queda vestigio alguno (hoy en día estaría situada en lo que es el parque de Can Cluset), me parece reconocer que los árboles que “no sembla que hagin crescut molt entre les dues imatges” todavía existen (hoy son unos platanos magníficos) en dos hileras perfectamente alineadas tal y como se aprecian en el lado derecho de las imágenes.

  Un saludo y ánimo con el blog, me pasaré más a menudo.

  2 gener 2012 a les 2:57 am

 2. Hola Aarón gracias por tu comentario. Si miras toda la serie de entradas sobre can Serra
  https://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/category/3-tematica/masies-indrets/can-serra-masies-indrets/

  verás que se situaba donde se construyeron los edificios más alargados del barrio, verás que hay fotografías aéreas e incluso dos fotografias comparativas del mismo lugar, con la casa y los edificios nuevos.

  En can Cluset (o can Brugarolas), habia otro edificio/industria del que aún tengo que escribir y del que sólo queda una chimenea. Te dejo unas imágenes:
  http://cultura.gencat.net/invarquit/fitxa.asp?nom=cluset&municipi=0&comarca=0&proteccio=0&estil=0&epoca=0&Submit=Cerca&NRegistre=&idregistre=20658

  Reitero las gracias, hasta luego,…

  2 gener 2012 a les 10:34 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s