Imatges retrospectives d'una ciutat

La Vanguard (en construcció)

He de confesar que em dona una mica de cosa escriure sobre Santa Eulàlia ja que

La Vanguard, que realment es deia Cahué Industrial SA (CISA), es va fundar per Juan Cahué Franquet (1929-2006)  l’any 1958 i encara que va fer suspensió de pagaments l’any 1981 amb 1700 treballadors, l’any 1985 encara funcionava, però amb. Es situava des de 1970 al carrer de Santa Eulàlia, 240 i es dedicava a la fabricació de televisors, radios, radiocassets, giradiscs i calculadores, també als últims temps cobria l’assistencia tècnica dels aparells d’Hitachi.

Però per començar la història ens hem d’anar al carrer del Progrés, núm 1958 on Juan Abello Noguera fundava la marca Cradial, on es van realitzar els models Comet, Pulgarcito, Explorer 6 i explorer 7. L’any 1958, el responsable de bobinats de la marca, Sr. Lisardo, li va posar el nom de Vanguard a un nou model, basant-se en el programa de satèl·lits de la NASA (el Vanguard 1 es va llançar el 17 de març de 1958)

Aquest model va tenir molt bona acceptació i els clients demanaven directament “una Vanguard”. L’any 1958 Juan Abello i Juan Cahué, que en aquell moment era el comercial de Cradial i abans havia estat ebanista, decideixen crear una societat que es diria Abello, però que al mateix any passaria a dir-se Vanguard. Es desconeix si va participar alguna persona més, encara que he trobat que el torero Chamaco (Antonio Borrero Moreno) també va participar, però no l’he pogut verificar. La raó social era al carrer de Fortuny, 9.

Juan Cahué es va convertir en un home d’èxit, també a la nostra ciutat, l’any 1964 és anomenat president d’honor del Centre d’Esports Hospitalet, la seva relació amb l’esport també estava presenta las trofeus Vanguard que es donaven als jugadors més alineats als seus equips. A finals de 1969 visiten la nova fàbrica, la del carrer Santa Eulàlia,  Francisco Franco i el príncep d’Espanya, don Juan Carlos de Borbón i li fan el lliurament del títol d’empresa exemplar. Carlos Arias Navarro, president del govern (1974-1976), i quatre ministres també la visitarien l’any 1974.

L’any 1978 la competència europea (Grundig, Philips, Telefunken) amenaçava la supervivència de l’empresa i Hitachi es va interessar

En 1983, encara que estava en suspensió de pagaments tenia una cuota de mercat del 9% de televisors (al 1980 tenia un 13%), darrere de Philips, Grundig i Thomson, amb 90.000 venuts.

REFERÈNCIES

Anuncis

2 responses

 1. JOAN LARROYA

  SR.ABELLO NOGUERA FABICABA EN SU CASA CON EL MARCA CRADIAL (calle Castañe 13 de barcelona) EL SR. JUAN CAHUE FRANQUET QUE ES EL HIJO ISIDRO CAHUE (fabrica de sifones)le dijo al Sr. Abello si podia representa sus fabricados la dirección de Cradial era el número 68
  NOTA : DISPONGO DE DOCUMENTACIÓN ESCANEADA DIGAME COMO SE LA PUEDO ENVIAR

  GRACIAS

  31 Març 2015 a les 5:19 pm

  • Jon Burrows

   Pues impacientes estamos los lectores de darle una visual a esa documentación.

   25 Abril 2015 a les 2:15 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s