Imatges retrospectives d'una ciutat

La caseta modernista de la Tecla Sala, 1937

Suposo que tots alguna vegada o una altra heu visitat algun equipament de l’antiga fàbrica de filatura de cotó de la Tecla Sala, per tant crec que no fa falta situar aquest petit edifici que es troba just davant, on gira la rampa que puja cap a la biblioteca.Aquest és un dels edificis més macos de la ciutat, una petita joia (com diu la Cristina García) modernista amb la decoració característica d’aquest estil: relleus florals que emmarquen portes i finestres, esgrafiats també florals sota la cornisa, respiralls ornamentats amb relleus, vidres de la parts superior gravats amb àcid, coronaments decorats amb el cap d’una dona amb els cabells embolicats amb flors,…

I a més de maco està envoltat d’algun que d’altre misteri, el primer és què per ara no es coneix qui va ser l’arquitecte, i tampoc l’any de la seva construcció. La primera referència que s’ha trobat de la caseta data de 1916 i és un dibuix de tota la fàbrica realitzat per F. Xumetra on podem veure-la, aquest dibuix es troba a l’entrada de la biblioteca, i ja el vaig compartir aquí mateix fa un temps.

La data anterior es propera a 1913, quan Joan Riera i Sala (¿?-1926) i Tecla Sala i Miralpeix (1886-1973) van comprar la fàbrica a la família Basté, propietària des de l’any 1889  (encara que alguns edificis són més antics, concretament de l’any 1855, quan era un molí paperer). En principi, encara no sé per què, es considera que l’edifici es posterior al 1913, però no hi ha probes de que no fos la família Basté la que va manar construir-lo, per exemple a Claudi Duran i Ventosa (¿? -,1925), l’arquitecte que va construir al 1893 el gran edifici on es troba la biblioteca.

Després d’introduir una mica la historia de la caseta continuem amb un altre “misteri” que no té res a veure amb els anteriors i que m’ha sorgit al descobrir aquestes fotografies de l’arxiu Zerkowitz i realitzades per Adolfo Zerkowitz (1184-1972).

Resulta que a l’Arxiu Històric de Santa Eulàlia de Provençana disposen de dues imatges del mateix lloc, també amb els nens i nenes al pati, amb els gronxadors, amb l’obra de la casa a la mateixa posició,…. semblen fetes al mateix dia però lògicament no el puc assegurar. Van ser publicades al llibre l’Abans de la Mireia Mascarell (pàg. 582), on es diu que es van realitzar a l’any 1937 i que són de l’escola bressol de la fàbrica, a més identifica a dos nens, el Vicenç i la Carme Ortí, fills de la Carme Travé, una veïna de Sant Josep treballadora de la fàbrica.

Per situar-nos una mica més, cal dir que en el moment que ens situem, la Tecla Sala, la propietària de la fàbrica, ha marxat exiliada cap a Paris i l’empresa ha estat col·lectivitzada per la CNT, com la gran majoria de les de la ciutat. De fet l’historiador Miquel Izard, al seu article “Vida quotidiana en un país en guerra i revolució”, diu que la de la Tecla Sala va ser la primera llar que es va organitzar a una fàbrica de l’Hospitalet

Les imatges de l’arxiu Zerkowitz  no estan datades però indiquen un altre tipus de llar d’infants, diuen que la llar era d’Assistència Infantil, m’explico,… Tal dia com avui, fa 75 anys, es podria dir que es va iniciar la Guerra Civil; Barcelona i voltants era una de les zones republicanes, que dies després es va transformar en receptora de milers de nens i nenes que fugien dels llocs de conflicte. Diferents entitats van formar el Comitè Central d’Ajut als Refugiats, i una d’aquestes entitats era Assistència Infantil.

Després de fer molta recerca les hemeroteques sobre aquesta entitat i també sobre Ajut Infantil de la Reraguarda, un altra entitat també molt important, no he trobat cap referència a cap llar d’infants a la nostra ciutat, però que quedi clar que això no vol dir que no es fes servir per aquesta causa, ja que aquestes llars es mantenien amb cert secret, inclús pot ser, a pesar del seva petita grandària, que la funció fos doble?

En tot cas quan veieu aquesta caseta, a pesar de les incògnites sobre el seu origen,  segur que tindrà una altra dimensió per vosaltres. A les imatges següents podreu veure aquesta petita llar d’infants de 12 plats, per dins i per fora: el pati, l’aula de treball, el dormitori i el menjador

Aquestes últimes imatges són propietat de l’arxiu Zerkowitz, fons que comença a l’any 1915 i continua fins a l’actualitat; consta d’unes 80.000 fotografies d’Espanya, principalment de Catalunya, de les quals 10.000 les podeu trobar a la seva pàgina web. He contactat amb ells per tal de poder compartir aquestes imatges aquí, i m’han contestat molt positivament. De fet ells estan oberts a cedir els drets i inclús fer ampliacions sota pressupost.

REFERÈNCIES

10 responses

 1. Samuel

  Que bó! Fa uns anys, l’any 2004 si no m’erro, vaig fer pràctiques a aquest edifici. Hi treballaven uns funcionaris i jo estava fent tasques d’auxiiliar administratiu. No savia que tenia tanta història aquest edifici. PD: M’agrada llegir tot el que publiques, però amb el fons negre i la lletra blanca em costa bastant. Seria fantàstic utilitzar aquests mateixos colors a l’inversa.

  17 Juliol 2011 a les 10:02 pm

  • Ja Samuel, per això faig servir una lletra gran per compensar. Normalment els texts són més petits, el que passa es que els caps de setmana se me’n va l’olla i em surten aquests rotllos!

   17 Juliol 2011 a les 10:58 pm

 2. Lluis m´has tocat la fibra!!, ja savia yo de la casa modernista i de la seva misteriosa història, però no et sobta que essent escola bressol pels treballadors-es de la fàbrica, fos tan petita en dimensions?, a més jo diria que feia també d´escola, com es veu a les fotos, sembla que la Sra. Tecla Sala, exhiliada, com bé dius, pel seu taranna caritatiu i solidari, fés una casa així per aquesta causa, a Roda de Ter, el seu poble natal, va patrocinar la construcció d´escoles infantils, com la nostra Tecla Sala, i no crec que fos gaire garrepa. Gràcies, com sempre, per les teves fotos inédites per mi, i pernsar que han sortit de l´arxiu del Juanma, quina riquessa ha tenir allà!
  .

  17 Juliol 2011 a les 10:12 pm

  • Doncs al 1930 treballaven 1200 obrers a la Tecla Sala i crec que en tencència creixent, Al 1937 no ho sé però si es mantenien els mateixos treballadors, tocava a un nen per cada 100 treballadors,… una mica petita sí que era, però la casa crec que inicialment es va realitzar com habitatge del director, però ara mateix no el puc confirmar.

   D’altra banda he assegurat el tema de si era d’Assistència Infantil i des de l’Arxiu Zerkowitz m’acaben de dir que a la placa de vidre posa Assistència Infantil-1937 com també a unes plaques que tenen d’un centre de Pedralbes i un altre de Vallvidrera.

   De Juanma estic esperant resposta sobre el origen de les seves fotografies,… es que semblen del mateix moment,….

   17 Juliol 2011 a les 11:07 pm

 3. al dir escola vull dir per nens de més edat, per suposat,

  17 Juliol 2011 a les 10:14 pm

 4. Cristina Garcia

  Hola Luis! No sé si sóc jo la Cristina García que dius… podria ser perqué aquesta casa m’agradat desde molt petita. Sempre havia pensat que era una llàstima que estigués allà darrere amagada i quan es va fer la remodelació de la Tecla Sala, em vaig possar molt contenta de que per fi pogues lluir com es mereixia 🙂

  M’ha fet molta il.lusió saber que durant un temps, aquesta casa va servir per cuidar i educar nens petits, és una molt bona finalitat 😀 De nou, gràcies pel teu treball de recerca continu.

  PD. Has pensat organitzar visites guiades?? 😀

  18 Juliol 2011 a les 6:42 pm

 5. Sí, sí, ets tu! 🙂 Gràcies pel teu comentari. Sobre les visites guiades, ho deixo pels historiadors,… jo soc un simple aficionat. Salutacions!

  18 Juliol 2011 a les 10:08 pm

 6. Cristina Garcia

  Jajaja, doncs jo penso que tú ho faries molt més entretingut 😀 Salutacions!

  18 Juliol 2011 a les 10:10 pm

 7. Roger Bastida

  Diria que no té pinta de ser del 1893…

  20 Juliol 2011 a les 10:29 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s