Imatges retrospectives d'una ciutat

La casa dels Cargols

La va manar construir Miquel Ribera a l’agost de 1911, segons projecte del mestre d’obres Marià Tomàs i Barba (també va signar el Mercat del Centre, la Torre Puig,…). Com veieu és un edifici clarament modernista amb treballs de forja de ferro i ceràmica vidriada com les màscares, els cargols i els motius florals, podeu llegir una descripció més extensa al PEPPA 2001, que deixo a sota.

Originalment la casa estava aïllada en mig d’uns jardins, però una dècada més tard la propietat va decidir deixar-se de floretes i construir un conjunt de nou cases baixes i de petites dimensions just a tocar de la casa, això amb la quantitat de gent que buscava un sostre donava molts més diners, però la casa va quedar envoltada d’una muralla sense cap lligam estètic i que pràcticament l’ocultava als vianants.

Al Ple municipal de l’abril de 2003 es decidia recuperar la casa; al 2004 l’ajuntament aconseguia la propietat de la casa (es veu que cedida per la constructora Nova Reus), i també adquiria les nou casetes que l’envoltaven; el 17-18 de maig del 2007 finalment s’enderrocaven i els seus habitants es traslladaven al carrer de Fornés; ja es podia començar la rehabilitació.

L’edifici té una superfície de 180 m² (152 útils), que com es pot observar a la fotografia inferior era utilitzada, tota o al menys la planta baixa, per  les casetes que l’ocultaven.

Dues imatges més dels moment de la restauració des del google street view:

Per tal de restaurar l’edifici es va tenir que consolidar l’estructura i adequar-la a la normativa actual; es van recuperar els balcons, i es va encarregar a un ceramista la reproducció d’algunes peces de la façana que es trobaven en mal estat. Aquestes peces originalment es van fer a l’antiga fàbrica Pujol i Bausis d’Esplugues, i alguna d’elles també es van utilitzar a altres llocs com les flors verds a la font de Sant Nicasi de Gavà.

A sota podem observar l’estat en que es trobava la decoració de la façana abans de restaurar-la; també podeu veure els cargols, que encara que no están molt amagats hi ha molts que no els saben localitzar,…

El 30 de setembre de 2009, una vegada ja restaurada, s’inaugura l’Oficina Jove d’Emancipació, que des de llavors ocupa la casa.

Poso com a curiositat que a Barcelona també hi ha una altra casa dels Cargols, construïda als voltants del 1895 i situada entre els carrers de Tamarit i Entença, i que pot ser va servir d’inspiració, encara que allà els cargols són molt més patents. Diu la llegenda que aquella es va construir per que un home que anava caçant cargols al solar on ara es troba la casa va trobar-se un sac ple de doblons d’or; en homenatge a aquests bitxos li va dedicar la decoració de la casa,…

REFERÈNCIES 

8 responses

 1. Roger Bastida

  Vaja, quin canvi… molt bona la iniciativa, la pobre casa no es veia ni de lluny… i així, de passada, s’esponja una mica el barri, que és una cosa que s’ha intentat fer en els darrers anys…

  6 Desembre 2011 a les 11:45 am

 2. A la de Barcelona tenim molts més cargols, he, he. Jo també he sentit aquesta història però encara no he aconseguit contrastar-la.

  6 Desembre 2011 a les 12:35 pm

 3. Jordi Fernandez

  Jo (desenvolupant la meva feina a l’Oficina de L’Habitatge) vaig ser un dels encarregats del reallotjament de les famil.lies de les construccions anexes. Realment, eren infra-habitatges…
  La rehabilitació va ser portada a terme per L’H2010. Un dels seus darrers encàrrecs del Plé, abans de deixar-la agonitzant.
  Una de les iaies deia: “Si em treieu d’aquí, em matareu!!!!”. I, efectivament, va morir al poc temps de ser reallotjada a Farnés,34.
  Una altra deia: “Mai més votaré a Corbachofff”. I, efectivament, Corbacho va marxar com a ministre…
  Tota una lliço del que hem d’aprendre de la gent gran!

  6 Desembre 2011 a les 5:17 pm

  • Gràcies pel teu comentari Jordi, no sabia que havia estat tan traumàtic pels antics habitants.

   12 Desembre 2011 a les 9:48 pm

 4. noemozica

  Per si us ve de bgust veure el seu estat actual (i alguns altres punts del barri de Collblanch-La Torrassa), us deixo aquest link: http://noemozica.wordpress.com/2010/06/30/lhospitalet-rules/ ^_^

  6 Desembre 2011 a les 9:27 pm

  • Moltes gràcies,… l’enllaço al facebook! Com has aconseguit que nevi al teu bloc??

   12 Desembre 2011 a les 10:40 pm

 5. Muchas felicidades por el blog Luis. Soy de la Torrassa y me entusiasma la labor divulgativa que haces.
  Por si os interesa aquí tenéis el Blog de Antonio Valero, mi suegro, maquetista del barrio de la Torrassa que desde hace más de un año se ha dedicado a realizar la maqueta de la casa dels cargols que ahora está expuesta en la Harmonia, en la exposición sobre el patrimonio arquitectónico de la ciudad.
  http://www.antoniovalero.blogspot.com

  17 Desembre 2011 a les 4:04 pm

  • Sí, sí vi la maqueta, está muy bien,… y también a tu suegro, ya que acudí a la inauguración de la exposición.

   Da la casualidad que conozco a otro maquetista aficionado, en este caso de Bellvitge, y que también tiene web, te la dejo por si tu suegro quiere compartir inquietudes,… http://www.lasmaquetas.com

   y además te dejo este enlace de un periódico de 1984 donde se habla de otro maqutista de la ciudad,…

   Click to access el-periodico-del-llobregat-22-08-1984-pagina-002maquetas.pdf

   En fin,… que creo que se podría formar una asociación y todo 🙂

   Gracias por tu aportación!

   18 Desembre 2011 a les 12:05 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s