Revista E.C.O., núm. 2, novembre/1934
Fa uns dies Manuel Fernández Casado va compartir amb nosaltres la història de la Impremta Eco, que havia estat de la seva família en el passat, i també el primer número de la revista ECO, que aquella impremta va editar durant un curt període de temps, cinc números.
Aquest que tenim aquí és el segon (piqueu a sobre de la imatge per descarregar-lo) i ja comença amb una sorpresa, ens presenta a Angelita Ros, una artista de l’Hospitalet completament desconeguda per mi. No és difícil trobar referències del seu treball als diaris, aproximadament des de 1928 fins a 1936, on es refereixen a ella com “Gentil canzonetista frívola” , “estrella de la canción” als anuncis de les seves actuacions per exemple al Principal Palace, al Goya, al Coliseo Pompeya, Sala Caspir, teatre Catalan Romea, teatre Circo Barcelonés,… Normalment anava acompanyada d’altres artistes formant part d’espectacles de “varietés” i inclús circ. L’última notícia que he trobat d’ella és que formava part de la caravana artística que va sortir cap el front d’Aragó, el 3 de setembre de 1936; aquesta caravana va ser organitzada pel diari “Las Noticias” i va recórrer Barcelona abans de partir, inclús Companys va fer un discurs ,… bé, podeu trobar més informació a sota,…
A més de la gran quantitat d’anuncis d’establiments comercials de la ciutat, principalment de La Torrassa i Collblanc, també trobareu espais de bellesa femenina, receptes de cuina, interpretació dels somnis, poemes,… pot ser el més interessant són les petites notícies, també del mon de l’esport i de l’art a la nostra ciutat. En aquells moments era notícia la inauguració del grup escolar Salvador Gil i Gil del carrer de Campoamor; el bon ritme de la construcció el pont d’en Jordà; la bona qualitat de les pel·lícules del cinema Alhambra; la pròxima inauguració del camp de futbol de l’entitat “el Universo”; cometaris sobre el C.D Torrasense, el Florida, la Peña Oriente; també que Obradors Lluch te previst instal·lar per nadal un “Racó d’Art” per que els artistes hospitalencs exposin les seves obres, i menciona a Margaix (decorador), Revollo, Manau i Solà, aquest últim fotògraf,…
La carta del director també ens avisa de que una nova publicació està a punt de sortir a l’Hospitalet,seria l’Espill, que després de 36 números tancaria a l’inici de la guerra civil.
REFERÈNCIES
This entry was posted on 14 Novembre 2012 by eljuguetista. It was filed under Anys 30, Carrer de Campoamor (Vell), Carrer del Doctor Martí Julià, Comerç, Impremtes, La Torrassa, Pont d'en Jordà and was tagged with alfredo martin velazquez, alfredo zahonero, Almacenes La Farola, Angelita Ros, Bar Ramón, caja de pensiones para la vejez de ahorro, candelaria casulleras, carrer de martí i julià, casa garcia, Cine Alhambra, club la florida, el universo, farmacia esteve, Ferreteria Tormo, fotografia v ballester, gaspar soler, jeff dickson, jeronimo lleonesi, Joan Aleñá, juan albet, Juan Gassó, juan hereter, juan mora, kid tunero, L'Espill, la confianza, la lyonesa, la selecta, manuel barrachina, marcel thil, Marchador hermanos, merceria y novedades, metro transversal, Muebles Lara, Obradors Lluch, Orquestina “Alma Porteña”, patronato general de beneficiencia, peña oriente, perfumeria el roser, racó d'art, Ramon Puig i Gairalt, Salvador Gil i Gil, salvador vives, Sastrería Clotet, sastreria styl, Serafín de Blas, torrasese.
En els anys de la 2na República es varen canviar el topònims amb nom de Sant o Santa per d’altres adients al lloc, per exemple Sant Feliu es deia Roses de Llobregat, Sant Cugat es deia Pins del Vallés, etc. M’he adonat que la estació de Santa Eulàlia se l’anomenava Bordeta-Cotxeres (a l’anunci del Zahonero). Curiós.
14 Novembre 2012 a les 3:23 pm
I mots carrers a l’Hospitalet. En aquest cas l’estació mes va inaugurar a la II República, i per tant no va fer falta modificar el nom: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=114261445259733&set=o.112553652106399&type=3&theater
Aquí tens els canvis de denominació de les estacions,…
http://es.metrodebarcelona.wikia.com/wiki/L%C3%ADnea_1
Salutacions!
15 Novembre 2012 a les 5:37 pm
Moltíssimes gràcies a la teva ‘font’ i a tu, per publicar el número sencer d’aquesta revista (això és una joia de troballa): ja us direm alguna cosa, però a una de les blocaires que s’ha incorporat més recentment al grup del Memòria de Barri de la Torrassa -la Núria- li farà moltíssima il.lusió veure l’anunci de ‘Comestibles Joan Alañà’, que era la botiga del seu pare… Impagable. 🙂 Moltes gràcies per aquesta recerca, la de la revista i la de la seva impremta. …I estirarem del fil dels anuncis dels comerços que surten!: ja tindreu notícies nostres:)
15 Novembre 2012 a les 2:20 pm
De res, en breu publicaré el tercer número, i crec que m’enviarà els altres dos. Espero les vostres notícies amb atenció! Ah! i no he fet cap recerca, ha estat en Manuel Fernández que ho ha fet tot! Salutacions!
15 Novembre 2012 a les 5:16 pm