Imatges retrospectives d'una ciutat

Miguel Primo de Rivera, fill adoptiu de l’Hospitalet de Llobregat?

Al lloc web de l’ajuntament és fàcil trobar el Reglament d’Honors i Distincions on queden recollides les bases per tal de donar el títol de Fill/a Predilecte/a, el de Fill/a Adoptiu/va, la Medalla d’Honor de la ciutat, la Distinció ciutadana,… entre d’altres temes més o menys relacionats. El que no és tan fàcil és saber quines persones o entitats han rebut aquests honors per part de la nostra ciutat. Una vegada revisades algunes hemeroteques, centrant-me en les tres primeres distincions, per raons d’espai més que una altra cosa, aquí estan els/les que he trobat:

Als últims temps els fills predilectes que he pogut trobar han estat: el compositor Antoni Ros Marbà (2000), el cuiner Ferràn Adrià (2004) i els directors de cinema José Corbacho i Juan Cruz (2006). Fill adoptiu no em surten de recents. Amb Medalles d’Honor de la ciutat, he trobat als Reis d’Espanya (1996), l’antic regidor i escriptor Francesc (Paco) Candel  al 2000, el mossèn de la parròquia de Sant Josep Leandre Gassó al 2001 i el regidor Mario Sanz a títol pòstum a principis d’any.

Buscant més cap endarrere he trobat molt pocs: com a fill adoptiu, el militar Emilio de la Cuadra Albiol al 1921; l’actriu Núria Espert va rebre el títol de filla predilecta al 1966; l’any 1974 el ministre hospitalenc Cruz Martínez Esteruelas va rebre una medalla d’honor i el títol de fill predilecte. L’escritor Camilo José Cela va rebre una medalla d’honor no sé quan; una altra el Generalíssim Francisco Franco a l’any 1947, encara que al 2001 el Ple municipal, per unanimitat i seguint una suggerència del grup Iniciativa per Catalunya-Verds, li retirava.

I aquí ve la sorpresa, el General Miguel Primo de Rivera y Orbaneja, Marques d’Estella, dictador espanyol entre els anys 1923 i 1930, és o va ser fill adoptiu de la nostra ciutat a partir del 17 d’octubre de 1926. Si no s’ha fet, la nostra ciutat no seria la primera en retirar-li, ja que ho va fer Figueres al 2001 o aquest mateix any, Palamós.

Per ara no he trobat imatges d’ell a la nostra ciutat, així que deixo aquesta fotografia amb Alfons XIII (a l’esquerra) al 1930,

i també deixo l’article que va fer La Vanguardia en el moment de l’honor,… no us perdeu el discurs,…

 CONTINUA I ES RESOL AQUÍ,…

REFERÈNCIES

Anuncis

4 responses

 1. !!! Ostres quines coses! Estaria bé confirmar si efectivament encara ho és, per tal de demanar que se li retiri inmediatament!

  25 Agost 2011 a les 10:29 am

 2. Hola Arqueòleg, estic a l’espera de que obrin l’arxiu municipal, la setmana que ve, truco a veure que hem diuen,… si és que sí, ja estic fent una instància per que li retirin,…

  28 Agost 2011 a les 3:05 pm

 3. Roger Bastida

  I parlant de retirar medalles… ja podrien canviar determinats carrers dedicats a no sabem qui (de pas, podrien fer un nomenclàtor dels carrers per saber de q va cadascún)… no trobeu?

  1 Setembre 2011 a les 6:29 pm

 4. Aquesta feina crec que l’està fent el Centre d’Estudis,… i busquen col·laboradors,…

  1 Setembre 2011 a les 6:34 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s