Imatges retrospectives d'una ciutat

Cal Capella

A principis d’any una de vosaltres va preguntar si tenia cap fotografia de cal Capella, la casa que es trobava entre cal Rigalt i ca la Pubilla Casas, deixo una imatge de 1947 per que veieu més o menys la seva situació.

Mirant les imatges que el Centre Excursionista de Catalunya comparteix a internet, m’he trobat aquestes dues fotografies, realitzades entre 1890 i 1914, d’una casa que anomenen can Capella i que ubiquen a Esplugues de Llobregat (que no es troba molt lluny d’on es trobava l’hospitalenca). Tant la casa que es veu a sobre com a les fotografies següents està construïda amb un angle respecte a les carretera, i la teulada des de dalt crec em quadra amb el que es veu des de terra, així que podria ser aquesta:

He trobat alguna informació sobre la casa a un llibre de Josep Maria Jordà:

Al lloc conegut antigament per la pujada de can Rigalt, a mà esquerra, entre can Rigalt i ca la Pubilla Casas, terme de l’Hospitalet de Llobregat, hi havia una casa de pagès, can Capella -amb finestrals emmarcats amb pedra treballada en estil gòtic -, amb els baixos destinats al renou de la pagesia – a càrrec de Mateu Enrich i la seva família, la planta del primer pis reservada pels senyors, i al segon pis o les golfes hi tenien els dormitoris els masovers; també hi havia una petita capella o oratori, que el 1892 estava sota l’advocació de Sant Pau.

Creiem per les seves característiques , que havia d’ésser una masia  construïda al segle XVIII. Era propietat d’una coneguda família barcelonina, els Capella, que tenien la residència a la Rambla de Barcelona . L’any 1892 n’era el propietari en Francesc de Paula Capella i Sabadell; en les primeres dècades d’aquest segle ho era Oriol Capella, farmacèutic.

Fa uns anys la casa fos enderrocada i, juntament amb els camps, tot va èsser edificat amb blocs destinats a habitatges

Les plantes de la casa em quadren, però això de la pedra treballada en estil gòtic no l’acabo de veure. No sé si algú de vosaltres recorda la casa i em pot dir si és aquesta,…

REFERÈNCIES

 • Collblanc i la Parròquia de Sant Ramon Nonat (1996) Josep Maria Jordà i Capdevila. Editat per la Parròquia de Sant Ramon Nonat.
 • Fotografia 1
 • Fotografia 2

3 responses

 1. Pepi Celades Canut: hola lluis¡¡¡¡he estat parlan amb la meva mare,li he ensenyat les fotos que vas penjar de Can Capella i diu que es aquesta casa,ella recorda un gran safareig que hi havia a l’entrada on hi rentaven les cebes que era el que mes es cultivaba a la finca.La familia que es recorda al barri son els Mateu .L,hi ha fet molta grácia tota l’informació que has trobat i es el que ella recorda.gracies per la feina que fas¡¡¡¡¡

  2 Desembre 2011 a les 2:44 pm

 2. Xavi

  Donc si, és Cal Capella, la construcció de la dreta de la casa correspon a les quadres, i la de la esquerra a la capella. Llastima que en les fotos no es veu la portalada que tenia en el pis principal, que feia gairebe tota la part dreta i la part de darrera de la casa, que donava a un jardi, que en el moment que recorden tant la senyora Enrich com els seus fills hi havia una palmera almenys. Potser es aquesta portalada aixó de la pedra treballada en estil gotic, pero ells no ho recorden així, senzillament era com un balco o portalada. Em comenten que en la porta de ferro de l’entrada estava l’any de construcció de la casa, el qual no se’n recorden de quin era, i en les fotos es impossible de veure, peró per histories de la familia ho situen anys abans de la guerra del frances.
  Gracies per tot

  25 Desembre 2011 a les 6:03 pm

 3. Sí això del gòtic és el que no m’acabava de quadrar,… sobre l’any de la casa el que puc fer és escriure al Centre Excursionista a veure si em fan el favor de mirar la fotografia original i dir-nos si es veu alguna cosa. Et dic quelcom si em responen. Gràcies pel teu comentari Xavi!

  26 Desembre 2011 a les 6:09 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s