Imatges retrospectives d'una ciutat

Els refugis de can Rigalt, 1945

Aquestes fotografies les he tret d’un reportatge de la revista Destino de l’any 1945; que encara que és molt interessant, també ho és d’extens, i a més té molta literatura, així que he preferit enllaçar-lo a sota, a les referències, i fer-vos un resum. Els habitatges de que parla no es situaven a l’Hospitalet però es troben tan a prop que crec que val la pena citar-los a aquest bloc.

L’autor comença el relat a un bar anomenat “El Palacio de la Paz” que per les explicacions que es donen no sé si es situava a l’Hospitalet o Barcelona, sol que es trobava en front de l’entrada del cementiri de Sants. Des d’allà surten i passen al sector barceloní de can Rigalt, busquen els antics refugis de la Guerra Civil que ara s’utilitzen com a habitatges, i per arribar agafen el que es coneix com “la carretera Negra” (es veu que era el color de la terra d’aquell camí); aquesta carretera els porta a un talús ple d’entrades a les coves, que tenen en front, com un balcó, marges i desmunts que baixen fins arribar a un barranc pudent.

Menciona l’autor que normalment no va cap foraster per la zona, a vegades el metge o el cura; algun diumenge venen uns joves d’una entitat parroquial per ensenyar la catequesis als nens; el carter ni va, deixa les cartes a el Palacio de la Paz. També escriu que molts dels habitants d’aquestes coves tenien el seu treball més o menys legal i un sou regular;  que les coves es trobaven netes i polides, emblanquinades i inclús enrajolades; però el problema era la humitat, que en hivern podria tot i feia de mal estar, i el fred, i la pluja, que obligava a cuinar dins menjant-se tot el fum,… per no parlar dels corriments de terra, que alguna vegada havien ensorrat coves amb els sus habitants dins.

Allà vivia alguna família catalana, i també ens parla de que uns quants  habitants eren d’un poble anomenat Berja, un municipi d’Almeria que entre 1940 i 1950 va perdre uns 1.500 habitants dels 12.600 que tenia; la guerra va interrompre l’exportació del raïm de la zona i moltes families es van quedar sense feina.

Aquesta seria la carretera negra, i a ma dreta podeu veure les entrades a les coves, que originalment van ser construïts com a refugis.

Els nens aprenen el catecisme de la ma de joves membres d’entitats religioses

Barberia en ple carrer, al costat de la porta d’una de les coves

Interior d’una de les coves

He trobat una fotografia aèria del 1947, dos anys posterior al reportatge, l’he mirada i remirada amb l’esperança de trobar la carretera negra i les coves, però no ho veig del tot clar. He indicat més o menys el límit entre l’Hospitalet i Barcelona, el cementiri de Sants i també can Rigalt per tal de situar-me. Posteriorment amb altres indicacions del reportatge, com per exemple que es situava a prop d’un barranc, he marcat en groc la possible carretera i on crec que podria existir el talús on es podrien haver excavat les coves. Si discrepeu, aquí em teniu!

 

REFERÈNCIES

Revista Destino núm. 433 (1945) pàgina 12 i pàgina 13

8 responses

 1. Joan Casas

  Els únics refugis habitats, que recordo de la meva infància són els dels marges del camí de la Fonteta, la vall que quedava entre can Bori i el turó de la barriada Sanfeliu, travessada per l’aqueducte popularment conegut com a “pont de la Mina”. I hi va viure gent ben bé fins a finals dels anys 50.

  6 Setembre 2012 a les 9:19 am

 2. jose

  entre la actual cruz roja ,y el cementerio de sants ,habia un barranco ,los actuales puentes y debajo vivia gente en barracas ,hoy creo que se llama albert bastardas,

  6 Setembre 2012 a les 8:52 pm

  • Sí, se llama así, de ese lugar aún no tengo fotografías, pero ya apareceran!. Gracias por tu comentario!

   22 Setembre 2012 a les 8:55 pm

 3. he superpuesto la foto del google earth a la misma escala que tu foto aerea de la zona y la linea amarilla coincide perferctamente con la traza de la calle General Batet
  http://es.wikipedia.org/wiki/Domingo_Batet

  9 Setembre 2012 a les 9:14 pm

 4. antonio venancio ramos c

  Yo he conocido el grupo de barracas y las cuevas,incluso he estado dentro de ellas muchas veces,ya que los domingos,en los últimos años de los 50 y primeros de los 60,acompañaba a mi padre a dicho lugar,pués éra cobrador de una empresa de Decesos.Estoy preparando unos planos y fotografias de un edificio existente y colindante con ello,los cuales he sacado de Google Maps y estoy sobreescribiendo en ellos los datos.No se si puedo utilizar estos datos de Maps sin autorización y debo averiguarlo antes.Si no se puede haré un dibujo a mano para darle esta información.
  He hallado este artículo,ya que estoy escribiendo parte de mis memoórias y buscando fotos de las barracas hallé las de las cuevas.

  27 febrer 2013 a les 9:32 pm

 5. antonio venancio ramos c

  Hoy 01 de marzo,he ido a la zona de Can Rigalt,para hacer unas fotografías del lugar.En la foto aérea de 1947,en la confluencia de la carretera negra con la carretera de Collblanch,hay dos árboles.En la situación del árbol derecho,actualmente hay un edificio antiguo qué coexístío con las barracas y con Els refugis o covas de Can Rigalt.
  Este edificio tiene el número de calle 160 y la entrada está en el chaflán.En la parte posterior del edificio,mirando desde la carretera de Collblanc,había en los años 50 y 60,no se si aún mas,un poblado
  de barracas.Actualmente en lo que éra el centro de este poblado,está la parada del Trambaix Ernest Lluch.Desde la parada,a un nivel inferior a ésta,mirando hacia el Hotel Rey Juan Carlos I,estába LA CARRETERA NEGRA,hoy está todo rebajado de nivel por la construcción del Carrer General Batet.Els refugis o covas,estában situados aproximadamente al inicio de la carretera,frente al edificio nº160 y a un nivel inferior al de la carretera,mirando hacia la riera,pudiendo en algún caso estar una parte de ellas perforadas bajo la carretera negra.Como he comentado, nada de esto se puede apreciar en la actualidad,pués ha habido gran cantidad de movimientos de tierra.Pudiéra ser,que algún habitante del edificio nº160,pueda disponer de mas información o fotos.Como disponen de mi correo electrónico,si quiéren puedo enviarles fotos del lugar o enviarles incluso un plano detallado.

  1 Març 2013 a les 4:51 pm

 6. antonio venancio ramos c

  RECTIFICACION.Desde la parada,(JUNTO AL EDIFICIO Nº160).mirando hacia el Hotel Rey Juan Carlos I,estába LA CARRETERA NEGRA,

  1 Març 2013 a les 4:59 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s