Imatges retrospectives d'una ciutat

Can Taner (o Tané), una masia propera a Collblanc

Avui sortim de la ciutat, concretament uns 50 m fora del barri de Collblanc, anem cap a la cantonada de l’illa on es situa el Camp Nou. A la imatge inferior he dibuixat en vermell el límit de l’Hospitalet amb Barcelona, amb el barri de Les Corts; doncs, anem just davant de l’angle que apunta al camp del Barça, a la cantonada entre el carrer de la Riera Blanca i  la Travessera de Les Corts.


Però el lloc on us vull portar fa més de quaranta anys que ja no existeix, així que no el trobareu a la fotografia anterior, per això us poso aquest plànol dibuixat als anys 1870-1880, on veureu l’antic municipi de les Corts a sobre de les línies discontínues del barri actual. Podreu llegir, al mateix lloc on indicava a la fotografia anterior, el topònim de Can Tané.


La masia de Can Tané o Can Taner  feia d’això, d’edifici rural envoltat de camps, però clar, durant el segle XX, als voltants de Barcelona els camps van anar desapareixent i més a aquest lloc, així que es va transformar en “El Parador del Camino”, una fonda i parada de traginers.

Hi havia un ampli rafal de parra per a menjar-hi a l’estiu i un gran abeurador per a les bèsties de càrrega. També en aquest indret fins ben entrats els anys 50 existia una caseta dels burots, on es tenien que pagar les taxes d’entrada a Barcelona de segons quins articles. La imatge inferior és de 1956, ja veiem la fonda, però no sé si encara existia l’oficina dels burots.

Quan als anys 50 el FC Barcelona va comprar els terrenys per construir l’estadi (1953-1957), no es va arribar a cap acord amb el propietari de la masia, Guerau Piera, així que allà es va estar durant molts anys. Donada la proximitat al camp, era habitual que els aficionats, abans i després del partit, es passessin per prendre alguna cosa.

La desaparició de la masia s’inicia l’any 1965 quan el Picadero Jockey Club va comprar els terrenys, l’any 1968 inaugurava el seu pabelló, juntament amb l’edifici de 8 plantes que podeu veure a la primera imatge.

He trobat aquesta fantàstica fotografia dels anys 60 realitzada per Dolors Torné Bosch i publicada a la revista del Barça fa pocs anys.

REFERÈNCIES

4 responses

 1. una masia al bell mig del maremagnum de gent en dia de partit al Camp Nou, si és que de sorpresses amb les antigues masies, sembla que es troben per tot arreu, i per tot arreu s´hi trobem vestigis d´aquestes, mai més ben dit, i per propina dues bòbiles més a les Corts, al costat de l´Illa i del camp de l´Espanyol, fiiiuuuu, noi, ets una bona peça!!.

  Aquest link et pot completar el post:

  http://maps.google.es/maps/ms?hl=es&ie=UTF8&msa=0&msid=111227706882699071434.000469bdf30fa091c766e&ll=41.379361,2.133778&spn=0.011335,0.03194&source=embed

  13 Novembre 2011 a les 8:41 pm

 2. Había unaa altra a l’antic camp de l’hospi, ca l’Estadella, a veure si algun dia trobo més imatges,…
  https://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/category/3-tematica/masies-indrets/ca-lestadella/

  Sí, sí, surten bòbiles fins a sota les pedres,… quina epidèmia!!

  El mapa está molt bé, jo he d’actualitzar el del bloc, però no hi ha manera de trobar temps,… Aix!

  14 Novembre 2011 a les 9:32 pm

 3. Roger

  Al mapa de Les Corts s’hi veu molt clarament el recorregut de la Riera Blanca. Si t’interessa, algun dia podries fer un article sobre aquesta riera: on naixia, per on passava i on desembocava.

  19 Novembre 2011 a les 4:15 pm

 4. Sí, sí, diguem que forma part de l’univers de la pàgina, me l’apunto,… gràcies per la suggerència!

  20 Novembre 2011 a les 11:07 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s