Imatges retrospectives d'una ciutat

Joan Rabadà i Ballvé a la riera Blanca, 1876

Primer de tot donar les gràcies al senyor José Antonio Ruiz Llop, director del IES Goya de Saragossa que s’ha pres la molèstia de fer fotografies d’aquest quadre i enviar-les per email cap a l’Hospitalet, i també per que en tot moment ha esta molt amable i interessat en aquest tema.

Aquest quadre es diu “La riera Blanca” i el var realitzat Joan Rabadà i Ballvé al 1876. He estat uns dies esperant resposta d’una persona que va fer un estudi sobre aquest autor però no ha estat possible, així que l’únic que us puc oferir és el que diu al lloc web del Museo Nacional del Prado, és a dir:

Rabadá y Ballvé, Juan (Vilabella, Tarragona, 1850-Barcelona, 1899). Pintor español especializado en paisajes. Realizó sus estudios en la Escuela de Bellas Artes de Barcelona y los continuó con Carlos de Haes. Trabajó como dibujante para la empresa textil La España Industrial, de la que fue director antes de consagrarse por entero a la pintura. Participó en numerosas muestras y certámenes artísticos y obtuvo una segunda medalla en la Exposición de Barcelona de 1872, medalla de honor en la del Ateneo barcelonés de 1874 y premio en la Universal de Filadelfia. Asimismo, fue galardonado en la Nacional de Bellas Artes de 1876 con tercera medalla por el lienzo titulado La Riera blanca. Fue condecorado con la cruz de la orden de Carlos III

Com veieu la imatge que representa el quadre és impressionant, al menys per mi, m’esperava una imatge de la part alta de la riera, i tota aquesta vegetació tan exuberant, al costat d’una pacífica riera, sense cap edifici, em va deixar trasbalsat. El primer que vaig fer va ser intentar situar el quadre,… i porto dos dies donant-li voltes, però no hi ha manera,… així que sols diré que com veieu el terreny no té pendent i al fons no es veu cap muntanya, per tant ens situem a la part final de la riera i mirant cap a mar.

Rebuscant entre els planols antics de l’Institut Cartogràfic he trobat aquest de 1888, 12 anys posterior, però encara així crec que està be per situar-nos.

Jo crec que es va pintar en algún punt entre la Granvia (en projecte) i la via del tren que trobem a la part inferior del mapa, però no estic segur d’on concretament, a veure si vosaltres arribeu a alguna conclusió.

Us recordo que podeu participar fent comentaris també al facebook

REFERÈNCIES

Biografia al lloc web del Museo Nacional del Prado

4 responses

 1. Roger Bastida

  Has d’explicar-nos q fa un quadre com aquest, guanyador d’una medalla relativament important, a un institut de Saragossa jajaj

  16 Juny 2011 a les 10:13 pm

  • Doncs no tinc ni idea, suposo que el museu reparteix el seu fons entre algunes institucions per fer “visibles” les seves obres en comptes de tenir-les emmagatzemades. El que sí m’ha comentat el director és que el quadre es trobava en molt mal estat, amb forats i tot, però fa poc es va restaurar.

   16 Juny 2011 a les 11:41 pm

 2. És una llàstima l’oblit i menyspreu patit per tant bons pintors de l’època, cosa que ha fet que en trobem poques referències, sembla que la cosa va canviant però encara n’hi ha per una bona temporada, em temo. Preciós quadre.

  2 Mai 2012 a les 3:51 pm

  • Hola Júlia, suposo que pel desembre que ve es presentaran els estudis corresponents a les beques del museu d’història d’aquest any, una de les dues tracta sobre la imatge de l’Hospitalet a l’art i la fotografia,… a veure que ens descobreix la SUSANNA TOBEÑA i PUJOL, guanyadora de la beca,…

   27 Mai 2012 a les 8:59 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s