Imatges retrospectives d'una ciutat

Inundacions sota la plaça d’Ildefons Cerdà

Després de les pluges d’aquesta tarda crec que avui toca posar una foto de inundacions, i he seleccionat aquesta de la Plaça d’Ildefons Cerdà a l’any 1999 que em va traslladar Manuel Domínguez gràcies a l’AV “Ildefons Cerdà” de Gran Via Sud.

Les inundacions eren habituals sobre tot als 70-80, causades per avaries al sistema elèctric o mecànic d’elevació de les aigües. La primavera de 1986 es va instal·lar una vàlvula de buidat automàtic connectada a un grup electrogen, però això no va evitar que el 22 de maig de 1990 tornés a passar, quan ja s’estaven realitzant les obres de millora del col·lector de la riera Blanca que augmentava la capacitat de desguàs de 30 a 75 m³/s. Al setembre de 1999, una vegada renovada la plaça, es va inundar dues vegades, la primera per una errada tècnica a les vàlvules, i l’altre per que es va desbordar dos col·lectors que baixen de Sants i tota l’aigua va anar cap al túnel,… Crec que aquesta va ser l’última vegada, i menys mal per que els diaris treien fum, d’aquestes inundacions hi ha molta informació a La Vanguardia.

Una imatge de agosto de 1983, quan van tenir que rescatar els vehicles amb cordes,…

L’any 1985 es va quedar un autobús del que els passatgers van tenir que sortir nadant,…

Aspecte el 3 de setembre de 1999

i el 14 de setembre de 1999

REFERÈNCIES (no estan totes)

4 responses

  1. A Sta Eulalia, encara algunes portes conserven la marca de les guies per posar unes fustes que tractaven d’impedir l’entrada d’aigua a les cases. Avui, mirant de que no entres aigua per culpa de les fulles que tapaven els desaigües, he recordat algun cas de quan era petit. Fotos de 30 anys enrera sí que serien espectaculars!

    En l’epoca d’aquesta foto, ens preguntavem si el que havien fet a la Plaça Cerdà era una millora o un Parc Aquatic.

    30 Juliol 2011 a les 11:46 pm

  2. La foto de dalt no és del 1993, sinó del 1999, probablement d’una de les inundacions del setembre. El que delata que sigui més nova és que la plaça ja havia estat reformada (això va passar sobre el 1998-1999).

    I ja parlant del tema, recordo que era costum entre els veïns anar a veure el rescat de conductors atrapats, tant a la Plaça Cerdà com també al túnel del Cinturó quan creua amb la carretera de la Bordeta. Cada any solia inundar-se un o dos cops, fins que a finals dels vuitanta van fer uns col·lectors nous. A partir de llavors, i amb l’excepció del 1999 (on sembla que fou per problemes derivats de les obres de reforma), no s’ha tornat a inundar.

    1 Setembre 2011 a les 10:37 pm

  3. Tens raó, gràcies per la correcció, ja està solucionat,… ja parlaré amb en Manuel Domínguez sobre la data de la foto,… 🙂

    11 Setembre 2011 a les 9:52 am

Deixa un comentari