Imatges retrospectives d'una ciutat

Bellvitge, 1969

El primer que faig quan m’arriba una fotografia és intentar datar-la. En aquesta per dir que és de 1969 m’he basat en que el bloc d’habitatges Neptuno, situat a l’avinguda d’Europa (al grup de blocs de la dreta, dels tres del davant, el del mig), es trobava en obres, i també en que sé que les claus les van donar a finals de 1969, va ser el segon bloc de la Cooperativa de Viviendas Obreras de la barriada de la Bomba.

Una altre lloc per fixar-se és en l’escola Mare de Deu de Bellvitge (situada davant del grup de blocs que queda a la part superior esquerra), que també està en obres, i s’inauguraria al juliol de 1970.

Una altra cosa que m’agrada fer és pensar un lloc i buscar el que hi havia abans, per exemple, a l’IES Joan Miró, què hi trobem a la foto?, doncs una masia!, que es deia, segons el plànol on mirem, l’Hospici o bé cal Creixells. Ara a l’inrevés, just entre els tres grups de blocs construits hi ha una altra masia, aquesta es deia cal Rei,… i què tenim ara a sobre?, doncs la rambla de la Marina, que  abans, molt més estreta, es deia carretera de Sant Roc.

A aquesta imatge podem veure també que la travessia Industrial encara no està feta, i que per fer-la van tirar part del carrer de Vilardosa, que es situa al costat del C.E. Jaume Balmes (podeu veure l’edifici alt d’aquest centre educatiu ja construït); abans era uns 50 m més llarg, per sobre del recorregut de la travessia; encara que no acabo de distingir on, allà hi havia dues masies, cal Pere de la Coixa i cal Quimet del Garro. D’aquesta última conec una fotografia, a veure si un dia puc traslladar-la aquí.

A la imatge també veiem l’ermita de Bellvitge, i al costat dos edificis baixos, el gran, que encara existeix, era les oficines de la immobiliària i l’altre no ho sé, pot ser es feia servir de pis de mostra. Veiem la nau de CIDESA on es feien les peces prefabricades per construir els blocs, encara tots iguals, excepte pel balcó, que alguns tenen i altres no.

i no sé que més dir-vos,…

Incorporo unes etiquetes, i també marco per on ara passa la travesia Industrial, així crec que queda més clar,…

10 responses

 1. Joaquim

  No tenia ni idea de que el “edifici alt” del C.E. Jaume Balmes tingués la mateixa o més edat que el propi barri de Bellvitge. De fet, aquest edifici no era originàriament propietat de l’escola. El van comprar el 1997. El Jaume Balmes és una cooperativa i van ser els propis mestres qui van adequar-ho. Desprès d’un estiu de MOLTA feina, van poder iniciar les clases el curs 1997-1998, amb el temps just per adequar-hi dues plantes per a impartir-hi les classes. Aleshores jo feia el segon curs de FP d’electrònica allà. És un edifici que va permetre fer classes espaioses, enormes en comparació amb el edifici del costat, que és més recent i el van deixar per els estudiants d’ESO i primària. La contra és que feia molt de fred a l’hivern. No sé si ja ho han solucionat.

  26 Novembre 2011 a les 10:44 am

  • Jo vaig entrar fa uns mesos i el que em va sorprendre és la quantitat de rajoles diferents que hi ha a les seves parets,… De l’edifici que comentes tinc una foto de quan es va voler obrir un hipermercat allà, no recordo quin any va ser, quan trobi informació sobre el que va passar la penjaré, ja que crec recordar que el barri es va mobilitzar en contra, corria perill el petit comerç.

   Si ets del barri et puc dir on hi ha una foto, al costat del Condis de l’av Europa trobaràs el forn de pa Vera, dins té penjades quatre fotos de Bellvitge, i una d’elles és una fotografia aèria des de l’av Amèrica on es pot veure el barri en construcció i aquest edifici del Balmes molt més gran. He de demanar-li fer una còpia.

   27 Novembre 2011 a les 5:58 pm

   • Joaquim

    Sí, no és res estrany que l’edifici sembli un poti-poti per dins, amb diferents enrajolats, diferents terres, diferents dissenys de mobiliari… donat que l’edifici el van anar adequant per fases. però la feinada més important va ser durant l’estiu del 1997 per a poder començar el curs al setembre. Pots trobar fotos de l’interior aquí:
    http://www.jaumebalmes.org/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=41&lang=ca
    Totes les imatges són de l’interior d’aquest edifici, tret les de les aules polivalents, la de l’aula de farmàcia, la pista poliesportiva gran i la sala d’actes.

    27 Novembre 2011 a les 6:54 pm

   • Ah! gràcies per el enllaç!

    11 Desembre 2011 a les 2:59 pm

   • Joaquim

    Aquesta és la meva tercera resposta aquesta tarda, però crec que paga la pena. Tot just després de contestar-te he començat a mirar les fotografies de l’escola i he vist que a la cafeteria tenen fotografies de les obres d’ adeqüació de l’edifici per a convertir-ho en part de l’escola. Les havia oblidat completament. Potser et sigui d’interés passarte per allà i demanar-les com a part de la història de la ciutat. A més, segur que hi ha moltes fotografies a l’arxiu que es poden considerar “inèdites” que no les han penjat a la cafeteria.

    27 Novembre 2011 a les 7:08 pm

   • Intentaré apropar-me un dia a veure que tenen. Gràcies per la idea!

    11 Desembre 2011 a les 3:03 pm

 2. Joaquim

  Ah per cert, no sóc de Bellvitge, però vaig estudiar allà uns sis anys (dels quals vaig passar cinc dins aquest edifici). Jo de fet he viscut a Gran Via Sud, a Santa Eulàlia i ara he “emigrat” a Cornellà. De tota manera potser que un dia passi a veure aquesta foto que comentes, si és que no la penjes abans al bloc ;-).

  27 Novembre 2011 a les 6:56 pm

  • Crec que he trobat una fotografia que no està malament, a veure si la publico d’aquí uns dies,…

   11 Desembre 2011 a les 3:00 pm

 3. Lluis

  A LV, avui:

  http://www.lavanguardia.com/magazine/20111230/54243743477/transicion-espanola-espana-cambios-politicos-cambios-sociales-paco-elvira-la-transicion-progreso.html

  Crec que parla d´un llibre a punt de sortir.

  Per cert, impressionant el vostre bloc.

  1 gener 2012 a les 11:10 pm

 4. Gràcies Lluís, a veure si puc trobar aquest llibre,…

  2 gener 2012 a les 10:35 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s