Imatges retrospectives d'una ciutat

Diverses fotografies de l’estació Bordeta Formació

Després de publicar la fotografia de la Rosam Boira, aquella feta des del carrer d’Amadeu Torner, que es veu l’esglèsia de Santa Eulàlia de Provençana, m’han arribat un munt de fotografies de la desapareguda estació Bordeta Formació, que es situava entre les vies de la RENFE i Amadeu Torner, al que ara és l’avinguda dels Ferrocarrils Catalans. Aquí sota deixo una foto més o menys actual per situar-nos.

També m’he entretingut en buscar unes fotografies aèries antigues des de 1947 a 1986. D’aquestes dedueixo que la platja de vies es va anar fer més gran en el temps, així com el número d’edificis associats. L’any 1947 trobem un únic edifici a la banda muntanya, a partir de 1958 trobem un altre davant del primer, i també l’actual seu de l’Associació d’Amics del Ferrocarril de l’Hospitalet, que no sé quin un tenia quan el carrilet estava en funcionament.

El següent és un mapa de 1927, on sembla que no hi ha cap instal·lació,…

Les fotografies següents me les han enviades des del Arxiu Històric de Santa Eulàlia de Provençana i formen part d’un llibret que l’Associació d’Amics del Ferrocarril va editar l’any 1985, en commemoració del soterrament del tram Sant Josep- Cornellà, aquell mateix any, i que repassava la seva història des de l’any 1912. M’hauria agradat consultar aquest llibre abans de fer aquest post, però no he tingut temps de desplaçar-me a la biblioteca de Can Sumarro,… Bé, no explico les fotografies, per què ja disposen d’un peu bastant aclaridor.

 

La següent fotografia és de l’any 1978 i me l’ha enviada en Mateu Guillem. Ens mostra l’entrada a l’estació d’una màquina a gasoil que arrastra un tren.


En Ventura Leris ens ha enviat aquesta, en color, sembla d’abans d’ahir, però no, com a mínim és anterior a l’any 1974, ja que encara no es veu el pas elevat del tren de l’aeroport, que trobareu a la imatge actual que ell mateix ens adjunta.

Bé, ja veieu que hi ha moltes fotos però poques explicacions, a veure si amb la ajuda dels vostres comentaris podem ampliar una mica el tema. Salut!

8 responses

 1. rafa deu

  a las 6.45 siempre habia un mercancias direccion al morrot .con vagones de potasa gobrnados por una locomotora diesel serie 700.

  26 Octubre 2012 a les 7:46 pm

 2. Joaquim

  De hecho, caminándose la Avda Carrilet desde Barcelona hasta Cornellà aún es relativamente sencillo saber dónde estaban los viejos apeaderos sólo mirando como se abren las calles. Y también porque porque generalmente aún queda algun bar con un nombre relacionado con el mundillo ferroviario (en la estación Avda Carrilet hay un “Bar Estació”, otro en Cornellà y ahí también hay un “Bar Estribo”). Pero desconocía completamente la existencia de la estación de Bordeta-Formaciò. Ahora me encajan las piezas: el local de la Associació d’Amics del Ferrocarril de la C. Amadeu Torner pertecía a las instalaciones de la estación.

  27 Octubre 2012 a les 1:13 pm

  • Sí, pero no sé que función tenía, supongo que serían oficinas, he de preguntar,…

   6 Novembre 2012 a les 1:18 pm

   • Hola, estic realitzant un reportatge sobre el centenari del carrilet, l’edifici dels Amics del Ferrocarril eren vivendes dels treballadors, fins que la companyia va decidir no oferir més aquest benefici als treballadors. Quan els últims es van jubilar, l’edifici va quedar buit fins que els Amics del Ferrocarril els hi van llogar perque els servís de seu social.

    4 Desembre 2012 a les 12:16 pm

   • Moltes gràcies pel teu comentari! i quan tinguis el reportatge ja diràs on el publiques per fer-li una mica de difusió.

    11 Desembre 2012 a les 6:43 pm

 3. Hola de nou, sento el retard però aquí teniu l’enllaç a la notícia del centenari i, a dalt, on està la foto, podeu clicar per veure el video amb el petit reportatge. L’enllaç és aquest:

  http://www.lhdigital.cat/web/digital-h/noticia/-/journal_content/56_INSTANCE_txR0/11023/6981458

  Salutacions

  7 febrer 2013 a les 9:45 am

 4. xavier

  Hola a Tothom:
  La foto en color que sur una loc. de vapor, no es La Bordeta-Formació. Es tracta de Martorell Enllaç (Sortida direcció Manresa). Recordar també que a L´Hospitalet també va existir “La Bordeta Apeadero” era al PK 2 (desde magoria) Pense que estava entre els carrers Angel Guimerá i Gasómetre, aprox. A finals del anys 70 encara es veien restes.

  27 febrer 2013 a les 9:03 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s