Imatges retrospectives d'una ciutat

Monuments i altres objectes dels carrers de l’Hospitalet

Fa un parell de dies, vaig decidir fer una mena d’inventari d’objectes que trobem als carrers de l’Hospitalet  i avui he decidit fer un punt i apart posant tot en comú. En principi anaven a ser sols escultures, però bé, com el que he recollit es surt d’aquesta definició, millor li diré monuments, que crec que és més ampli.

Què tenim aquí? doncs el que deia: escultures (36-38), murals (6-7), fonts per beure (8), fonts ornamentals (7), un rellotge de sol, plaques d’homenatge (12), plaques no habituals de carrer (6). Sols he posat com una unitat les plaques del Calvari i les poètiques de l’Associació de Gent de Pau, però a veure si puc aconseguir un llistat per ficar-les totes, ja que de les últimes hi ha un munt!

He trobat aquesta placa que m’han fet molta gràcia, no sé si ficar-la dins de un nou grup que es digui senyalitzacions antigues, a veure si trobem més. Amb les plaques franquistes no m’he ficat per que crec que els de la CUP ja estan fent el seu plànol i no és qüestió de fer el mateix treball dues vegades.


Una evidència molt preliminar, perquè com ja dic acabo de començar, és que el barri del Centre s’emporta la palma, però de llarg,… i tenim barris com La Florida, El Gornal vell o als blocs de Granvia Sud, on encara no he trobat cap element, i Sanfeliu es libra perquè té el parc de Can Buxeres, que sinó tampoc.

La plaça Europa i voltants els he deixat fora per ara, ja que tinc una mica d’embolic amb alguns artefactes, com per exemple aquesta font,… jo és que no sé molt d’art,…

A la pàgina de facebook he rebut un munt d’ajuda, de la Sabina Espadero, del Roger Bastida i del Miguel Àngel Valero, que m’ahn informat d’un munt d’objectes, i també de Ricardo Castro i del Centre d’Estudis, que m’han informat de que l’any 2001 Adolfo Raba Alaman va fer el treball “Estudi sobre la potenciació o reubicació del patrimoni públic de L’Hospitalet de Llobregat en relació amb el Pla estratègic L’H 2010” on va “fitxar” totes les escultures de la ciutat, localitzant 43, inclús va trobar un monument als caiguts, que encara no sé on para,… en fi, que us convido a participar en aquesta recerca als vostres barris, a veure que trobeu, i també a corregir i/o aportar noves dades a la taula.

PICA A SOBRE DE LA IMATGE PER ENTRAR AL MAPA (tarda una mica en carregar)


8 responses

 1. Roger Bastida

  Ei! La Font ornamental de la Pl. de l’Ajuntament és d’Albert Viaplana i és una evocació dels històrics canals d’aigua de la ciutat (com el de la Infanta)

  3 gener 2012 a les 1:03 pm

 2. Roger Bastida

  I ara que penso… al C/ Xipreret hi ha molta placa de Gent de Pau, però hi ha una rajola molt maca adossada a l’Harmonia que representa dues figures, els nostres patrons: Sant Roc i Santa Eulàlia… i la rajola no té res a veure amb Gent de Pau…

  3 gener 2012 a les 1:11 pm

 3. Laura López Galceran

  Hola, he acabat de veure aquest article i he de dir que m´ha agradat moltíssim. Donar-te les gràcies per agregar la meva aportació de la foto de la placa en commemoració dels bombardeigs al barri de la Torrassa. He trobat a faltar la foto d´una font molt antiga que hi ha a la cantonada del carrer Holanda amb Santiago Apóstol. Jo no la puc fer per que ara visc a lluny pero potser la podràs trobar en alguna article d´algun grup de la nostra ciutat.
  Una abraÇada i endavant.

  3 gener 2012 a les 1:58 pm

 4. Marisol

  Hola, bon dia.
  He trobat un monument que encara no està inclos a la pàgina. Es troba a la Plaça Camilo José Cela de Santa Eulàlia. Al mapa del google el nom d’aquesta plaça no figura però és una que està al C/General Prim entre C/Santa Eulàlia i Muns baixant a mà esquerra. Aqui n’hi ha una escultura de metall pintada amb pintura marron que són com dos columnes a sobre d’un pedestal de pedra amb el perfil d’una cara a la part de dalt de cada una d’ elles. Ahir vaig passar-me per allà per veure si trobava alguna informació al respecte però degut a que està en bastant mal estat sols vaig poder endevinar que la signa un tal Armengol al 92. En aquesta mateixa plaça, just a sota de la placa del carrer hi ha una altra placa de metall color bronze on fica que és de l’ajuntament de l’Hospitalet a l’escriptor el mes de maig del 93 i està grabada la cara de Camilo José Cela.
  Espero haver servit una miqueta d’ajuda i moltes gracies per realitzar aquesta recerca.

  10 gener 2012 a les 3:17 pm

 5. Moltes gràcies! Ja les he incorporat al plànol,… a veure si un dia d’aquest faig un passeig i em passo,…

  11 gener 2012 a les 8:36 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s