Imatges retrospectives d'una ciutat

El passatge Carbonell, inicis dels 30

Tot el que bé a continuació és obra de Jaume Ventura i Costas, ajudat per la seva mare, Carmen, filla de Cal Carlos Guàrdia, que es situava al núm. 11 del passatge Carbonell.

A la següent fotografia, realitzada el 1947, Jaume ens ha assenyalat el desaparegut barri de Can Pi i altres llocs propers també esborrats per sempre. Ara aquí trobareu un polígon industrial, i a la part dreta la plaça Europa, la fira,… encara que a gran part de l’espai on es situava el nucli de Can Pi podem trobar un solar.

Jaume Ventura també ens ha realitzat un plànol del passatge Carbonell on ha situat els noms de les cases i comerços  que hi havia abans de la guerra. Aquesta informació és molt important ja que no sé si es troba escrita a cap lloc, jo al menys no el conec.

Llegint la Vanguardia també he llegit que al bar de la Cisqueta, també li deien “Sisqueta Club Marina”, i es jugava als “peohibits”; també es celebraven actes polítics, i que al barri li deien del “Bé Negre” (amb el Bé amb accent ¿?).

 

També incorporo cinc fotografies, comentades pel mateix Jaume, que ens permeten situar-nos millor a aquell moment i espai.

Alguns membres de la família de Cal Carlos Guardià. Al fons, Teresa Blanch, la meva àvia materna, qui té un nen a la falda és Isabel Perez, la tia Isabel dona de l’oncle Benet; el nen és el Carlitos, el seu fill, el meu cosí. Al costat de la tia Isabel, la meva mare, Carmen Costas, al darrera el meu pare, Amadeu Ventura, i al costat de ma mare, Montserrat Fuster, la seva cosina.

Els carros de Cal Carlos Guardià al passatge, el que és al devant, és Benet Costas, un dels meus oncles materns.

La matança del porc, el que té el ganivet a la ma, és Enric Costas, un altre dels meus oncles materns, l’altre és un treballador de casa

Dia de Sant Antoni, 17 de gener de 1945. El que es troba a l’esquerra, és l’oncle Enric.

Grup de Guardies Jurats, que vigilaven els camps de conreu. El que es troba a l’esquerra dret, és Carlos Costas, el meu avi matern.

REFERÈNCIES

Grup de Facebook: Records del barri de Can Pi (L’Hospitalet de Llobregat) 

12 responses

 1. pedro garcia vela

  Eentrañables fotografias por su valor contemporaneo.Me encantan este tipo de foto,que enseñan la vida cotidiana de antes.

  8 Abril 2012 a les 10:02 pm

  • Pues sí Pedro, són las mejores, las que tren más recuerdos!

   1 Mai 2012 a les 9:49 am

 2. Roger

  Una curiositat és que la Carretera del Prat a Barcelona encara manté aquest nom tradicionals i en canvi en entrar a l’Hospitalet es converteix en el Carrer Ciències.

  Una mica més enllà a l’Hospitalet ens apareix un carrer molt curt amb el nom de Carretera Antiga del Prat (entre els carrers Miguel Hernandez i Primer de Maig)

  10 Abril 2012 a les 1:57 pm

  • No, no, encara queden un parell de trams a l’Hospitalet, un al costat del riu, a tocar de la Torre Gran, i un altre davant del tanatori i darrera del Tennis Bellvitge, mira-ho amb el google maps: http://g.co/maps/n64sv

   1 Mai 2012 a les 9:58 am

 3. Joaquim

  He llegit amb atenció el Comentari den Roger i tens raó, però aquest carrer queda fora del que seria la Carretera del Prat. Apart d’això, el nom no es recupera fins que no entrem a Cornellà (precisament hi visc qüasi a tocar). Per on anava la antiga carretera, doncs? Crec que travessava l’Hospital de Bellvitge, girava cap l’autopista A2 i aleshores girava a Cornellà cap al que avui en dia encara és la Ctra del Prat.

  10 Abril 2012 a les 5:57 pm

  • No, no, anava i va per la Torre Gran i continua per davant del Tanatori,… http://g.co/maps/n64sv

   1 Mai 2012 a les 10:00 am

  • Josep

   No no. al carrer de l’antiga carretera del Prat encara es viu dins d’un tram per sota de la Gran Via que avui es diu ” poligono Pedrosa”, jo hi treballo a prop.

   20 Octubre 2012 a les 10:02 pm

 4. Roger

  Ara ho he vist però si mires entre els carrers que t’he dit també amb el googlemaps t’hi trobaràs també l’antiga carretera del prat… http://maps.google.es/maps?q=hospitalet&hl=es&ie=UTF8&ll=41.341005,2.112658&spn=0.012872,0.018475&hnear=L'Hospitalet+de+Llobregat,+Barcelona,+Catalu%C3%B1a&t=h&z=16

  5 Mai 2012 a les 5:52 pm

 5. monica asensio

  Magradaris trobar imatges del padsatge carbonell num 7era. fa uns 50 anys la finca del meu avi patern josn asensio godo i el meu pare. i va viute fins als 8 anys .siusplau es per fer un regal al mue pare.gracirs

  17 Desembre 2012 a les 2:18 pm

 6. josep alcacer farre

  yo voldria contactar amb el fill de la carme costas ,que explica la situación de les cases del pasatge Carbonell ya que yo baig neixer a cal xic foraster,era de la edad de la carmeta ide la Pepita de cal patataire,i la pepita de la doloretas, aviam si es posible gracies moltes gracies

  18 gener 2014 a les 6:46 pm

 7. He vist les fotos i el comentari i les fotos del sitial que yo había anat a jugar amb el pepito de la laya i l’isidret i m’ha fet ilusió si es posible contactar , fins aviat si es posible.
  Graçies anticipades

  18 gener 2014 a les 6:53 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s