Imatges retrospectives d'una ciutat

L’edifici de l’Ateneillo, 2012

Al grup de facebook em estat uns dies parlant del Barradas i de l’Ateneillo, justament amb la gent de El Ateneillo, ja sabeu, la nova associació  que ha irromput fa pocs mesos en la vida cultural de la ciutat: “l’Hospitalet  necessita recuperar l’esperit d’un passat cultural gloriós com el que es va viure amb la presència de Rafael Barradas a la ciutat. Farem musicals, performances, tallers i representacions teatrals” si us interessa col·laborar us deixo l’enllaç a sota,…

Sols conec una fotografia de l’Ateneillo, concretament d’un grup d’aquells artistes i intel·lectuals assidus a aquelles trobades dominicals, agafats a la terrassa de l’edifici on vivia en Barradas, la seva dona Pilar i la seva germana Carmen. Segurament n’hi ha més imatges, ja que hi ha un munt de llibres publicats sobre la seva obra, i que no he tingut oportunitat de llegir, ni tals sols de fullejar,…

Bé, aquest post sols té l’objectiu de presentar la situació i estat actual del lloc on la familia Barradas va viure per un període molt curt de la seva vida (1926-1928), es a dir, al número 17 de l’actual carrer de Josep Maria de Segarra (abans del Porvenir), al barri del Centre.

i també pretén mostrar la placa que ho certifica,…

Per cert, l’edifici de l’Ateneillo no forma part del patrimoni arquitectònic de la ciutat, així que si els propietaris un dia es cansen d’ell i el tiren a terra, ens quedem sense referències sòlides d’aquell lloc, d’aquell moment,… encara que no crec, com veieu fa poc han restaurat la façana i ha quedat ben maco!

Ah! aquest era el símbol de l’Ateneillo, un tendre i petit pegàs de cartó amb les ales desplegades, a sobre d’una plataforma amb rodes, lligada a una corda de la que tirar,… Estava pintat en una de les parets del seu estudi i el dibuixava en els seus escrits com si fos una capçalera.

REFERÈNCIES

6 responses

 1. Roger Bastida

  I aquest animalet estava penjat a la part superior del teló del Barradas, fa anys…

  22 Setembre 2012 a les 8:37 pm

  • M’encanta!, estic per fer-me una samarreta! el que passa que ja arriba l’hivern, i clar,…

   22 Setembre 2012 a les 8:46 pm

 2. Ventura

  Ostres, els pisos de “la vigilanta” (als anys 50). Eren els més ben “disposats” del carrer, les habitacions amplies així com els finestrals..(el problema eren, a l’estiu, les “esquadres aèries” de mosques que “produïen” els tancats del voltant..). Per cert, als terrats d’aquests pisos es penjava la bugada i iaies i veïns petaven la xerrada…

  23 Setembre 2012 a les 1:46 pm

  • De la vigilanta? per que es deien així?
   La historia diu que Barrades vivia en un pis molt humil, molt petit, jo pensava que pràcticament era una barraca, però la veritat és que no està tan malament.

   28 Setembre 2012 a les 11:12 pm

   • Ventura

    Doncs l’origen del “alies” de vegades és estrany. Pel que fa a les escales de veïns, pel comú tenien el nom del primer o primers propietaris, de vegades el nom d’algun veí “destacat” (del “Charles” etc.) sembla esser que un tal Perutxo va fer construir unes quantes cases (per als anys 1920), fins i tot a un carrer, crec que el Santa Rosa, va tenir aquest nom. Als de “la Vigilanta” desconec l’inici i per què d’aquest nom. En aquesta escala, al 1er 1a, hi vivien, als 50, els Caire, una família benestant en el que la mare donava classes de solfeig i piano, eren originaris de la “Plana” pel Montsià (Santa Bárbara, Ulldecona, etc,.) que, al millorar la posició laboral dels fills varen marxar a Bcn. Havia d’altres veïns, tots ells de classe treballadora.
    Hauria de dir que tant l’escala dels Perutxo com la meva (del Biciclista) eren de pisos de 35 a 60 metres quadrats, mentre que els de la Vigilanta eren tots de 70 m2.

    3 Octubre 2012 a les 12:47 pm

   • El Perutxo és el Roselles, mira aquí tens una foto de 1928
    https://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/2011/11/20/carrer-de-perutxo-de-les-roselles-1928/
    Sí, no? sempre he llegit que Barradas vivia a un pis molt humil, però tampoc estava tan malament,…

    12 Octubre 2012 a les 1:36 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s