Imatges retrospectives d'una ciutat

Can Colom, 1913

He trobat aquesta fantàstica fotografia de can Colom, realitzada per Josep Salvany i Blanch l’any 1913. Es troba al seu fons  fotogràfic, a la Biblioteca de Catalunya, sota el nom de “Torre a la Bordeta”

També deixo una fotografia on veureu com ha quedat després de la rehabilitació de Meritxell Inaraja,…

REFERÈNCIES 

9 responses

 1. Joaquim

  És curiós, a la dreta de la fotografia de 1913 es deixa veure el que sembla una de les casernes del Cuartel de Lepanto. Aquesta casa va estar “okupada” durant finals dels 80 i principis/mitjans dels 90 per una colonia gitana. Recordo d’anar a l’esglèsia de Sant Isidre i veure el jardí tot ple de gent. Van marxar a quan van començar a construïr la nova illa de blocs que fan cantonada amb Riera Blanca / Santa Eulàlia.

  4 Novembre 2012 a les 10:49 am

  • carme

   Es cert que a la primera instantanea es veu el cuarter de Lepanto, aixó es posible 1ª perque l’esglesia de Sant Isidre es va acabar cap els anys 1950 i la segona es desde el lloc ont està presa la foto es a dir cuasi desde el que avui en dia es el carrer Marti Codolarrer r i la segona foto es presa desde el carrer Aprestadora, a mi la restauració l’he vist en persona i manquen molts elements que hi habien, supossó que amb el temps que ha estat deixadà es deuen haber malmes

   4 Novembre 2012 a les 11:04 am

   • Gràcies pel teu comentari Carme, he de buscar que havia allà en aquells anys previs a la construcció de la Caserna de Lepanto,…

    6 Novembre 2012 a les 1:40 pm

  • Gràcies Joaquim, no sabia que va ser una “casa okupa”. d’altra banda, com diu Joan Manuel Fernández Gallardo a un comentari posterior, en el moment de fer la foto encara no s’havien edificat les casernes, aquí tens algunes referències
   https://lhospitaletdellobregat.wordpress.com/2010/10/01/la-caserna-de-lepanto/

   6 Novembre 2012 a les 1:38 pm

 2. ALEJANDRO

  Creo que eso no es asi…despues de la iglesia de SANT ISIDRE estaba la antigua fábrica de básculas ARISÓ y seguidamente el cuartel de Lepanto.Ademas me acuerdo que justo enfrente de la fábrica estaba un almacén de distribución de bebidas,concretamente de KAS.Lo que desconocia totalmente es lo antigua que era esta casa,ya que llevo 40 años en el barrio y siempre la he conocido en un estado ruinoso,pero viviendo gente en una parte concreta de la casa que todavia era habitable.Antes de que se procwediera a la reforma hablé con su dueño y me estuvo explicando sobre esta casa. Pero sin duda lo bueno es que han sido de las pocas cosas que permanecen hoy dia en pie,y que afortunadamente no se ha sustituido por otra cosa…sobre todo por el encanto que tiene.

  4 Novembre 2012 a les 1:41 pm

  • Carmen

   Fijate bien desde donde está hech la fotografia antigua, la fábrica que dice estaria detrás tapada.
   Saludos.

   5 Novembre 2012 a les 1:16 am

  • Muchas gracias por tus recuerdos Alejandro. Y además la restauración, para mi gusto, la ha dejado echa una joya.

   6 Novembre 2012 a les 1:41 pm

 3. terrynogal

  Perdoneu, però algú ho havia de dir (je, je, je): A una fotografia del 1913 no es pot veure la caserna de Lepant, doncs aquestes instal•lacions militar no es ca començar fins al 1929.
  Quan vaig trobar la mateixa instantània fa alguns anys (entrada al bloc de l’Arxiu Provençana del diumenge, 3 de juliol del 2011, “L’HOSPITALET DE FA CENT ANYS”) sota l’epígraf que indica el nostre amfitrió, Luis V. Bagan, em va sorprendre la perfecció de la foto (la pressa “clara”, no la “negra”) i els detalls dels nois a la reixa.

  No vaig poder endevinar que eren la pila de “coses” que es veuen al primer pla del terra, si pedres (que podia indicar l’existència d’alguna industria) o escombraries amuntegades. Per això, la vaig retallar per a fer-la més bonica. L’edifici situat entre les dues pilastres (dins la reixa), no recordo haver-lo vist quan vaig començar a interessar-me pel tema allà a inicis dels noranta. A Wiquipedia diu que el parc que l’envoltava arribava fins al carrer Buenos Aires i això es pot confirmar al veure el planell de l’Hospitalet Deltaic del 1927.

  Penso (encara no he aconseguit arrodonir l’argument) que la família Colom va fer construir la casa pairal entre els segles XVIII-XIX era una branca d’aquells Colom de Sant Boi ─una de les columnes familiars que varen conformar el primer nucli social de la vila santboiana, a la qual ha tingut una presència constant al llarg de la seva història─ que varen traslladar-se per aquella època (S. XIII) a l’Hospitalet de Llobregat, podent ser l’origen, de la masia de Can Colom, encara existent.

  Aquests Colom varen emparentar amb els Martí-Codolar i, pot ser per això, que l’Ajuntament poses aquest nom al carrer on està residenciada la masia.

  Crec recordar que quan el Sr. Ferran Liesa Esteban va ser Director de l’Aula de Cultura de Santa Eulàlia, va entrevistar-se amb una senyora descendent de la família i ella va oferir entregar al consistori peces de l’aixovar (fotos, monedes, pendons, etc.) de la masia en qüestió a canvi de que es poses al carrer el nom del seu pare.

  En l’edifici del qual parlem, ubicat al carrer de la Aprestadora, nº 2 (aleshores), fou instal•lat al març de 1924 un col•legi amb el nom de “Palacio de Cultura” que va funcionar allà fins que vuit anys després (1932), també al març, fos traslladat a la Travessera de Dalt, nº 86 (front a Sant Josep de la Muntanya). Els directors eren els senyors Enric Eras Puig (1886-1941), professor i Leopold Lomba Álvarez, Abocat, cap local de la “Unión Patriòtica” del districte de Hospitalet del Llobregat y regidor tinent d’alcalde de l’Ajuntament.

  Joan Manuel Fernández Gallardo (amb el identificatiu de la meva dona).

  5 Novembre 2012 a les 2:01 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s