Imatges retrospectives d'una ciutat

Carrer de Santa Eulàlia amb Riera Blanca, anys 50?

Aquesta fotografia la va fer Carlos Perez de Rozas, pot ser als any 50, a l’encreuament entre el carrer de la Riera Blanca i el de Santa Eulàlia. Crec que és fatàstica, podria ser l’inici d’un munt d’històries, per exemple sobre els burots (fielatos) on es cobraven unes taxes per passar mercaderies d’una ciutat a l’altra, o també dels escombraires, una part molt important de la història de la nostra ciutat i que caldria investigar i fer conèixer molt més; d’aquest mur, dins trobariem  la torre de can Bitllera, que va ser les antigues oficines de la foneria Escorsa, ara la Casa Galega de la ciutat; de cal Ramonet, l’hostal de la Bordeta, allà al fons a l’esquerra, un lloc de parada i fonda que va anar a terra a finals del 90, va donar igual que fos l’edifici civil més antic del barri, del segle XVII,…

Deixo també una fotografia aèria de l’any 1958 amb cal Ramonet a sota, can Bitllera i el burot.

REFERÈNCIES

5 responses

  1. Ventura

    Ostres noi, quina troballa. Tal com ho recordo, el burot (la caseta) era on ara és la “pinça”. Davant i paral·lel a la carretera de Sta Eulàlia havia la bàscula (la tapa el carro de les escombraries). A cal Ramonet també l’hi deien “Cal Miseries”.

    17 Novembre 2012 a les 8:15 pm

    • Gràcies Ventura, és així, i com et comentava el motiu de cal Misèries ho desconeixia, no saps l’origen, no?

      20 Novembre 2012 a les 9:52 am

  2. terrynogal

    Sembla que va ser l’any 1992, al voltant de les olimpíades barcelonines, que la Vanguardia va publicar una revista especial amb motius de Barcelona amb la que sortia aquesta fotografia amb la indicació de “El fielato de l’Hospitalet en una imagen de posguerra”. La tinc digitalitzada i si vols te la faig arribar. Es igual a la que ens has proporcionat, però amb el peu que acabo d’escriure.
    Encara que he parlat amb molta gent de Santa Eulàlia sobre la situació exacta del burot, hi na certa confusió sobre si hi era a la banda mar o a la banda muntanya del carrer de Santa Eulàlia. Hi ha una persona que va viure de jove a la casa que poso a la fotografia de l’entrada del bloc de l’Arxiu que menciones (Carrosseries Novell) i creu recordar que l’entrada d’aquesta casa correspon a la de la fotografia de la qual parlem. Tornaré a parlar amb ella i si m’ho confirma t’ho diré. Gracies per ocupar-te amb tant d’interès pel barri de Provençana. Estàs posant fotos i informacions molt interesants sobre Santa Eulàlia que serveixen per a que el veïns de la barriada coneguin el passat del seu districte, objectiu únic de l’Arxiu Històric.
    Joan Manuel Fernández amb l’identificatiu de la seva parella.

    18 Novembre 2012 a les 3:32 pm

    • Sí, sí, al llibre d’on la he tret, té el mateix peu. sobre el número de burots i la situació, aquesta matinada (amb un nen a sobre) t’he fet un esquema de com ho veig. I de res,… compartim objectius 🙂

      20 Novembre 2012 a les 9:55 am

  3. José María

    Estaba cerca el hospital donde paraban a hacer noche la gente que iba o venía a Barcelona y que gracias a el dieron el nombre a nuestra ciudad?

    4 Setembre 2013 a les 5:44 pm

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s