La llet en pols de les escoles dels 50-60
El diumenge la Maria Dolors Pérez va compartir aquesta fotografia de la seva primera comunió al grup de facebook de l’Agrupació Escolar Calvo Sotelo, que es trobava on ara és el CEIP Prat de la Manta.
El dia 15 de maig de 1955 ella i les seves companyes es van reunir amb els seus vestits de comunió per esmorzar al col·legi, molt serioses, i nervioses, suposo.
La meva germana va néixer a l’any 1952, i no més veure la fotografia anterior m’ha vingut al cap una vegada que em va contar que odiava la llet des de que al col·legi li donaven una que era en pols. Ella anava a un col·legi públic que hi havia al carrer de Campoamor, que per cert es va construir al mateix any que el de la Maria Dolors, al 1934, i tots dos eren obra de l’arquitecte hospitalenc Ramon Puig i Gairalt.
Li he comentat a la Maria Dolors, i sí, sí, tots els dies prenien aquesta llet, que les alumnes mesclaven amb aigua en un gibrell, i que sempre sortia plena de grumolls, i encara que el pas del temps edulcora quasi tots els records, el sabor d’aquesta llet no ha tingut sort, per totes dues dones era senzillament repugnant! Es veu que el dia de la primera comunió la llet era de veritat!
Fent una mica de recerca he trobat un envàs d’aquesta llet de l’any 1961, encara que he llegit, als molts articles sobre el tema que corren per internet, que també la portaven en sacs o llaunes. Aquesta llet venia dels Estats Units (i també he llegit que de l’Argentina). Als anys 40 la mortalitat infantil a Espanya era de 142 nens morts de cada 1000 nascuts (per que es feu una idea ara la nostra és de 4, i a Etiòpia tenen 95/1000) fruit de tot tipus de malalties; el que va provocar que als anys 50 es sol·licités ajuda a UNICEF, concretant-se a l’any 1954 amb el pla ASA (Ajuda Social Americana), que continuaria fins 1968.
Els americans no sols ens portaven llet, també ens van ajudar amb mantega i formatge, diuen que aquest era groguenc o rosat, amb un sabor com el de bola, i que venia en llaunes de 5 kg que obrien a l’hora de berenar i repartien en petites porcions. Del formatge no he trobat imatges, però sí de la llauna de mantega, a veure si la recordeu,…
REFERÈNCIES
- Article de Toni Aust “Aquella leche en polvo” a El Periódico, 30.10.2011
- Grup facebook Agrupación Mixta Calvo Sotelo
- Grup facebook col·legi del carrer de Campoamor
- Fotografies de la llet en pols
- Fotografies de la mantega
- El Grup Escolar Francesc Macià
- Mortalitat infantil a la viquipèdia
This entry was posted on 28 febrer 2012 by eljuguetista. It was filed under Agrupació Escolar Calvo Sotelo, Anys 50, Escola del carrer de Campoamor, Franquisme, Santa Eulàlia, Tot l'Hospitalet and was tagged with Ajuda Social Americana, ASA, CEIP Prat de la Manta, formatge, llet en pols, mantega, Maria Dolors Pérez, Ramon Puig i Gairalt, UNICEF.
yo nací en el 50 y tambien pasé por todo eso, en otra comunidad pero era exactamente igual, recuerdo q los más pudientes para darle sabor diferente le agregaban colacao
18 Octubre 2012 a les 9:13 am
Gracias por tu comentario Antonio!
22 Octubre 2012 a les 4:36 pm