Imatges retrospectives d'una ciutat

El passeig de Bellvitge, anys 70

L’altre dia vaig observar que començaven les obres d’anivellament del passeig de Bellvitge, concretament de la part que encara continuava asfaltada. Desconec el motiu d’aquest antic pavimentat, pot ser que com estava planificada la construcció de més edificis al passeig, havien previst aquí un vial per que arribessin els vehicles, realment no ho sé.

Aquest asfaltat sols l’utilitzaven els vehicles de manteniment de les faroles o de la neteja, la policia, i de vegades algun furgó blindat que anava a recollir els diners de les caixes d’estalvis,… i poca cosa més; a canvi d’aquest ús es podrien comptabilitzar en milers les ensopegades que han causat aquestes vorades sense sentit al llarg dels últims 40 anys, de fet, aquesta obra era una de les reivindicacions més antigues del barri.

Aquesta primera fotografia calculo que és dels voltants de 1975, ja que a aquest any es va inaugurar el mercat, que com veieu es troba anunciat al cartell de l’esquerra.

A la següent imatge el passeig encara no està asfaltat i els edificis petits, d’ús comercial, no tenen ni rètols. L’edifici del fons sembla buit, i justament a aquest edifici és on van traslladar els habitants dels baixos afectats per la riuada del 20-21 de setembre de 1971, per això “los viejos del lugar” li diuen el bloc de la riuada. Així que amb aquesta dada pot ser es podria datar la imatge com anterior a aquesta catàstrofe natural.


La següent, on podeu veure l’asfalt que actualment estan anivellant fins l’alçada de la vorera, crec que per les infraestructures també es podria situar als voltants de l’any 1975. Justament en aquells anys aquest espai era testimoni de manifestacions de centenars i a vegades milers de veïns en contra de la construcció dels nous edificis citats, i també de càrregues habituals de la policia, algunes molt dures.

La part esquerra del passeig no s’urbanitzaria tal com ara la trobem fins l’any 1985. En aquells anys era una zona plena de restes de les obres i arbusts on els nens i nenes, entre ferides, bonys i vacunes del tètanus, eren més feliços que uns gínjols,..

REFERÈNCIES

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s