Imatges retrospectives d'una ciutat

Desembocadura del Llobregat, 1881

Pau Audoard i Deglaire (1856-1919) va ser el fotògraf retratista de moda entre la burgesia barcelonina de finals del segle XIX, essent també el fotògraf oficial de l’Exposició Universal de 1888.

Pau, fill de fotògraf,  es va iniciar com a pintor, deixeble de Francesc Torrescassana. Va fer algunes exposicions entre 1875 i 1881, encara que el 1879, després de la mort del seu pare, es va decidir per la fotografia professional, cosa que no li agradava molt ja que el resultava bastant monòton, deia que preferia la llibertat de l’aficionat, però que fins que li toqués la loteria,…

Aquesta obra del 1881, per tant de les últimes que va fer, ens mostra dos nens, segurament pratencs, pescant a la llera del Llobregat; cap a la dreta tenim el mar i just davant tenim la llera hospitalenca, que no ens dona molta informació, encara que aquells dos arbres alts i aïllats els guardo a la memòria per pròximes troballes,…

En aquells anys el Llobregat es trobava dins d’un inusual període de calma, l’ultima riada va succeir al 1874, i no va ser molt important. No tornaria a fer mal fins el 15 de gener de 1898, a la coneguda riuada de Sant Antoni.

REFERÈNCIES

Una resposta

  1. Deixo aquí un interessant comentari de Ricard Gutiérrez : “Interessant. Sembla que hi hagi dos ocells volant cap a la punta de la canya de la dreta. A prop on hi ha el fil de la canya, a la riba’ sud’ s’endevinen dues plantes que semblen ‘nitròfiles’ -és a dir, propis de sols rics en nitrògen, i que encara perduren avui dia a la riba del riu. Podrien ser, efectivament, mates de ‘Solanum’ que és una falsa tomaquera de port baix. Les illes que s’hi veuen (que semblen plenes d’herbes baixes) ens parlaríen de prop el mar, ja que més amunt hi hauria canyes o arbursts (salzes o tamarius) i no apareix cap pel que sembla. A l’altra riba, la nord, els dos arbres poden ser xipresos d’alguna masia o edificació quei hi hagués. I contrasten amb la resta que es veu, típica de bosc de ribera però sense abundància d’àlbers alts, cosa que també lliga amb la proximitat al mar”.
    http://www.facebook.com/groups/100952329944330/

    3 Març 2012 a les 5:12 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s