Imatges retrospectives d'una ciutat

La Rambla, 1953-54

Aquesta imatge de la rambla de Just Oliveras i Prats ha estat cedida per la Pili Anadón, via el seu cosí, en Miguel Medina, que ja fa com un mes que me la va enviar,…  sento l’endarreriment però aquest octubre ha estat bastant complicat.

Com veieu a la dreta el cinema Rambla encara no està, es a dir, que encara no em arribat al 1954, any en que es va inaugurar. El que sí que veiem és l’escultura del batlle que dona nom a la rambla, realitzada per d’Hèctor Cesena i inaugurada a l’any 1953.

L’any 1953 també també van canviar els bancs de pedra i els van substituir pels de fusta, com el que veieu a la fotografia. Es veu una terrassa d’un bar,… a veure si recordeu com es deia,…

Fa uns dies vaig escriure inicialment aquest article plantejant el dubte d’on es situava ara l’estatua, i no sols alguns de vosaltres m’heu respost sinó que la Matilde Marcé també m’ha senyalat un llibre Francesc Marcé com a font de moltes dades importants. Segons comenta Francesc: “pels volts de la primavera de 1980, coincidint amb la publicació d’un reportatge sobre el Quico Sabaté, en una efímera revista local (en el qual es donaven com a bones les desafortunades paraules de Antonio Téllez (*) sobre Just Oliveras d’una colla d’exaltats intentà “executar-lo” per segona vegada. Mentre feien saltar el bust de bronze que coronava el monument, foren increpats per alguns vianants i un d’ells telefonà cuita-corrents al Museu d’Història per advertir el que passava. La conseqüència fou que el bust pogué ser recuperat i a partir d’aquell moment quedà guardat en el Museu.

En diferents ocasions, un grup de veïns de la Rambla i de la rodalia reclamà infructuosament la reposició del monument. Finalment el juliol de 1986, després de recollir una impressionant quantiat de signatures, presentaren una petició formal a l’ajuntament. Aquest (las cosas de Palacio van despacio), el reinstal·là, el juliol de 1988, al capdamunt de la Rambla, prop de l’estació de la RENFE “

(*) Antonio Téllez – (La guerrilla urbana en España – Sabaté – Belbaste – París 1972) dóna una imatge del tòpic burgués explotador en referir-se a Just Oliveras, a qui titlla de feixista. Diu que durant la guerra “su primera idea fué recuperar con creces lo que la revolución le había arrebatado y se dedicó descaradamente al estraperlo en gran escala, explotando a la gente con los productos de primera necesidad que sólo él hubiera podido decir como se procuraba.” És un concepte de Just Oliveras que cap coetani seu de l’Hospitalet subscriuria. Això fa pensar que, si aquesta descripció que es fa no s’aguanta per enlloc, no és forassenyat dubtar de la intervenció en l’assassinat d’en Quico Sabaté, que ell dóna com a segura. Tot i que tingui raó quan afirma que aquesta mort “nunca fue atribuida a Sabaté”.

També gràcies a José Antonio per enllaçar la imatge següent:


REFERÈNCIES

 • Francesc Marcé i Sanabra, “Evocació de la Rambla. Intent d’aproximació – molt personal- a la seva historia”. Editat per Gent de Pau, 1990
 • Francesc Marcé i Sanabra, “Hospitalencs d’ahir”. Editat  per l’Ateneu de Cultura Popular, 1994 (pàg. 329-330)
 • Ramon Morales, “Monuments i parlaments inaugurals” dins del llibre “Coses de l’Hospitalet”. Editat per l’Ateneu de Cultura Popular, 1990 (pàg. 49)
Anuncis

5 responses

 1. Roger Bastida

  Penso que l’escultura, tot i que sense la peanya (per tant, només la representació de Just Oliveras), és la que es troba al capdamunt de la Rambla, en un pedestal molt més simple… aquí veiem com Just Oliveras porta ulleres, tot i que l’escultura de la rotonda de Josep Tarradellas no: això és degut a que, en una data no determinada, se les van arrencar (com passa amb les ulleres del Woody Allen d’Oviedo, per exemple jaja)… si aneu a la rotonda, per poc que es pugui, al darrere de les orelles del bust hi veiem dues patilles d’ullera sense continuació… per tant, penso que l’escultura és la mateixa, però l’actual no porta ulleres i està situada en un pilar de ciment.

  5 Novembre 2011 a les 1:06 am

 2. Es veritat!!! tantes vegades que he passat per allà i no m’havia fixat, suposo que com normalment passo amb cotxe estic per altres coses.

  Moltes gràcies, deixo un enllaç
  http://maps.google.es/maps?q=hospitalet&hl=es&ie=UTF8&ll=41.363902,2.100191&spn=0.006506,0.009688&hnear=L'Hospitalet+de+Llobregat,+Barcelona,+Catalu%C3%B1a&t=h&z=17&vpsrc=6&layer=c&cbll=41.36366,2.10003&panoid=FnxXnPLEArPJxnsx9s7Kng&cbp=12,358.93,,0,2.89

  5 Novembre 2011 a les 9:54 am

 3. Confirmo. Correspon al que està dalt de la Rambla, entre mig de les palmeres i margallons de la illeta. Això si… no entenc perquè Google ha esborronat la cara del bust de’n Just Oliveras… si no és una persona!

  http://g.co/maps/s92ew

  5 Novembre 2011 a les 2:54 pm

 4. Jose Antonio

  Aqui es veu millor…. http://g.co/maps/5qqnv

  7 Novembre 2011 a les 1:33 pm

 5. Gràcies a tots tres he fet una revisió de l’article incorporant noves dades,…

  7 Novembre 2011 a les 8:22 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s