Imatges retrospectives d'una ciutat

Revista E.C.O., núm. 3, desembre/1934

Aquest és el tercer número de la revista ECO que Manuel Fernández Casado comparteix amb nosaltres. Fa més de 80 anys la seva família el va treure al carrer amb l’objectiu de “batallar, recreando al lector, por los intereses de los habitantes de L’Hospitalet, dejando constancia de todo cuanto ocurriera y fuera beneficioso para la ciudad”

Com als números anteriors trobem un munt d’anuncis de comerços de Collblanc-La Torrassa, que ja m’han dit des d’aquest barri que estan portant molts records d’aquells anys, per exemple a la filla de Joan Alañà, la Núria, l’ha fet molta il·lusió trobar l’anunci de la tenda de comestibles del seu pare, això és fantàstic!

Bé, no sols tenim anuncis, també tenim la continuació de les seccions fixes, com recomanacions a les dones sobre roba d’abric a la secció Femenina; Receptes, com per exemple el bacallà a l’estil de Veracruz; també com interpretar els somnis, relats, poemes, reflexions, activitats infantils, acudits,…

Però anem a les pàgines que parlen de la nostra ciutat: A. Caixal es queixa del mal estat de la ciutat, de la manca d’espais pels infants, i la falta d’atenció capa  ells, i demana a la ciutat que treballi unida. Ens ofereixen les notícies de sis equips de futbol: El Coll-blanch, el C.D. Florida, el R.C. Germanor, el C.D. Tapiolas, també del A.D Tranvías, del Peña Verdi i del C.D. Uruguay, no m’ha donat temps d’investigar si eren tots de la nostra ciutat. També ens anuncien la pròxima celebració d’una carrera ciclista i la formació d’un nou equip de futbol.

A la portada tenim a l’Orquestina Alma Porteña, una de les millors del moment, segons diuen, i que a més ha adquirit nova instrumentació i ha modernitzat el seu repertori.

Ens diuen que el constructors del pessebre dels Obradors Lluch estan treballant de valent i comenten algunes obres exposades al Recó d’Art del citat obrador. Ens anuncien que les noies de la Juventud Católica Femenina, han pujat a l’avinguda del Tibidabo per tal de visitar l’Amparo de Santa Lucía; s’ha inaugurat el curs 1934-35 de l’escola d’infermeres al dispensari de la Creu Roja, a Collblanc; s’ha començat a tirar a terra una part de la fàbrica Viuda e Hijos de Jaime Trias, ja que han de prolongar la Gran Via; els alumnes de les escoles nacionals, amb els professors Coma i Carrió van fer una excursió per diferents municipis propers, pujant fins a Sant Pere Màrtir; ens parlen de la inauguració del grup escolar Francesc Macià amb el llistat de les autoritats assistents.

També recullen queixes, com que el mal estat de les voreres dels carrers de la Torrassa estan causant accidents; també demanen una estructura que cobreixi de la pluja la parada d’autobús entre Torrent Gornal i la carretera de la Bordeta.

REFERÈNCIES

2 responses

 1. terrynogal

  Des de fa tres anys, a l’Arxiu Històrica de Santa Eulàlia de Provençana tenim complerts (digitalitzats), els cinc números de la revista ─crec que van ser el únics que en van sortir─, facilitats pel Dr. Foguet, Gerent de la Fundació Santa Eulàlia, entitat amb la que m’uneixen vincles afectius i de col•laboració.
  Si goso donar-te aquesta noticia no es per a xafar-te l’exclusiva ni per a dir, com els nens, vaig arribar primer! (Ja saps: Tu es un jove intel•ligent i excel•lent velocista i jo, un vell i cansat fondista), sinó per informar-te que junt amb aquesta donació ens va arribar un document PDF taquigrafiat de tres pàgines i mitja sota el nom de “La primera imprenta de l’Hospitalet de Llobregat”. També hi han dues pàgines de la revista “PROGRÉS” (No diu el nº), la primera amb un article del Sr. Lluis Abarca i Médico, que sota el mot HISTÒRIA porta el títol de “Remembrança envers unes nostres avantpassades publicacions” i va acompanyat d’una altre pàgina amb la reproducció d’una fulla del nº 5 de ECO.
  Si penses que poden servir-te qualsevol d’aquest “tresors” no dubtis en fermeu-ho saber i t’ho remetré com diguis.

  Joan Manuel Fernández amb l’identificació de la meva esposa.

  18 Novembre 2012 a les 3:13 pm

  • En principi el meu subminsitrador d’ECOs em té que enviar els dos números restants, així, ja que m’ha enviat la resta, esperaré. Sobre Progrés, m’estimo més compartir els documents sencers. Sobre publicacions antigues de l’Hospitalet hi ha sis articles d’una pàgina, escrits per Francesc Marcé a La Voz del Llobregat als números entre l’abril i el juny de 1973. Salmeron, al seu llibre sobre la Torrassa-Collblanc també es va dedica a aquest tema, però centrat a aquests barris.

   Els pots trobar aquí buscant per “Francesc Marce”
   http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/#top

   Aquesta funció crec que l’hauria de fer l’Arxiu començant pels butlletins municipals, però crec que com no rebin més recursos, seguirem amb el document del mes, pel molt temps,…

   20 Novembre 2012 a les 11:06 am

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s