Imatges retrospectives d'una ciutat

L’últim vestigi hospitalenc del canal de la Infanta també serà destruït

Dissabte passat es publicava al bloc Memento Mori! la resposta del nostre ajuntament a una carta del seu autor reivindicant la defensa del canal de la Infanta, una infrastructura que quan es va construir, fa quasi 200 anys, va transformar positivament la nostra ciutat.

Aquesta resposta es basa en “uns treballs de prospecció arqueològica i monumental per tal de fer un diagnòstic sobre l’estat de la qüestió en l’àmbit objecte del planejament” d’on es dedueixen  arguments per tal de no protegir-lo.

El primer argument diu:“El reconeixement del Canal de la Infanta en l’àmbit del municipi de L’Hospitalet de Llobregat queda restringit als terrenys de l’antiga caserna de La Remunta. La situació en què es troben no permeten definir amb precisió l’estat de l’antiga canalització de les aigües de rec i tan sols és visible una part del pont de connexió dels terrenys situats a ambdós costats del canals, avui totalment transformat”

A continuació aporto una imatge de 1958 on he marcat el recorregut del canal (si piqueu a sobre desapareix la marca i a més s’amplia la imatge) i a continuació una imatge actual on marco en groc la zona on encara podem trobar el canal. El que queda d’aquesta infraestructura té el mateix aspecte que fa 50 anys

La segona argumentació diu:“El mateix estudi, tot i fent una explicació història del que va ser el canal i la importància econòmica del mateix en el municipi; reconeix que difícilment pot definit cap tipus d’actuació, ja que no figura en cap dels nivells de protecció arquitectònica, artística o monumental vigent en el municipi”.

Cal dir que això és cert, i per tant si considereu que s’ha de protegir cal donar-se presa i reclamar mitjançant instància l’inici de tramitació de l’expedient administratiu de bé cultural d’interès local. Ja que el llistat del nostre patrimoni es renova cada 10 anys, i aquest any toca (si teniu en ment més elements podeu aprofitar)

El tercer argument diu:“La situació del vial, perllongament de l’avinguda de Josep Tarradellas, ha d’ocupar el traçat de l’antic canal ja que el vial corresponent al municipi de Cornellà de Llobregat ja està executat mancant tant sols el tram de 125 metres de l’àmbit de La Remunta”

A sota deixo el plànol extret del lloc web del Departament de Política Territorial i Obres Públiques on al plànol de la proposta d’ordenació ja està planificada la destrucció del canal, mitjançant l’avinguda de Josep Tarradelles i els edificis d’habitatges. No sé com està d’avançat aquest expedient urbanístic, però ben segur que si ho està molt el fet de fer instàncies no tindrà molta utilitat, ja que diran que l’edificació està afectada per un pla urbanístic.

La quarta raó diu:“La topografia del lloc, amb el ferrocarril en la cota superior i els replans de l’antiga caserna en les cotes inferiors que convergeixen en la xarxa de carrers de la ciutat no permeten cap alternativa que pugui salvar dignament les restes d’aquella infraestructura hidràulica. El tram del carrer és excessivament curt i no és possible projectar variants”. 

Aquesta és una deducció a partir del projecte, per tant sols s’ha de modificar per donar cabuda a la conservació del tram de canal.

La cinquena argumentació diu:“En síntesi, amb l’execució del projecte urbanístic de La Remunta, el tram del Canal de la Infanta en el seu estat actual no es pot conservar ni tindria sentit rehabilitat una infraestructura inutilitzada, que no té continuïtat ni pot ser utilitzada per causa de la desaparició de l’objectiu pel qual es va crear”. 

Existeixen infraestructures sense ús que estan protegides, dins del nostre patrimoni arquitectònic, com és l’aqüeducte de Can Nyac al barri de Sanfeliu, o un cas similar també serien les moltes xemeneies d’antigues fàbriques que encara conservem i no te cap utilitat. La diferència pot ser és que les edificacions que comento a més del valor històric també aporten un valor estètic.

A Bellvitge, quan es va construir el seu parc més gran, el grup Ecologista de Bellvitge, crec recordar que va demanar que existís un element d’aigua que simbolitzés el riu Llobregat, la zona deltaica, els antics aiguamolls,…. És una idea que es pot aplicar a aquesta zona per fer-li guanyar valor estètic, i d’oci.

Imatge de l'any 2009 de José Serrano. del bloc http://bellvitgejose.blogspot.com

 

La resposta de l’ajuntament finalitza així:“Això no obstant, l’ordenació dels espais lliures en el recinte de l’antiga caserna, la preservació dels edificis i una bona part de l’actual recinte per al gaudi dels ciutadans, significarà també la consecució de la memòria història d’aquesta part del municipi que ja fa temps que va deixar de ser territori d’horta i conreu”.  

Personalment (i jo no sóc ningú) podria acceptar una construcció del tipus de la de Bellvitge situada als espais lliures del recinte i que representés l’antic canal. Lògicament hauria de mantenir certa fidelitat amb l’aspecte original del canal conjugant-la amb la seguretat de l’element, ja que no volem que ningú s’ofegui!. Aquesta fidelitat a la reconstrucció del canal podria encaixar perfectament amb els edificis que es conservaran de l’antiga caserna. El que passa és que els arquitectes que contracta el nostre ajuntament tenen més afecte pel gris del ciment que pel verd de la vegetació, i no sé com de fidel pot quedar la cosa.

Existeixen varies estampes antigues de molts punts de la ciutat en les que es podria basar aquesta reconstrucció que suggereixo. He trobat aquestes dues imatges del canal a l’Hospitalet, no hi ha moltes a internet. Inclús també es podrien agafar idees dels trams del canal que encara perduren als municipis del Baix Llobregat (deixo a les referències un parell d’articles per si voleu saber més coses de tot el canal)

Aquesta imatge de 1960 la va pujar MuNh Radeac a la pàgina de facebook del bloc

Teresa Nebot rentant la roba rentant la roba a l'any 1919, de llibre l'Abans... de la Mireia Mascarell extreta del bloc http://bellvitgejose.blogspot.com

 

També demanaria, que si algun any d’aquests s’emplena el Museu d’Història de la nostra ciutat amb una exposició permanent sobre la història de la nostra ciutat (…aquest tema ja comença a ser de jutjat de guàrdia), que el canal tingui un paper tant important com la seva construcció ho va ser per l’Hospitalet.

REFERÈNCIES

11 responses

 1. el projecte d´urbanització de la zona es executiu??, he estat llegint l´article següent i no entenc si es aix;…
  íhttp://territori.scot.cat/cat/notices/2011/02/transformaciO_urbana_de_la_caserna_de_la_remunta_l_rsquo_hospitalet_de_llobregat_2833.php.

  13 Juny 2011 a les 9:49 pm

  • Realment no sé en quina situació es troba el projecte, això el podries preguntar als veïns del camí de la Fonteta que segurament tenen molta informació sobre el tema: http://baixfonteta.com/

   14 Juny 2011 a les 11:18 pm

   • ANNA

    Hola, com veïna afectada el camí de la fonteta tinc que dir que quant l’ajuntament vol o no vol no hi ha res que el faixi tornar enrere per mes raó que es tingui. L’historia de un poble no e cap valor per ells ni pràcticament les persones que gosen contradir el que diuen.
    A nosaltres ens treuen el dret a deixar les cases als nostre fills, els que deixen quedar-se en la casa a on ara viuen pesaran de propietaris a llogaters “tot mirant el millor per nosaltres” ,no han canviat ni una lletra de la primera proposta fa quasi 3 any
    La nova reparcel•lació de la Remunta sortirà al mes de setembre el que no se en quina data exacta. ANNA

    13 Agost 2011 a les 10:11 pm

   • Gràcies Anna pel teu comentari,… sí, molta gent ho diu, si alguna cosa caracteritza el nostre govern municipal és la seva prepotència,…

    28 Agost 2011 a les 3:08 pm

 2. Gràcies pel teu article i les teves propostes, però el gran problema de la defensa de les restes d’aquesta infraestructura te les puc dir en dues dades: segons el projecte de l’ARE La Remunta, que es pot trobar a la web del Consorci de la reforma de la Granvia, el conjunt de bens que actualment ocupen la zona afectada està valorat en 1.751.803,07 Euros, i només la redacció del projecte està pressupostat en 88.990,80 €. Al preu que es mou la construcció avui dia…¿A algú se li escapa l’inmens negoci que significa la urbanització dels 99.129 m2 de que consta la zona?¿Penseu que els interessats estaran disposats a perdre el gran “pelotazo” que significa construir sense control? ¿Penseu que unes cases centenàries i restes arqueològiques “inútils i sense importància” seran prou aturador per a la més dura especulació urbanística? Difícilment. De totes formes, no es pot donar la batalla per perduda. La lluita ha de continuar. I continuarà.

  13 Juny 2011 a les 11:04 pm

  • No m’he ficat en temes econòmics, simplement volia donar una alternativa.

   14 Juny 2011 a les 11:24 pm

 3. Sobre el Canal de la Infanta, he trobat això tan curiòs: http://www.informacion-empresas.com/Empresa_REAL-CANAL-INFANTA-DONA-LUISA-CARLOTA-BORBON-COMUNIDAD-REGANTES.html

  14 Juny 2011 a les 7:36 pm

  • http://goo.gl/maps/ml00 I això ho confirma… m’he quedat de pedra.

   14 Juny 2011 a les 7:39 pm

  • Es que el canal encara funciona a altres municipis, i segurament hi ha una comunitats de regants. Realment no sé com està montat això.

   14 Juny 2011 a les 11:21 pm

 4. De fet encara funciona fins a Sant Joan Despí i, per tant, encara existeix com a comunitat de regants funcional. El que no tinc molt clar els drets que pugui tenir respecte la infraestructura en si, un cop que ja ha perdut la funció. Qüestió d’investigar-ho, clar…

  15 Juny 2011 a les 1:46 pm

 5. Doncs, a fer recerca!

  28 Agost 2011 a les 2:58 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s