Imatges retrospectives d'una ciutat

l’Acadèmia Comercial de Manel Foguet

L’Albert Graells m’ha enviat aquesta fotografia del 1950 on podem veure el professor Manel Foguet, envoltat dels seus alumnes de  l’Acadèmia Comercial.

Al llibre l’Abans de la Mireia Mascarell he trobat més fotografies dels alumnes d’aquesta escola i també un munt d’informació de la qual faré un petit resum, al que afegiré altres dades trobades a internet; però com sempre, si teniu més informació, records o més imatges no dubteu en compartir-les.

Bé, l’Academia Comercial, que es situava als números 8 i 10 del carrer de l’Esglèsia, havia estat anteriorment, des de 1919 fins a 1936, l’Escola Romeu. Acabada la guerra civil, el seu director, en Miquel Romeu i Munmany va tenir que exiliar-se degut a que havia estat regidor d’esquerres. El nou director, en Joan Escarrà li va canviar el nom l’escola per Acadèmia Comercial, i als anys quaranta la va traspassar a un professor que ja treballava allà des d’abans de la guerra, al Sr Foguet, que passaria a ser el nou director.

Manel Foguet i Mateu va neixer el 20 de gener de 1908 a Barcelona, fill d’uns carboners de Vinaròs. Als nou anys es van tornar cap el seu poble, i allà s’està fins els dinou, edat en la que deixa el seminari i es posa a treballar i a estudiar Magisteri, passant una temporada a Tortosa. Quan acaba la carrera torna cap a Barcelona i com deia entra a treballar de professor a l’escola Romeu.

Durant els anys que va ser professor s’impartien classes de primaria i de comerç, que poc a poc se’n va anar convertint en l’especialitat del centre. Després de la guerra el alumnes més joves els portava la Pepita Pros i els més grans els senyors Foguet i Domènech. Quan va ser director, va anar conformant una biblioteca escolar gràcies als llibres que portaven els alumnes i als que ell mateix adquiria amb aquella finalitat. Quan als anys cinquanta va decidir retornar cap a Vinaròs, els alumnes de l’escola li van fer lliurament de la biblioteca com a acte de reconeixement. Però no s’oblidarien d’ell, el 1965  li reteren un caloròs homenatge a Vinaròs.

Allà va fundar i dirigir l’escola Cervantes; va formar part de l’ajuntament com a regidor l’any 1957; des de 1965 fins al 1981, quan va morir, es va encarregar de la biblioteca Municipal; va ser el màxim redactor del setmanari Vinarós i corresponsal del diari Mediterráneo; va escriure diversos llibres de poemes i obres de teatre, … i tota aquesta activitat sense pausa va tenir com a recompensa l’atorgament de la medalla d’Alfons X el Savi el dia 16 d’abril de 1975, moment en que a una acte multitudinari al pavelló esportiu, van estar presents, a més del ministre d’educació, en aquell moment l’hospitalenc Cruz Martínez Esteruelas, també  l’alcalde de l’Hospitalet, Vicenç Capdevila i Cardona, tots dos antics alumnes.

A la primera imatge de sota podem veure a l’alcalde assegut a l’esquerra, al costat de Manel Faguet, escoltant com parla el ministre.

REFERÈNCIES

6 responses

 1. Joan Casas

  L’Arias Navarro, aquell que va anunciar per la televisió, regalimant de mocs, la mort del dictador, diuen que va dir del Cruz: “Un buen chico… algo nazi!”

  3 Juliol 2012 a les 6:49 pm

 2. Joan Casas

  Després l’Acadèmia Comercial la dirigiria el senyor Gil, el pare de l’advocat laboralista August Gil Matamala, l’avi de l’Ariadna Gil… Jo, d’aquest, sí que me’n recordo.

  3 Juliol 2012 a les 6:50 pm

  • Ah! doncs jo m’enrecordo de l’Ariadna!! 🙂 Doncs fixat que no en tenia ni idea d’aquest parentesc de l’Ariadna i l’Acadèmia Comercial, però quan he llegit a l’Abans de la Mireia Mascarell el cognom Matamala, relacionat amb això que em dius m’he recordat del grup de música Matamala, format pels germans de l’Ariadna, que seguia amb cert interès fa molt temps,… No sé que fan ara però fa un parell d’anys es dien Top Models i estaven molt bé,…
   http://www.myspace.com/topmodelsbarcelona,…

   3 Juliol 2012 a les 7:46 pm

 3. Joan Casas

  Quant a allò del Cruz, i del Vicentet bacallaner… d’aquella generació de polítics locals que s’hi van posar bé amb la dictadura… (el Cruz, molt bé)… tinc entès que tot sortia de la rebotiga de la farmacia Sanfeliu, de la Rambla, que era la seu d’un autèntic “lobby” a nivell local. Aquest és un fil que no sé si han seguit la gent del Centre d’Estudis… La pervivència del franquisme s’explica per l’aparició de molts nuclis de col·laboració a nivell local… i algú n’hauria de reconstruir el mapa… això també és memòria històrica.

  4 Juliol 2012 a les 6:18 pm

 4. No sé si es menciona al llibre d’en Carles Santacana, l’hauria de consultar,… el cert és que em sona això que comentes de la farmàcia, però no sé si m’ho ha comentat algú altre o he llegit,…

  30 Juliol 2012 a les 8:36 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s