Imatges retrospectives d'una ciutat

Notícies sobre la defensa de l’última zona agrícola

Avui parlarem de la mare de totes les batalles en defensa del patrimoni històric, identitari i mediambiental de la nostra ciutat als últims anys: la defensa de l’última zona agrícola de l’Hospitalet de Llobregat, també anomenada Cal Trabal. La història és una mica llarga però intentaré fer un petit resum per no cansar.

Diguem que tot comença quan Núria Marín entra al govern i planteja la reordenació d’aquesta zona, contradient el que des del propi ajuntament s’havia afirmat anys abans; a l’any 1997 grans titulars deien “La Marina será el oasis agrícola de L’H” o …

Doncs no, a l’estiu de 2008 les coses havien canviat de manera que els propietaris, públics i privats (alguns de renom), s’havien posat d’acord amb l’ajuntament i junts presentaven un projecte que deia que a canvi d’edificar a part de la zona agrícola, farien un parc per la ciutadania a la part restant.

La reacció va ser que tota la oposició i EUiA, socis de govern, es van manifestar en contra d’aquestes idees, fins i tot els partits d’esquerra, a excepció d’ICV, van entrar a formar part d’una plataforma, juntament amb moltes entitats i persones independents, que fins avui ha fet tot tipus d’actes per tal d’informar i mobilitzar a la ciutadania, així com per intentar parar el projecte.

A mitjans de 2009 el preprojecte es va presentar al llavors Departament de Medi Ambient i no li va agradar, com tampoc va agradar, per exemple, a la secció de patrimoni del Centre d’Estudis del Baix Llobregat. El fet és que des de llavors continuen les posicions enfrontades, però la crisi ha paralitzat tot.

Fa res vam tenir les eleccions i els antics socis de govern, ICV-EUiA, portaven aquest tema com a condició sense la qual no pactarien amb el PSC:

Però ICV-EUiA avui mateix ha pactat amb el PSC, i Cal Trabal diuen que s’abordarà més endavant,…:

Què voleu que us digui,…

REFERÈNCIES

11 responses

 1. La resposta el divendres a la reunió de la Plataforma Salvem la Zona Agrícola. M’he queixat d’aquest titular i m’han assegurat que no és correcte!. Divendres ho contrastem!

  14 Juny 2011 a les 10:53 pm

 2. A veure si em puc passar,…

  14 Juny 2011 a les 11:26 pm

 3. Jo tinc un test amb terra… a veure si me’l compren be de preu, ja que tantes ganes de construir que tenen aquesta gent.

  15 Juny 2011 a les 9:07 am

 4. de les agencies:

  “Vuit o nou mesos per estudiar què fer a Can Trabal A pesar de tot, PSC i ICV-EUiA no han superat encara el seu desacord en la qüestió que més els distancia: què fer a Can Trabal, unes 40 hectàrees de terreny al costat de l’hospital de Bellvitge que són la darrera zona agrícola de la segona ciutat més poblada de Catalunya. Els socialistes volen urbanitzar-lo amb un parc i oficines, i Salmerón va advertir en campanya que protegir-lo com a zona agrícola seria una “condició sine qua non” per qualsevol pacte de la seva formació. Ara els socis “estudiaran” les propostes. Marín ha indicat que les que es facin han de garantir “un espai sostenible” amb “possibilitats de desenvolupament econòmic” que reverteixi en un “benefici pels ciutadans”. Dins d’aquest marc, ara els socis encarregaran “un estudi real de quines són les possibilitats de desenvolupament de Can Trabal”, i després triaran. Aquest procés, ha indicat Marín, trigarà uns vuit o nou mesos”

  El que si està clar es que ICV va dir que no formaria part d’un govern si no es desestimava el projecte de Cal Trabal i la realitat es que forma part d’un govern que no desastima cal Trabal si no que estudiarà possiblitats que en poques paraules vol dir farem el projecte menys agressiu però el farem.

  15 Juny 2011 a les 12:26 pm

 5. El que està clar es que el que en campanya era un “sine qua non”, ara és un pactem primer, i lo altre, ja després, si de cas…

  15 Juny 2011 a les 4:23 pm

 6. El que diu l’acord: redacció d’un estudi de viabilitat que faci compatible la preservació del patrimoni natural, agricola, paisatgístic i hisòric amb amb l’impuls d’una economia lligada al valor del territori i la nova economia. L’estudi el realitzarà una regidoria governada per ICV-EUIA.

  16 Juny 2011 a les 12:00 am

 7. Concretament l’estudi el farà Alfonso Salmerón i versarà sobre agricultura sostenible i un observatori sobre les energies renovables.

  Home, un tant diferent del projecte del PSC és…

  16 Juny 2011 a les 12:03 am

  • Ara falta que la redacció que faci Salmerón, més endavant, agradi al PSC.

   16 Juny 2011 a les 12:17 am

 8. Em consta que a Salmerón, al menys a nivell personal, el projecte no li agrada gens. Ara be… si la partitocràcia fa de les seves no se fins a quin punt tindrà capacitat per a pressionar en un cantó o un altre. Sigui com sigui, la pressió veïnal si que te capacitat de decantar les balances i no pot afluixar.

  16 Juny 2011 a les 12:14 pm

 9. Les paraules i les promeses sempre queden b però la realitat es que icv-euia no pot afirmar ara clarament i rotundament de que no es construirà a cal trabal si m’equivoco que ho diguin clarament i públicament de manera rotunda com ho van fer a la campanya electoral- si no es aixi es que el pacte amb el psc mes enllà de les paraules es construir a cal trabal amb menys densitat però construir

  16 Juny 2011 a les 6:05 pm

 10. Toni Peraba

  No es construirà!!

  8 Juliol 2011 a les 12:12 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s