Imatges retrospectives d'una ciutat

El Deli torna per quedar-se,…

Va haver-hi un temps en que els barris eren plens de descampats de terra, ocupats per manades de nens amb pantalons curts i genolls bruts, que sols paraven a casa per dinar i dormir, i que feien tot tipus d’entremaliadures,…  era el temps de les fogueres de Sant Joan, de les boles, churro-media-manga-mangotero, el bote, yoca mingui, el trompo, la lima, mosca,… del DELI!

Es nota que era el meu joc preferit, no?… no recordo si era un bon jugador, però sí de que em divertia molt i molt i que quan es deia això de Deli? deli! tiro? TIRA!, xocaven les dues fustes i amb la boca oberta veies volar lluny la petita fusta, era extasiant.

Quan va sortir això del facebook vaig descobrir un grup d’interessats en aquells jocs, i on gràcies a persones amb molta memòria es van poder recuperar les regles exactes de com es jugava a aquest joc a l’Hospitalet, i allà estan penjades si voleu rememorar bons moments.

Vam decidir investigar els origens d’on procedia el deli i vam descobrir altres jocs d’altres regions amb les mateixes fustes però amb regles diferents. De la paraula deli a internet no existia cap rastre, i mira que ens vam tirar estona amb el google,… fins que un dia llegint un llibre de Julio Baños sobre el barri de Can Tunis (sota Montjuïc) als anys 40, al fi va sorgir el mot “déli”, associat a un joc similar. Parlant amb l’escriptor em va comentar que ell mai l’havia vist escrit i que l’accent era collita pròpia per donar èmfasis a la primera síl·laba, així que per ara el que sabem és que el mot deli al menys té 70 anys!

També de fa 70 anys són els records de Ramon Morales al barri hospitalenc de Sant Josep, però ell no li deia déli,… contradictòriament li deia vèlit! . Pot ser als anys 50, quan molts veïns de Can Tunis van arribar als blocs de la Florida la van portar d’allà i es va estendre entre els barris moderns,… amb tan poca informació podrien sorgir moltes teories,… algú vol investigar? pot ser arribarà fins al Nepal, on amb una fusta similar al deli es juga al Dandi Biyo!

Anem al present, el bèlit, denominació més acceptada, és un joc que té fins i tot campionats del món i que està en plena i ràpida expansió, a cada moment es creen nous grups disposats a recuperar-lo i passar una bona estona,… i ara ens toca a nosaltres, les últimes notícies indiquen que ja hi han cinc persones disposades a formar el primer equip de la ciutat i que les podreu trobar al Casino aquest dissabte,… vine, encara que sigui per tornar a tocar un deli!

REFERÈNCIES

7 responses

 1. Molta sort amb la convocatòria. A veure si d’aquí a res tenim equip oficial!

  Una abraçada.

  12 Setembre 2011 a les 8:33 pm

  • Gràcies Ludo Tecla,… jo sols faig difusió,… si voleu contactar amb un dels impulsors busca al facebook a Manuel Gonçalves Gomes Lico. Salutacions!

   14 Setembre 2011 a les 4:42 pm

 2. – Deli?
  – Deli!
  – Tiro?
  – Tira!

  Con el palo ancho no fallabas pero despues te podian liquidar lanzando desde muy lejos.

  13 Setembre 2011 a les 12:34 am

  • Gracias Jucasel,… ya lo he corregido, es que tengo una memoria,…

   14 Setembre 2011 a les 4:40 pm

  • Jose

   Hola, el domingo pase por Castellon y vi un grupo de críos con sus padres jugando al Deli, y me transporto a mis juegos de niño en Pubilla Casas, L’Hospitalet. Y he estado buscando información en la red, pues tengo un crió de ocho años y quiero enseñarle como jugaba yo, tu recuerdas las reglas del juego? Yo recuerdo que había que pedir pasos y si te lo aceptaban o no, bueno en definitiva que no me acuerdo, si me puedes ayudar, te lo agradezco de antemano. Un saludo.

   18 febrer 2013 a les 10:08 am

 3. jucasel

  Ei! No es dogma! Jo ho recordo d’aquesta manera, però potser era el dialecte del descampat entre el meu carrer i la indo XD…. Felicitats per la tasca i els records que ens provoques

  17 Setembre 2011 a les 1:07 am

 4. Si és que soc un nostàlgic,… Sí, sí fa 30 anys a Bellvitge també li dèiem deli, no hi ha cap dubte! 🙂

  19 Setembre 2011 a les 7:01 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s