Imatges retrospectives d'una ciutat

Les fonts de tota la vida

A l’Hospitalet tenim algunes fonts per beure que tenen una historia darrere, podríem parlar de la de la plaça del Repartidor (1867), de la de la plaça Espanyola (1905), de la de la plaça de la Constitució (XIX?),… o per què no, de la del passeig de Bellvitge, construïda pels propis veïns a finals dels anys 70. Fonts desaparegudes, com la del camí de la Fonteta, la font de la Puda, o la que existia al costat de l’ermita de Bellvitge,… suposo que hi ha més exemples.

Però i les de tota la vida?, ja sabeu, aquelles columnes de ferro negre que trobem a les cantonades dels carrers, que de tant veure-les ja ni les veiem, i ja no gosem ni a beure per si ens contagien quelcom. i aquestes? tenen històries?

No he trobat qui va dissenyar aquestes fonts tan i tan populars, però el que sí he trobat és que algunes són molt antigues, dels inicis del segle XX, i inclús al lloc web patrimoni.gencat cinc diu que formen (o van formar) part del nostre patrimoni, menciona les del carrer de Muns, carrer de Santa Eulàlia, Can Boixeres, Parc de la Marquesa i Plaça dels Avis; però pot ser hi ha més.

A la pàgina anterior també he trobat aquestes fotografies realitzades per Gaspar Coll i Rosell a l’abril de 1986. No sé si encara existeixen, ja que no reconec els carrers on van ser fotografiades.

Fa un temps MuNh Radeac escrivia a aquest bloc “La font que dius abans estaba situada a l’entrada del carrer [del Parral] i era el lloc on hi anaven a “buscar” aigua perque, llavors a les cases, al menys a la meva, no teniem aigua corrent. ¡La de viatges que he fet a aquesta font!” i això és el que passava a molts llocs de la nostra ciutat, quan es van instal·lar era per cobrir les necessitats d’aigua potable dels veïnat, ja que si no tenies ni aigua corrent ni pou i volies beure aigua potable, sols et quedava la font del costat… deixo una foto de la ara solitària font a que es referia MuNh


També vull compartir aquest vídeo on la Mila entrevista en ple carrer a membres del Grup Memòria de Barri la Torrassa a propòsit de la font que espero que encara trobem a la cantonada dels carrers d’Holanda amb Santiago Apòstol, amb diuen més de 70 anys d’antiguitat!.

I si teniu cap record sobre aquests elements urbans en extinció,… expliqueu, expliqueu,…

REFERÈNCIES

Fonts públiques de l’Hospitalet al lloc web patrimoni.gencat

19 responses

 1. Olga Abenia

  En la calle Marcel-li Esquius esquina con Hierbabuena hay una, antigua, siempre ha estado ahi y me temo que le quedan pocos, muy pocos dias, estan empezando unas obras en las cuales ya han desaparecido pinos decenarios que me han visto crecer y jugar en esa calle, como dato “interesante” he de decir que ayer mismo sobre las 8 de la tarde se estaban cambiando las pantallas de las farolas,unas farolas que en muy pocos días , se supone que van a ser destruidas.

  Pero como la cosa hoy vá de fuentes, dejo aqui mi reconocimiento a la mía, a la que tantas y tantas tardes de verano allá por los 75-80 , me calmaba mi sed y la de todos mis amigos despues de unas carreras jugando al escondite por la calle MARCEL-LI ESQUIUS.

  5 Juliol 2011 a les 10:24 am

 2. Olga Abenia

  Acabo de ponerme en contacto con el ayuntamiento y me lo confirman, la fuente no se conserva…
  Una fuente que ha sido parte de mi vida, niñez y juventud sale hoy de nuestras vidas bajo el nombre de PROGRESO, lamentable…
  Hoy sin falta le haré fotos, algún dia a mis nietos, les explicare todas mis vivencias en esta calle y…en esa fuente.

  5 Juliol 2011 a les 10:50 am

 3. Luis Rodriguez

  Tots recordem fonts com aquesta de la foto, en el meu cas a Marcel·li Esquius cantonada amb Hierbabuena en teniem un altre i no vegis la canya que li donavem.

  Jo crec que la font més interessant que hi havia a l’H era una que es trobava a la carretera, davant de Can Rigal, que alhora era font i rellotge de sol. Dalt de la font havia una bola de pedra que feia de rellotge de sol. Aquesta bola, fins fa poc es trobava a la porta del Museu i la font va desapareixer.

  5 Juliol 2011 a les 12:02 pm

 4. A la font de Sanfeliu/Poeta Llombart es conserva la punxa. Una altra font la trobem a Poeta LLombart amb Carrer Alt, però aquesta està “capada” (no te la punxa, vaja).

  8 Juliol 2011 a les 4:21 pm

  • Ostres! ara ja sé d’on ve el cognom Capafonts,… o és un poble? 🙂

   10 Juliol 2011 a les 9:24 pm

 5. Kristidoz

  jo em vaig criar a prop de la font del c/holanda cantonada amb santiago apóstol, recordo que pels anys 80 encara hi havia un petit “kiosc” on es venien diaris, i dic petit perquè era molt i molt petit, davant mateix de la font.

  Quan he llegit això de que la gent anava a buscar aigua perquè no en tenien a les cases, he de dir que en aquesta font en qüestió encara s’està fent, cada dia es pot veure algú omplint garrafes per endur-se.

  Ah, també hi ha un altre font que està a ronda la Torrassa amb Martí Julià, davant d’una casa que també pels 80 hi havia hagut un forn. Hi ha hagut obres de remodelació del parc del vidre (crec que se’n diu així), i la font s’ha conservat.

  Sí que es cert que les fonts ens recorden aquest passat.

  25 febrer 2012 a les 10:23 am

  • El quiosc del carrer Holanda era dels meus pares. Jo sempre estava per allá tot i que llavorns encara era una adolescent. Tinc molts records d’aquella font.

   26 Octubre 2012 a les 9:22 pm

 6. Suposo que les fonts públiques continuen ajudant als que no poden pagar el rebut, encara estem així,… i el que queda per arribar,…

  Vaig publicar una foto d’un quiosc mol petit, no allà, però al mateix barri: https://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/category/3-tematica/carrers/carrer-de-lalbareda/ et refereixes a un com aquest?

  Gràcies pel teu comentari!

  29 febrer 2012 a les 10:13 pm

  • Cris

   Ei, Lluis, no,no…el kiosc que jo dic era dins l’edifici però l’home que hi havia només hi cabia de costat gairebé, je,je…de petit que era (el quiosc vull dir), ara és una casa on viuen, de vegades tenen la porta oberta i ho veus tot, com tants i tants locals al barri que s’han reconvertit en vivendes.

   Però gràcies igualment per la resposta!

   24 Març 2012 a les 2:43 pm

   • En veritat no era tan petit com aparentava des del carrer .. i ho sé perquè era jo la que estava en el quiosc .. el portava el meu pare, ja que jo era adolescent ..

    26 Octubre 2012 a les 9:21 am

   • Ostres Isabel! i no tindràs més fotos?
    Gràcies pel teu comentari!

    6 Novembre 2012 a les 1:10 pm

   • Alejandro Bronchales Cazorla

    Yo recuerdo un quiosco en un portal, pero me parece recordar que hacía esquina Santiago Apostol/Ronda de la Torrassa, justo enfrente de La Torrassa, las casas que dan nombre al barrio, quizá me falle la memoria o quizá hubieran dos quioscos en portales, jajaja, así eran las cosas.

    24 Novembre 2014 a les 3:29 am

 7. Aquest tipus de fonts rep el nom de “Barcino” i estan molt estesses per tot l’àrea metropolitana de Barcelona, especlalment a Barcelona on també destaca el tipus de “capella”. Pots trobar informació a la web de la Fundició Benito.
  http://www.benito.com/ca/mobiliari_urba/fonts/Font_Barcino–UM502–fitxa_projecte.html
  Abans l’Ajuntament de Barcelona tenia una web que explicava això molt bé però l’han tancat.

  1 Març 2012 a les 9:12 pm

 8. Moltes gràcies yeagov! Cada font val 413 euros!
  http://www.jardinitis.com/productos/equipamiento-urbano/mobiliario/clasico—diseno/fuente-barcino

  7 Març 2012 a les 5:52 pm

 9. M’he dedicat a filmar i fotografiar moltes d’aquestes fonts que hi ha a Barcelona, però ja sabia que també n’hi havia als altres municipis de l’àrea metropolitana.
  Habitualment aquestes fonts solen estar sense més elements ornamentals que aquells que són propis de la font però n’hi ha excepcions. Un excemple seria la font del trinxeraire, a la Ronda Universitat de Barcelona, de fet és una font de capella però té al damunt la figura d’un noi que agafa amb la seva ma l’aixeta.

  7 Març 2012 a les 9:29 pm

 10. Sí, aquí a l’Hospitalet està ple, i com veus a una de les fotografies sembla que abans a la base hi posaven l’escut de la ciutat, poca cosa més! Conec la del trixeraire és molt maca igual que la de la granota i la del noi dels cantirs, totes tres de Josep Campeny.

  19 Març 2012 a les 9:16 pm

 11. Us regalo unes quantes imatges de fonts “barcino”  http://ves.cat/bqLi
  http://ves.cat/bqLj
  http://ves.cat/bqLk
  http://ves.cat/bqLl

  7 Novembre 2012 a les 9:56 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s