Imatges retrospectives d'una ciutat

Els habitatges dels treballadors de la la RENFE

Avui sortim a investigar fora de l’Hospitalet de Llobregat, anem a l’encreuament entre el carrer dels Motors i el de la Metal·lúrgia, allà trobarem un element que la ciutat de Barcelona ha considerat part del seu patrimoni arquitectònic (nivell de protecció D), encara que es troba una mica fet pols. A la imatge següent podeu veure on ens trobem (el nord es troba a sota); la línia blava és el límit entre Barcelona i l’Hospitalet, i el que anem a veure és l’edifici allargat.

És un conjunt de cases que es van construir entre 1925 i 1927 pels treballadors de la companyia de tren MZA (Madrid- Saragossa- Alacant) de l’antiga línia Barcelona-Vilanova-Valls. A algun plànol les anomenen com a “habitatges dels ferroviaris” i a un plànol del Port Franc de 1927 apareixen com a “Casa de los empleados de la estación”, ja que es troben al costat de l’estació de can Tunis (Casa Antúnez).

Aquests 17 habitatges aparellats abans es trobaven aïllats, entre camps i masies, a prop del grup molt més nombrós d’habitatges coneguts com “casas baratas” o d’Eduardo Aunós, i construïts pocs anys després de las dels ferroviaris.

A la imatge següent podeu veure la seva situació, quan s’estava edificant la SEAT a mitjans dels anys 50, també veureu que la teulada dels habitatges es diferent, encara que no s’acaba de distingir molt bé que havia abans,…

A les següents fotografies podeu veure l’estat actual de l’edifici, algunes cases es troben habitades i d’altres tapiades, algunes façanes cuidades, i d’altres deixades,… A aquesta primera, podeu veure la façana lateral més propera a l’Hospitalet, la que dona al carrer de la Metal·lúrgia, i on es veu que existia una “planta de llenado”, que portava el nom d’Hospitalet. No sé si es refereix a una gasolinera,…

També crec que és interessant aquest fragment del programa “Callejeros” facilitat per l’Andreu Martínez Sánchez i la Katy López Marín del grup de facebook “Generación de los 50 En el Grupo de Viviendas Eduardo Aunos(Casas baratas)” on podreu veure com són les cases per dins i també escoltar records d’aquella zona:

REFERÈNCIES

3 responses

 1. Jordi Fernàndez

  La “Planta de Llenado” era la planta de subministrament de gas butà que hi havia una mica més endevant (al terme de L’Hospitalet). Aquesta “planta de llenado” va patir un incendi el 19 de juliol de 1996, que va motivar el seu tancament i desmantellament prematur, ja que la seva “data de caducitat” estava fixada per l’estiu del 99.
  Una mica d’hemeroteca:
  http://digital-h.cat/c/document_library/get_file?uuid=85492cff-96d8-4218-b709-e4b1f2026090&groupId=10919
  Bones Festes!!!

  23 Desembre 2011 a les 9:25 am

 2. Moltes gràcies Jordi, no havia caigut,… i això que tinc pendent fer un text sobre aquest accident, un dels més greus a la nostra ciutat!

  Bones Festes!

  25 Desembre 2011 a les 11:41 am

 3. Arístides Gutiérrez Valerio

  Visito habitualment el teu blog i, encara que tres anys després de que pengessis aquest article, m’ha fet molta il·lusió llegir-lo En aquestes cases (per mi, “las casas de la RENFE”) ha viscut (i viu) part de la meva família paterna, concretament uns oncles i uns cosins del meu pare. Com a curiositat, va ser el primer lloc on va anar el meu pare una vegada arribà a Barcelona a finals dels seixanta. Allà he passat molts diumenges de la meva infantesa visitant la familia i jugant en uns paratges que a mi em semblaven salvatges, prop de les vies del tren i de les deixalles. Gràcies de part un lector de Bellvitge al qual l’has tornat un bocí de la seva infantesa 🙂

  19 Novembre 2014 a les 6:08 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s