Imatges retrospectives d'una ciutat

La casa del director de La Papelera Española

Aprofitant que el nostre ajuntament ens ha dignificat el camí per arribar al riu i més enllà,…  us convido a visitar un dels elements arquitectònics del Prat de Llobregat més propers. Com veieu a la fotografia inferior on estava La Papelera Española des de fa uns anys tenim un desert pavimentat, preparat per construir un nou barri residencial, que com tots haurà d’esperar uns anyets per que sigui rendible ficar-se.

 

A la cantonada que dona al riu encara queda a punt de caure l’antiga central d’energia, i també una cogeneració més moderna situada al costat. Seguint la via fins l’altre costat del desert trobem el nostre objectiu, l’habitatge del director de la paperera, que segur que si heu passat per l’autovia de Castelldefels i heu mirat de reüll cap el Prat l’heu vista, cosa que no es podia fer abans de la demolició ja que quedava oculta per un munt de naus industrials,…

L’edifici, com la resta de la fàbrica es va iniciar en 1917, promogut per Nicolàs Maria Urgoiti, el fundador de l’empresa. Passa com amb la caseta de la Tecla Sala, és desconeix quin arquitecte la va projectar. La seva façana es defineix com historicista i la seva coberta és a l’holandesa de teulada àrab,… podeu llegir la seva descripció arquitectònica a la fitxa que trobareu a les referències.

Les imatges següents són dels inicis de l’empresa i formen part del bloc El Prat d’Abans, fill del immens grup de facebook “Postales y fotos antiguas de gente del Prat de Llobregat”


REFERÈNCIES

5 responses

 1. Bona aportació!
  Una de tantes cases de directors de industria diseminades per tota la conca del nostre
  riu Llobregat, gent amb empenta i diners que van donar feina als treballadors catalans del segle XIX, i que ara mateix no podrian fer el mateix, o si?
  A més tenen molt de valor aquestes construccions, jo recordo exemples com els de la colònia Güell, Can Rosés, Viladomiu Nou, i la de l´Ametlla de Merola, per allà també queden restes de palanques, naus i rierols de abastiment d´aigua per turbines, que podrien ser molt vàlides per fer visites guiades per un bon entés.
  És també part del nostre patrimoni i allà estàn fent un bon treball de conservació, sino
  fixeu-vos en l´exemple de “la ruta de les colònies” del Llobregat per Gironella i Puig Reig.
  Bona sort company.

  28 Setembre 2011 a les 8:26 am

 2. Muy interesante y bien descrita todo el itinerario,podria añadir que la casa del director con el tiempo dejó de ser como tal,a pasar a ser despachos del Director y oficinas.

  28 Setembre 2011 a les 9:42 am

 3. Gracias Pedro por tua paortación sobre la casa, y a ti Miguel Ángel por sacarnos de l’Hospitalet a recorrer otros lugares cercanos!

  29 Setembre 2011 a les 2:01 pm

 4. ana

  Muchas gracias por colgar estas maravillosas fotos del pasado. Quería comentar que el director no ocupaba la totalidad de la casa, sino que sólo una parte. Existían un total de 4 viviendas en dicho edificio. Junto a la casa, había un colegio, que creo que ya no existe, y si no recuerdo mal, era para los hijos de los trabajadores de la empresa.

  30 gener 2012 a les 6:54 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s