Imatges retrospectives d'una ciutat

Les barraques de la Riera Blanca (2), anys 30 i 50

Fa un parell de mesos vaig publicar una foto de Nicanor Molina on sortien tres nens provinents de les barraques de la Riera Blanca, la fotografia és molt bona, un testimoni molt valuós  d’aquell espai i moment. Doncs bé, avui ens ha escrit el germà d’un d’aquells nens, Manuel Escobar Cárdenas, i ens ha fet un resum dels seus records.

Fa temps que tenia previst pujar aquestes fotos, però com sempre el temps no em dona per fer tot el que voldria i s’ha anat endarrerint el moment de compartir-les. D’avui no passa, m’he dit, i aquí les teniu.

La primera és de l’Arxiu de Sants i està datada com de l’any 1932. La casa que es veu a l’esquerra és cal Taner, de la que també vaig fer un recull d’informació, el teniu a les referències.

Les següents provenen de l’Arxiu Vilamitjana i són els anys 50. Segons Josep M. Jordà, ens mostren aspectes de les barraques, de quan el jovent de la Parròquia de Sant Ramon Nonat feien labor social


Us poso també la situació de les barraques l’any 1958,…

REFERÈNCIES

10 responses

 1. o sigui!, estaven situades a la mateixa riera blanca, no?

  4 Novembre 2012 a les 7:35 pm

 2. dani sanchez

  D’on provenia la riera que passava per la riera blanca? Ara deu passar sota terra, per clavagueres, perque ja no hi es no?

  2 Desembre 2012 a les 4:34 pm

  • Joaquim

   Si no m’equivoco, i que algú em corregeixi si és així, la riera com a canal de desaïguat neix a Les Corts. Ara, tot i que va canalitzada per clavagueres, efectivament continua existint i de fet es va ampliar la seva capacitat tot aprofitant el monumental tall de trànsit que van requerir les obres del AVE.

   Tinc a l’ordinador directament enregistrada de TV Hospitalet la notícia del dia de l’apertura i segons la nota de prensa, va ser el 10 de Setembre de 2009.

   Només afegir que a les poques setmanes de la innauguració, la Riera Blanca es va inundar. This is Spain!!!!

   3 Desembre 2012 a les 6:11 pm

   • Us deixo això:
    RIERA BLANCA. Per a la majoria, començava a Can Ponsic. Allí convergeixen la branca de la Riera de Can Móra (que és la continuació per sota el passeig de Can Caralleu del T. de Can Caralleu) amb la branca del Torrent de les Monges. El Torrent de les Monges que puja fins el desert de Sarrià i, al capdamunt, es coneixia també com a Riera dels Caputxins i, al capdavall, com a riera de Can Serrat. Més avall del convent dels Caputxins (de Santa Anna), la Riera Blanca s’ajuntava amb el T. de Can Júlit (que baixava per l’actual Avda. Bosc i Gimpere, abans dita del Capitán Martín Busútil). Les finques de Can Móra, Can Ponsic, i els Caputxins limitaven, per ponent, amb el T. de Can Júlit, i, per llevant, amb la Riera Blanca. La Riera Blanca, per sobre el passeig de Manuel Girona, també s’ajuntava amb la Riera de Can Canet (que més amunt es deia Torrent de Can Campanyà o T. de Santa Llúcia). Can Campanyà era a la vora Sud de la Plaça de la Creu de Pedralbes. Més amunt, el torrent passava per la pedrera on hi havia una font i un petit embassament (on alguns nois s’hi banyaven a vegades). Allí hi confluïa una branca que venia de ponent. El Torrent principal potser es deia més amunt: T. de la Mare de Déu de Lorda, o T. de Bonavista o T. del Monestir. Però, fins aquí, només s’han comentat els ramals més septentrionals de la Riera Blanca. Els ramals que no confluïen a la zona del c/ Manuel Girona eren els més meridionals. De Nord a Sud: T. de la Font del Lleó (= de Santa Caterina), que naixia a la Muntanya Pelada (Coll del Portell), T. de la Font del General (=T. de Can Borruel), que anava a parar vora l’actual església de Maria Reina; T. de Can Falgars (=T. de la Font de Fornés) i T. de la Barrina (que més avall prenia el nom de T. de Torre Melina o T. de les Roses). Entre els dos darrers hi ha el barri de la Mercè i els quarters del Bruc. Més a migjorn del T. de la Barrina, ja ve el Coll de Finestrelles, llindar entre el terme de Sarrià i el d’Esplugues. I, més enllà, comença la conca del T. de Finestrelles, afluent del Torrent de Gornal, i ja no de la Riera Blanca.

    Extret d’aquest fantàstic treball,…
    http://marina-collserola.galeon.com/

    Gràcies pels vostres cometaris,…

    11 Desembre 2012 a les 6:50 pm

 3. dani sanchez

  Quan l’estadi del FCB es va inagurar la riera blanca devia haber desaparegut perque a la foto de l’estadi de 1958 es veu com la riera pasa per el que ara seria el carrer de MArtí i Franques i pel petit troç negre que queda enmig de la fotografia. Tambe he mirat alguns mapes topografics i la bahuada del torrent coincideix. Podriem dir que en el moment de l’inaguracio de l’estadi la riera blanca es va tallar o canaliztar per un altre lloc. Potser aixo te alguna cosa a veure amb el desallotjament de les persones que vivien en les barraques.

  29 Desembre 2012 a les 2:17 am

  • Gracies pel teu comentari Dani, podria ser, caldria investigar-ho, segurament a l’arxiu tenen més informació.

   10 gener 2013 a les 10:47 am

   • dani sanchez

    Em podries indicar on puc trobar l’arxiu del que parles? gracies.

    16 gener 2013 a les 11:52 pm

   • Suposo que a l’Arxiu Municipal de les Corts hi haurà alguna cosa,…
    Adreça: C Dolors Masferrer i Bosch, 29*31
    Adreça electrònica: amdc@bcn.cat
    Web: http://www.bcn.cat/arxiu/lescorts
    Telèfon: 932916432
    Fax: 932916468

    16 gener 2013 a les 11:54 pm

 4. dani sanchez

  Gràcies per la informació, ho consultare.

  18 gener 2013 a les 2:38 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s