Imatges retrospectives d'una ciutat

Can Colom

D’aquest edifici del carrer de Martí i Codolar, 2-4 no he trobat molta informació a pesar de formar part del patrimoni arquitectònic de la ciutat i d’haver estat recentment restaurat. Es veu que es va construir entre el segle XVIII i el XIX i sols he trobat la següent informació, anterior a la seva restauració:

“de tres cuerpos (crujías de 3-4 m) y planta cuadrada con nave posterior (celler) y patio cubierto posterior con pilares de funcición e iluminación cenital. Posteriormente se le añadieron dos cuerpos laterales, uno de capilla (derecho) y otro de porche (izquierdo) de inspiración neogótica-eclecticista con falsas pilastras.

Fachada revocada y caracterísitcas interiores originales (vigas, bóvedas, etc,…).

Estructura: paredes de 50 cms. ancho. cubierta a dos aguas. Torre asimétricamente colocada.

Patio con entrada a c/Apretadora de puerta de fundición con pilares con adornos cerámicos.

Arbolado interior; Varias higueras”.

El dia 5 de juny de 2003 (segons CIU) l’Ajuntament va signar un acord amb la Conselleria de Justicia per tal de que fos rehabilitada dins de les actuacions previstes al projecte de la Ciutat de la Justícia, però la rehabilitació no es va iniciar fins 5 anys més tard, quan la Ciutat de la Justícia ja estava en funcionament. Al mitjans de 2010 es va finalitzar i actualment es la seu del Programa Municipal per a la Dona.

REFERÈNCIES

16 responses

 1. Luis Rodriguez

  Hola, la capella que hi ha a la casa es troba inventariada per l’arxiu Gavin de Sant Cugat del Vallès i dona alguna dada d’ella.

  24 Mai 2011 a les 2:44 pm

 2. Roger Bastida

  Això és a L’H? Doncs ni idea de q passa amb el q tenim… és un secret o q? Pq no hi ha ningú que ens expliqui tot el que tenim? No només vivim en una ciutat de blocs…

  24 Mai 2011 a les 3:14 pm

 3. Gràcies Luis ara mateix faig un escrit! Doncs sí Roger, sembla que sigui secret, la difusió sobre la història i el patrimoni de la ciutat és per plorar.

  Per cert, saps si l’antiga exposició permanent que hi havia al museu d’història retornarà algun dia?

  24 Mai 2011 a les 4:26 pm

 4. Luis Rodriguez

  L’arxiu Gavin te inventariat totes les esglesies, capilles i oratoris de tot catalunya, les que es troben en actiu o les desaparegudes i de la majoria disposa de fotografies. Ho te editat en nombrosos volums i en un d’ells estan recollides totes les de l’Hospitalet

  24 Mai 2011 a les 4:34 pm

 5. Doncs no tenia ni idea! pel que veig ja no estan a Sant Cugat,… es va anar cap un Monestir d’Os de Balaguer,…
  http://www.cugat.cat/noticies/Cultura/28642.htm

  Tenen pàgina web,…
  http://arxiugavin.wordpress.com/
  i he trobat la col·lecció que dius amb 26.444 edificis religiosos!
  Tenen un munt de coses, però crec que pel que tinc llegit no deixen res per publicar a internet, i a més s’ha de pagar (normal, ja que és privat.

  24 Mai 2011 a les 4:58 pm

  • Luis Rodriguez

   Luis, jo disposo del volum on surten les esglesies de l’H. si estàs interessat et podria fer fotocòpies o passar-t’ho per mail (encara que no domino això dels escaners). Es força interessant

   24 Mai 2011 a les 6:43 pm

  • Benvolguts,

   No sé si us heu posat en contacte amb el responsable de l’Arxiu Gavín del Monestir de les Avellanes. Ell us aclarirà la normativa actual de l’arxiu respecte a les reproduccions de la documentació que conserva.

   Heu de tenir en compte que fa relativament poc que l’arxiu s’ha traslladat al Monestir de les Avellanes, i que les tasques principals de l’arxiu ara mateix són l’adequació de les instal·lacions i els fons documentals.

   De totes formes mai s’ha negat a ningú la visita i la consulta i/o reproducció de documents de l’arxiu. El que si que s’ha fet és una normativa sobre aquest aspecte, basant-nos en les existents en arxius públics, així com l’aplicació d’unes tarifes per a la reproducció d’imatges i documents. Aquestes tarifes estan basades en les públicades pel Departament de Cultura al DOGC.

   Actualment estem en projectes de catalogació i digitalització dels fons de l’arxiu. Com comprendreu aquest és un treball laboriós i entretant totes les reproduccions comporten un treball i un temps, el motiu de les tarifes no són pas per fer negoci, sinó per evitar l’abús de peticions massives de reproduccions i el possible posterior mal ús d’aquestes.

   per a qualsevol dubte contacteu a arxiugavin@maristes.cat l’arxiver és diu Josep. A la web també hi ha un xat i podeu parlar directament amb ell si està connectat.

   Gràcies,

   Robert
   Monestir de les Avellanes

   25 Mai 2011 a les 12:11 am

   • Ah! doncs moltes gràcies Robert, no sé com ens has trobat, però demà escric,… estic molt sorprès 🙂

    25 Mai 2011 a les 12:18 am

 6. Home, doncs si creus que és interessant, em pots fer per exemple una foto al text d’aquesta capella i el publicaria.

  De la resta d’esglésies i de les dues ermites tinc més o menys informació, però d’aquesta no tinc absolutament res,…

  No hi ha més capelles com aquesta, així petita, a l’Hospitalet, no?

  El pots enviar a avb.bloc@gmail.com

  Gràcies

  24 Mai 2011 a les 6:52 pm

  • Luis Rodriguez

   D’acord, em barallaré amb l’escaner i et faré arribar totes les pàgines que hi ha en aquest llibre

   24 Mai 2011 a les 7:05 pm

 7. Pero home, si es que no val la pena, no puc publicar les imatges. Ja veient la política que tenen a l’arxiu Gavin sobre el seu fons tampoc deixaran reproduir les imatges dels seus llibres. Ja sé que soc dels pocs, però intento fer cas als copyrights,… per si un cas.

  De totes maneres estic molt agraït.

  24 Mai 2011 a les 7:09 pm

 8. Roger Bastida

  Doncs… et refereixes a una expo que tractava de la història de L’H… passant per etapes, etc… (recordo que parlava de les fàbriques tèxtils, de la burgesia, els obrers, la transició)? I a on es recreaven espais urbans o privats de l’època?

  24 Mai 2011 a les 8:39 pm

 9. Roger Bastida

  jo vaig tenir l’ocasió d veure-la amb actors… a l’aula alexandre cirici, a on ara hi ha el poliesportiu… ossigui k fa molt… i alguna cosa m diu k ja fa massa anys k no la veiem… ni la veurem

  24 Mai 2011 a les 11:33 pm

 10. Benvolguts,

  De la casa Colom disposem a l’arxiu Gavín de 4 fotografies de l’any 1984, previa consulta us les puc facilitar digitalitzades amb alta resolució.
  Dins l’arxiu disposem del fons d’articles de premsa des dels anys 1960, he estat mirant si teniem alguna informació de la casa Colom, però malauradament no tenim cap article de premsa alusiu aquesta casa, malgrat això, tenim documentació abundant de diverses masies i cases de l’Hospitalet, si en volieu algun amb molt de gust us atendré.

  La finalitat de l’arxiu Gavín es difondre els seus fons i que tinguin una utilitat per als usuaris, malgrat que sigui un arxiu privat amb el que això comporta (pocs recursos econòmics) fem el possible per atendre als usuaris i obrir l’arxiu a tothom que el volgui visitar in situ previa cita telefònica o per mail.

  Salutacions,

  Josep Sansalvador

  Arxiu Gavín

  Monestir de les Avellanes

  25612 – Os de Balaguer – Lleida

  http://arxiugavin.wordpress.com/

  http://monestiravellanes.wordpress.com/

  http://www.monestirdelesavellanes.com/

  Tel. 973 438 006 extensió 1340

  Fax. 973 438 038

  Mòbil 689 52 02 78

  25 Mai 2011 a les 8:30 am

 11. Gràcies Josep, he fet correr el que hem parlat per algunes entitats de la ciutat. Per cert et recomano aquest bloc, trobaràs imatges de Santa Eulàlia de Provençana,…

  http://provenzana.blogspot.com/

  Gràcies!

  25 Mai 2011 a les 3:29 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s