Imatges retrospectives d'una ciutat

Campanero, l’ase de la Remunta clau en la conservació del ruc català

Avui, una curiositat,… Com sabeu fa tan sols 40 anys la rassa coneguda com ruc català es trobava en perill d’extinció,… els motors substituïen els animals, es feien més i millors carreteres, els pobles s’anaven buidant,… s’havien quedat a l’atur.

Però van tenir la sort de que l’any 1975 Joan Gassó i Salvans va emprendre una carrera contra rellotge per tal de conservar-los:

“Al començament es va dedicar a visitar totes les cases de pagès i els poblets de l’entorn per comprar rucs. En va trobar 32, però tots eren femelles. Se’m va quedar una cara de burro que era per llogar-hi cadires -diu- perquè amb tot aquell bé de Déu no podia fer res. La solució la va trobar en un burro militar  [Campanero]. Resulta que a la caserna militar de Remonta, de l’Hospitalet, tenien un burro mascle de pura raça, mel van deixar i va fer el que havia de fer, és a dir, procrear. Però els inicis, com sempre, són durs. Van néixer tres femelles, amb tanta mala pata que dues van morir, un fet inusual perquè els rucs són reconeguts i admirats per la seva fortalesa, amb una mitjana de vida de 30 anys les femelles i uns 20 els mascles.

Amb tot, al final van començar a sortir mascles, i d’aquí els 113 que en aquests moments té concentrats Gassó al nucli zoològic de Fuives (Olvan, el Berguedà). Els guarans catalans viuen, en aquest indret, com a reis, i el terme pejoratiu que molt sovint s’utilitza paroditant el seu nom no es correspon amb la realitat. Com explica el seu pare espiritual, aquí els únics que fem el burro som nosaltres…”

He trobat aquesta fotografia antiga a un llibre sobre la caserna de la Remunta, no sé l’any en que es va fer, però pot ser un d’aquests ases era el protagonista d’aquest escrit, la veritat és que no distingeixo si són mascles o femelles,…

Per ara no he trobat cap imatge d’en Campanero, però a aquest vídeo podreu veure els seus fills/es, néts/es, besnéts/es,… a més d’interessants explicacions sobre aquest animal i la seva situació actual:

REFERÈNCIES

5 responses

 1. maria jose

  hola mi suegro Juan Flores Gonzalez estubo con los caballos y burros de la remonta,nose si saldra en alguna foto.si hay alguna la podeis ponerla le haria mucha ilusion ala familia ,gracias.

  6 Març 2012 a les 7:49 pm

  • Tengo muy pocas fotos del cuartel, te recomiendo que consultes en la biblioteca un libro muy gordo, muy gordo, que se llama L’abans de l’Hospitalet. Recull fotogràfc 1890-1965, de la Mireia Mascarell. Hay muchas fotos, puede ser que aparezca tu suegro. Sinó puedes pasarte por el archivo municipal. No sé si el ejército tendrá algún archivo fotográfico,…

   7 Març 2012 a les 6:03 pm

 2. Ventura

  No se quins dies de la setmana però sovint venien els soldats de la Remunta al mercat del Centre, amb un carro i uns cavalls molt grans (no conec el “tipus”), que tenien pels a les cames les quals també eren molt gruixudes, suposo que a cercar queviures per al quarter. Les meves veïnes apreciaven molt la caca de cavall com adob i els nens (dels 50s) fèiem algun ral “recollint” amb pala I galleda tan aprecia’t adob.

  5 febrer 2013 a les 3:52 pm

 3. Merce

  M’agradaria saber d’on ve la denominacio Remonta, suposo que deu tenir algun significat, jo penso que potser ve perque a partir de la Remonta pasa de la plana a la forta pujada que hi ha fins a Sant Ildefons, no se potser alla hi habia algun remuntador o nomes pelssol fetdel canvi de nivell es denonminava aixi. A veure si algu em sol.luciona aquest dilema.

  5 febrer 2013 a les 4:35 pm

  • Francesc Vinyals Vilagran

   El dipòsit de sementals Remunta deu al seu nom a la funció a la qual feien aquest animals
   Cavalls molt seleccionats i cuidats al màxim per procrea, cobrir o muntar a les auges a les parades anuals que celebren certes zones del Pirineus

   19 febrer 2013 a les 7:38 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s